Duminică, 3 septembrie 2017, credincioșii Parohiei Bodia au îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, biserica cu hramul ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Petroniu, în prezența unui mare număr de credincioși. După sfințirea locașului de cult, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, fiind înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preacucernicul Părinte Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru sachelar pe Părintele paroh Ovidiu-Vasile Bucșe, în semn de apreciere a eforturilor și a activității rodnice desfășurate de către acesta în ogorul Domnului. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest locaș de cult.
După rostirea cuvântului de învățătură, Preacucernicul Părinte paroh Ovidiu-Vasile Bucșe a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și distincția acordată și i-a dăruit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.
Satul Bodia este aşezat în partea de sud a Municipiului Zalău, la poalele munţilor Meseş și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Buciumi. Chiar dacă a avut conducători de alt neam, localitatea Bodia este o veche aşezare românească, fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1467, când regele Matei Corvin a dăruit această moşie fraţilor Mindszenti (Janos, Matyas şi Miklos).
În ceea ce privește viața bisericească din Bodia, amintim faptul că de la bun început această parohie a fost ortodoxă, deşi în anumite conscripţii figurează şi credincioşi greco-catolici.
În anul 1733, în această zonă exista o biserică de lemn, construită în anul 1837, pe un deal, în partea nordică a satului, unde se afla şi cimitirul. Astfel, după cum rezultă dintr-un inventar efectuat în anul 1905, locașul de cult era de mici dimensiuni și acoperit cu şindrilă, acesta fiind dărâmat în jurul anului 1950, după zidirea actualei biserici.
Datorită faptului că vechiul locaș de cult era într-o stare avansată de degradare, în anul 1937, credincioşii din localitate au hotărât zidirea unei noi biserici, în centrul satului, meşter constructor fiind Alexandru Florianşic din Jibou.
Locașul de cult, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, este zidit în plan cruciform, într-un stil mai puţin obişnuit pe valea Agrijului, pe fundament de beton, pereţii fiind din piatră şi cărămidă, iar acoperişul fiind din tablă. O caracteristică mai puţin obişnuită o reprezintă iconostasul din zid, cu cele trei uşi destul de înguste.
Iniţial, interiorul bisericii era simplu, fiind zugrăvit de un meşter mai puţin priceput. Nu existau scene biblice, ci doar câteva stele şi motive florale şi geometrice, pe pereții locașului de cult aplicându-se, mai apoi, icoane în ramă şi ştergare.
Începând cu anul 2012, Preacucernicul Părinte Ovidiu-Vasile Bucșe a fost numit preot al Parohiei Bodia, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, în interior, locașul de cult a fost tencuit şi pictat în tehnica acrilic, s-au montat geamurile și ușile de acces, pardoseala din naos și pronaos a fost recondiționată, pavimentul din sfântul altar a fost acoperit cu parchet melaminat, s-au montat candelabrele, aplicele pentru iluminat și sistemul de încălzire pe calorifere, ușile împărătești și diaconești ale iconostasului au fost sculptate, s-au confecționat băncile și mobilierul bisericesc, iar tetrapoadele au fost restaurate. În exterior, biserica a fost revopsită și pictată, tabla de pe acoperiș a fost vopsită, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre locașul de cult, intrarea bisericii a fost placată cu gresogranit, în jurul locașului de cult s-a amenajat un trotuar, gardul și porțile au fost reparate și vopsite, a fost edificată o troiță, iar clădirea anexă pentru centrala termică a fost extinsă. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Sursa: episcopiasalajului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.