Tarnosirea bisericii din Romanesti, Protopopiatul Satu Mare

Duminică, 30 iulie 2017, cu începere de la ora 9,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii ortodoxe cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitirie, Izvorâtorul de Mir, din Parohia Româneşti, Protopopiatul Satu Mare.

Primire voievodală
De o primire cu totul deosebită a avut parte chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, la Româneşti. La intrarea în sat a fost aşteptat cu multă bucurie de primarul comunei Medieşu Aurit, Radu Iancu, de prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, de viceprimarul Marian Torok, de primepitropul Ioan Racolţa, de alţi credincioşi şi oficiali.

După sosire, Preasfinţitul Părinte Episcop, împreună cu oficialii, au urcat într-o frumoasă caleaşcă albă, trasă de doi cai negri, cu care au călătorit până în faţa bisericii, unde erau aşteptaţi de mulţimea de credincioşi.

A fost o primire cu adevărat voievodală de care se bucură în satele din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului doar episcopii. Nici o altă oficialitate, judeţeană, naţională sau europeană, nu are parte de o primire cu caleaşcă, precum în epoca voievodală, decât Ierarhii Bisericii Ortodoxe.

Slujba de târnosire
Ca urmare a refacerii Sfântului Altar şi rezidirea Sfintei Mese şi confecţionarea unui proscomidiar nou, după noile cerinţe, cu materiale de foarte bună calitate, s-a impus târnosirea bisericii, după toate regulile canonice ale Bisericii Ortodoxe, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului. Totodată, la biserică au fost realizate mai multe lucrări de înnoire, precum sculptarea şi pictarea unui iconostas, lucrări la exteriorul zidurilor şi la fundaţie, cumpărarea unei uşi noi de intrare, padimentarea cu parchet a Sfântului Altar, cumpărarea unui policandru de 150 kg, introducerea încălzirii, renovarea acoperişului şi multe altele de dimensiuni mai mici.

Astfel, au fost puse în piciorul Sfintei Mese, într-un tub de oţel inoxidabil, Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici, după ce Sfânta Masă a fost pregătită cu aghiazmă şi apă de trandafiri, unsă cu Sfântul şi Marele Mir, iar alături de Sfintele Moaşte a fost pus Documentul de Sfinţire, care atestă evenimentul istoric petrecut duminică, 30 iulie 2017. În cele patru colţuri ale Sfintei Mese s-au pus icoanele celor patru evanghelişti, gravate pe suport de granit, ca să aibă viaţă lungă. Sfânta Masă a fost îmbrăcată cu o pânză sfinţită, care simbolizează cămaşa lui Hristos, şi alte două veşminte de înfrumuseţare, iar pe Sfânta Masă au fost puse obiectele necesare oficierii cultului: Sfântul Antimis, Sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie, candela, care nu are voie să se stingă.

S-au făcut rugăciunile de târnosire de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu toată rânduiala care se cere.

Iconostasul, interiorul şi exteriorul bisericii au fost unse cu Sfântul şi Marele Mir.

Biserica din Româneşti a fost construită între anii 1871-1873.

Sfânta Liturghie Arhierească
De un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi a fost înconjurat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti, din care au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Dinu Ioan Nechita, parohul acestei biserici, preoţi din Protopopiatul Satu Mare. Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă amplasată în faţa bisericii.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

La Sfânta Liturghie s-au mai rugat, alături de cei care l-au întâmpinat pe Întâistătătorul Eparhiei, şi deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, deputatul Ioana Bran, şi o mulţime de circa 1.500 de credincioşi, unii adăpostindu-se de căldura mare pe unde era umbra mai deasă şi în biserică.

Cuvânt de învăţătură
Un lămuritor cuvânt de învăţătură despre Evanghelia Zilei, a înmulţirii pâinilor, a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor de pe plaiurile pline de istorie ale Medieşului Aurit, din care face parte şi satul Româneşti.

„Ce învăţăm noi din pericopa evanghelică de astăzi? În primul rând învăţăm ce însemnează un conducător adevărat, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul era Păstorul cel Bun, care-şi pune viaţa pentru oile Sale şi Acela Care a înţeles că n-a venit să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-şi dea sufletul preţ de răscumpărare pentru mulţi. El vedea că elita politico-religioasă a poporului evreu, cărturarii şi fariseii, derapaseră mult de la menirea ei. Nu mai conducea poporul, îl asuprea. Îl batjocorea. Îl desconsidera.”

Dar înmulţirea pâinilor este un gest mult mai profund, făcut cu scop eshatologic:

„Prin înmulţirea pâinilor, Mântuitorul a vrut să arate şi să pregătească poporul pentru ceea ce urmau să primească în dar de la Dumnezeu: Trupul şi Sângele Fiului Său. Prin Pătimire, Răstignire, Moarte şi Înviere, nouă ne-a lăsat Mântuitorul, sub chipul pâinii şi al vinului, Trupul şi Sângele Său, cu Care să ne împărtăşim şi care sunt arvuna Învierii şi a vieţii veşnice.”

Hirotesire
Pentru strădania de a reînnoi biserica ridicată în secolul al XIX-lea şi a o aduce la standarde contemporane, dar şi pentru modul în care păstoreşte duhovniceşte credincioşii din parohie, preotul Dinu Ioan Nechita a fost hirotesit iconom-stavrofor.

Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, primarul, viceprimarul, cântăreţul bisericesc Cristian Robaş şi alţi binefăcători.

Andrei Fărcaş, redactor la revista “Graiul Bisericici Noastre”

Sursa: radiorenasterea.ro

31 Iulie 2017

Vizualizari: 652

Voteaza:

Tarnosirea bisericii din Romanesti, Protopopiatul Satu Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact