Casa Memoriala Anton Pann

Casa Memoriala Anton Pann


Casa Memoriala Anton Pann

Casa Memoriala Anton Pann se afla in orasul Ramnicu Valcea - Strada Stirbei Voda, numarul 18. Anton Pann a fost un membru marcant al comunitatii orasului. Locuinta condeierului si tipografului a fost casa in forma de cula din actuala strada Stirbei Voda, azi "Muzeul memorial Anton Pann".

Casa Memoriala Anton Pann

Din acest loc - Ramnicu Valcea - pleca pe drumurile judetului acest "fiu al Pepelei" catre satele care i-au oferit nestemate folclorice necesare desavarsirii operei sale. Anton Pann a fost cel care a pregatit formatia corala care a intonat pentru prima data "Desteapta-ta, romane!"

Casa Memoriala Anton Pann

Anton Pann - poet, compozitor si profesor

Anton Pann s-a nascut in jurul anului 1796, undeva in Bulgaria sfarsitului de secol XVIII, si a murit la data de 2 noiembrie 1854, la Bucuresti. Este fiul lui Pantoleone Petrov, un caldarar din Sliven, o localitate din Bulgaria, iar mama sa se numea Tomaida. El s-a remarcat ca un deosebit poet, bun compozitor de muzica religioasa, profesor roman de muzica, de origine rrom din Bulgaria.

         Anton Pann           Anton Pann

Adevaratul lui nume al lui Anton Pann era Antonie Pantoleon Petroveanu. Prin prescurtarea numelui de familie si romanizare va fi numit Anton Pann. El a fost supranumit de catre Mihai Eminescu "fiul Pepelei, cel istet ca un proverb" - in poemul Epigonii. In timpul razboiului ruso-turc, din anii 1806-1812, mama sa, Tomai da, ramasa vaduva, pribegeste cu copiii in nordul Dunarii. Ajunsi in Basarabia, tanarul Anton devine cantaret intr-o biserica din Chisinau.

Casa Memoriala Anton Pann

Dupa o scurta sedere la Chisinau, unde ajunsese doar cu Anton, in urma mortii celor doi fii mai mari, inrolati in armata rusa si cazuti la asediul Brailei, Tomaida ia din nou drumul spre sud, stabilindu-se, in anul 1812, la Bucuresti.

Casa Memoriala Anton Pann

Aici, tanarul Pann, cu vocea lui neobisnuit de frumoasa, datorita careia fususe primit si in corul bisericii din Chisinau, intra cantaret la Biserica Sfintilor si paracliser la Biserica Olari. El invata doi ani la Scoala de psaltichie, infiintata in anul 1816 de Petru Efesiu, detinator si al unei tipografii, in care Pann va lucra ca tipograf si, mai tarziu, o va si conduce. Intre anii 1826 si 1828, este profesor de muzica la o scoala a episcopiei din Ramnicu Valcea.

Casa Memoriala Anton Pann

Indragostit de nepoata staretei de la Manastirea Dintr-un Lemn, el a fugit la Brasov, unde cei doi tineri s-au casatorit la Biserica din Schei. In acest timp a avut loc si schimbarea numelui initial, care a devenit Antonie Pantoleon si mai apoi, mai scurt, Anton Pann dupa cum este redat in tipariturile vremii. In anul 1828, este cantaret bisericesc la Biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului.

Casa Memoriala Anton Pann

Dintre scrierile lui Pann s-au tiparit mai intai lucrarile de muzica ecleziastica. Pe la anul 1820, el fusese numit intr-o comisie care avea misiunea de a adapta cantarile liturgice grecesti la noul sistem de psaltichie. Dar Pann nu a lucrat numai la "romanirea" liniei melodice, ci si la aranjarea si slefuirea textelor.

           

Din anul 1828, revenit la Bucuresti, a desfasurat o activitate de profesor de muzica si de tipograf avand atelierul sau propriu, unde au fost editate toate lucrarile sale literare si muzicale. Dupa anul 1840, Pann va scoate mai multe lucrari cu caracter bisericesc.

           Casa Memoriala Anton Pann           Casa Memoriala Anton Pann

Dupa victoria revolutiei in Tara Romaneasca , la data de 29 iulie 1848, in Parcul Zavoi din orasul Ramnicu Valcea, Anton Pann a participat alaturi de oficialitatile orasului, la ceremonia organizat cu prilejul "sfintirii stindardelor libertatii nationale dupa noua constitutie", cand s-a cantat pentru prima oara marsul revolutionar "Desteapta-te romane", pe versuri de Andrei Muresanu, a carui muzica o compusese, adaptand melodia cantecului "Din sanul maicii mele". Acest moment a reprezentat prima intonare a viitorului Imn de Stat al Romaniei, petrecut in gradina Zavoi a orasului Ramnic.

Casa Memoriala Anton Pann

Casa Memoriala Anton Pann

Casa care adaposteste expozitia memoriala Anton Pann, este un monument de arhitectura urbana, construit la jumatatea secolului al XVIII-lea, avand foisor si pivnita. Casa Memoriala Anton Pann a fost translata pe o distanta de 37 de metri, de pe amplasamentul ei initial, odata cu modernizarea si reamenajarea teritoriala. Muzeul are trei incaperi.

Casa Memoriala Anton Pann

Expozitia a fost amenajata pentru a ilustra interiorul unei modeste locuinte de targ de la mijlocul secolului al XIX-lea, aici fiind prezentate piese de mobilier - divan, biblioteca, masa, scaune -, obiecte decorative din cositor, alama, alpaca si portrete ale unor personalitati din epoca: printre care cel al maicii Meletina, stareta Manastirii Dintr-un Lemn si tipograful Ion Popovici, care au avut legaturi cu viata si opera scriitorului.

Casa Memoriala Anton Pann

In a doua incapere a expozitiei este prezentat un interior in care se afla mobilier pictat, specific zonei transilvanene, evidentiind legatura pe care Anton Pann a avut-o cu acest colt de tara.

Casa Memoriala Anton Pann

In ultima incapere a muzeului sunt prezentate lucrari muzicale, culegeri de folclor, poezii si povestiri ale lui Anton Pann - "Noul Erotocrit", Sibiu, 1837; "Fabule si istorioare", Bucuresti, 1841; "Povestea Vorbei", Bucuresti, 1847; "Nastratin Hogea", Bucuresti, 1853 etc. - scotand in valoare activitatea sa tipografica si literara.

         Casa Memoriala Anton Pann               Casa Memoriala Anton Pann

.

21 Iulie 2008

Vizualizari: 13902

Voteaza:

Casa Memoriala Anton Pann 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact