Tarnosiri de biserici in trei protopopiate din Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Credinciosii din trei parohii ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei vor participa in acest sfarsit de saptamana la trei sfintiri de biserici. Slujbele vor fi urmate de Sfanta Liturghie.

Biserica „Schimbarea la Fata“ din parohia Boscoteni, Protopopiatul Harlau, va fi resfintita maine de PS Calinic Botosaneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor. Lacasul de inchinaciune a functionat ca manastire, fiind transformat in 1779 de catre mitropolitul Gavriil Calimachi in schit de calugarite. Asezarea monahala a dainuit pana in 1872, iar ulterior a deservit parohia care tocmai se formase in jurul manastirii. „In ultimii ani biserica a suferit mai multe reparatii, intre anii 2004-2010, care au fost incununate de pictura sfantului lacas. A mai fost construit un agheazmatar si un lumanarar, sub coordonarea parintelui Ionut Gaina“, a declarat pr. Nicolae Craciun, protopop al Protopopiatului Harlau.

Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe“ din parohia Arbore, Protopopiatul Radauti, va fi tarnosita duminica de Inalt Preasfintitul Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Lucrarile au inceput in anul 2004 si au fost intrerupte timp de trei ani, urmand ca in 2007 santierul sa fie reluat, cu sprijinul meseriasilor din parohie. „Nu a fost nevoie sa merg in alte parohii pentru a face colecte, totul fiind realizat prin contributia localnicilor din localitatea Arbore. Catapeteasma este sculptata dupa modelul celei de la Manastirea Camarzani. A mai fost ridicat un altar de vara si gardul imprejmuitor“, a declarat pr. paroh Octavian Molea.

Biserica „Sf. Nicolae“ din Ciurea are 101 ani

Biserica „Sf. Nicolae“ din localitatea Ciurea, Protopopiatul Iasi 2, va fi resfintita duminica de PS Calinic Botosaneanul. Sfantul lacas a fost construit de catre arhitectul italian Carlos Scolari intre anii 1904-1909, pe locul unui alt lacas de cult din lemn, care, din cauza vitregiilor vremii, s-a daramat. A fost impodobita cu pictura in stil neoclasic de catre pictorul Gheorghe Ionescu din Iasi, ucenic al pictorului Gheorghe Tattarescu. Lacasul de inchinare a sarbatorit anul trecut 100 de ani de existenta. In ultimii ani au fost realizate mai multe lucrari de reconsolidare si restaurare: a fost restaurata pictura si catapeteasma, s-a achizitionat mobilier nou, exteriorul a fost tencuit cu praf de piatra, acoperisul a fost reparat, a fost pictata icoana hramului din exterior in tehnica mozaic si a fost zidita sfanta masa din marmura. „Va fi un eveniment mare pentru noi. Tot ceea ce s-a realizat este rodul muncii enoriasilor nostri. Asteptam pe toti credinciosii sa fie in rugaciune cu noi la aceasta mare sarbatoare“, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. paroh Gheorghe Isache. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro
 

08 Octombrie 2010

Vizualizari: 377

Voteaza:

Tarnosiri de biserici in trei protopopiate din Mitropolia Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE