Tarnosire de biserica in Parohia Sebis II, din Arhiepiscopia Aradului

În Duminica a 9-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, și Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramul ,,Sfânta Treime”, din Parohia Sebiş II, Protopopiatul Sebiş.

Evenimentul a adunat atât credincioşi din Sebiş, cât şi din localităţile învecinate, dar şi distinşi reprezentanţi ai autorităţilor centrale și locale. În sunetul clopotelor, cei doi Ierarhi au fost întâmpinaţi, cu mare bucurie, în faţa sfintei biserici, de un frumos sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului, bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat apoi slujba de târnosire a bisericii. În piciorul Sfintei Mese a Altarului au fost așezate părticele din moaştele martirilor. Sfânta Masă s-a spălat cu apă curată, apoi cu apă de trandafiri, pentru a fi „curată şi înmiresmată”. A urmat ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, aşezarea Evangheliştilor în cele patru colţuri şi îmbrăcarea cu giulgiu, care, de altfel, semnifică „giulgiul în care a fost învelit trupul cel mort al Mântuitorului Iisus Hristos după coborârea de pe cruce”. S-a pecetluit apoi cu ceară roşie „aşa cum a fost pecetluit mormântul cel de viaţă făcător al Domnului Hristos Iisus”. După întocmirea Sfintei Mese, s-a continuat cu sfinţirea bisericii, a catapetesmei și a picturii. A urmat, apoi, săvârșirea Sfinte Liturghii în biserica nou sfinţită.

În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Matei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan a rostit o frumoasă predică, făcând o detaliată exegeză biblică a versetelor din Evanghelia citită în această duminică, despre umblarea Mântuitorului pe mare şi potolirea furtunii.

În cadrul slujbei, părintele pensionar Mihail Popa, cel care a construit această frumoasă biserică, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor, atât pentru buna lucrare pastoral-misionară desfăşurată în parohie, cât şi pentru strădaniile depuse în vederea finalizării şi înfrumuseţării noului locaş de cult.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a mulţumit Înaltpreafinţitului Părinte Mitropolit Ioan pentru bunăvoinţa de a participa la această slujbă de târnosire a bisericii din Sebiş şi a amintit că Înaltpreasfinţia Sa a avut o contribuţie deosebită la arhitectura acestei biserici, încă de pe vremea când era stareţ la Mănăstirea Lainici, apoi a felicitat pe toţi aceia care au contribuit la zidirea acestei frumoase biserici, în frunte cu fostul lor preot paroh Mihail Popa.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Cătălin Rus-Mercea a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Înaltpreasfinţiţilor Părinţi pentru aleasa purtare de grijă, dar și pentru prezenţa în mijlocul bunilor credincioși din Sebiş, precum şi tuturor oficialităţilor şi credincioşilor prezenţi.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.

Vizita Înaltpreasfințitului Mitropolit Ioan la Catedrala Veche din Arad

În seara zile de duminică, 21 august 2016, Înaltpreasfințitul Ioan, Mitropolitul Banatului, însoțit de Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, au poposit la Catedrala Veche din Arad. Popasul înalților ierarhi a fost legat de adunarea generală anuală a Oastei Domnului, care, și în anul acesta, a avut loc în Catedrala Veche din Arad. La întâlnirea cu membrii Oastei Domnului, Mitropolitul Banatului a rostit un bogat cuvânt de învățătură cu referire specială la pericopa din duminica anterioară, precum și la pericopa zilei. Împreună cu toți cei prezenți, Înaltpreasfinția Sa a cântat câteva cântece religioase, specifice Oastei Domnului. Atmosfera de înaltă trăire sufletească a fost sporită și de cuvântul Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Timotei, care a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru dragostea și purtarea de grijă arătate eparhiei arădene și pentru popasurile duhovnicești din această duminică la mai multe parohii ale Eparhiei Aradului.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

22 August 2016

Vizualizari: 174

Voteaza:

Tarnosire de biserica in Parohia Sebis II, din Arhiepiscopia Aradului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE