Sfanta Teodora de la Sihla

Sfanta Teodora de la Sihla Mareste imaginea.

In fiecare an, pe data de 7 august, o praznuim pe Sfanta Teodora de la Sihla. Cuvioasa Teodora este prima romanca trecuta in randul sfintilor. A fost fiica lui Stefan Joldea, armas, un fel de comandant de artilerie la Cetatea Neamtului. Stefan Joldea, a trait in comuna Vanatori-Neamt si a avut doua fiice pe Marghita (Marghiolita) si pe Teodora. Aceasta din urma se casatoreste cu Elefterie, insa, nu dupa mult timp cei doi vor intra in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei, la Schitul Poiana Marului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului.

 

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, a dus pe fericita Teodora in partile Sihlei, unde se afla un bordei parasit. Acolo a ramas singura, numai cu Hristos, si a petrecut multi ani in cea mai aspra nevointa pustniceasca. Era la sfarsitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla inca nu luase fiinta. Insa padurile din imprejurimi adaposteau numerosi pustnici.

 

Dupa un timp, Cuvioasa Teodora se muta din chilie in pestera de alaturi, unde ramane pana la moarte, ostenindu-se in post si rugaciune, pentru ea si pentru toata lumea. Putina hrana si-o procura, fie din fructele ce i le oferea padurea, fie mai ales dintr-un fel de iedera, ce creste pana azi pe stancile Sihlei, numita "iarba dulce" sau "macrisul Sfintei Teodora".

 

Dupa moartea ieroschimonahului Pavel, vreme de cativa ani, nu a mai stiut nimeni de existenta ei. Traditia mentioneaza ca parintii Sihastriei observau cum pasarile intrau pe geamul trapezei si culegeau faramituri de paine de pe masa, cu care zburau spre Muntii Sihlei. Doi frati din Sihastria se invrednicesc sa o vada pe Teodora invaluita intr-o lumina de foc. Sfanta le marturiseste acestora ca Il rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, ca sa ii trimita un preot care sa o impartaseasca, intrucat simtea ca trebuie sa plece in curand la Hristos. Cei doi frati  il aduc pe ieromonahul Antonie, insotit de diaconul Lavrentie. Dupa ce si-a marturisit pacatele si a fost impartasita cu Sfintele Taine, Sfanta Teodora si-a ridicat privirile spre cer si, rostind cuvintele "Slava Tie Doamne pentru toate", si-a dat duhul.

 

Parintii citindu-i toata randuiala parastasului, au asezat sfantul ei trup in mijlocul pesterii, unde a stat multa vreme. Dupa multi ani ieromonahul Elefterie, auzind de toate acestea s-a retras la Manastirea Secu si de aici la Sihla, ca sa fie cat mai aproape de aceea care i-a fost sotie si povatuitoare duhovniceasca. A trait tot sub stancile Sihlei, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea. Apoi trecand din viata aceasta, a fost ingropat in poiana unde se afla acum schitul. 

 

Trupul Sfintei Teodora a ramas tainuit in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului, spre inchinare. Apoi, zidind o biserica noua, la mosia familiei din satul Miclauseni - Iasi, le-a adus in aceasta biserica si multa lume venea aici sa se inchine sfintei. Dar in anul 1856, in timpul ocupatiei rusesti, moastele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfanta este venerata cu numele de Sfanta Teodora din Carpati.


Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane,  la 20 iunie 1992, a recunoscut si proclamat in mod solemn sfintenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

- Sfantului Cuvios Pafnutie - Parvu Zugravul;

- Sfantului Cuvios Mucenic Dometie Persul, impreuna cu doi ucenici ai sai;
- Sfantului Cuvios Or din Tebaida (Egipt);
- Cuviosilor zece mii de pustnici din Tebaida;
- Sfintei Cuvioase Potamia;
- Sfantului Sfintit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului;
- Sfantului Cuvios Asterie Singliticul;
- Sfantului Sozont din Nicomidia;
- Sfantului Iperehie;
- Sfantului Cuvios Teodosie;
- Sfantului Cuvios Dometie;
- Sfantului Cuvios Nicanor.

Maine, facem pomenirea Sfantului Emilian Marturisitorul, episcopul Cizicului.


Vezi si:

Schitul Sihla (VIDEO)

Schitul Sihla

Calendar Ortodox

Pe aceeaşi temă

07 August 2018

Vizualizari: 87187

Voteaza:

Sfanta Teodora de la Sihla 5.00 / 5 din 7 voturi. 6 review utilizatori.

Comentarii (6)

 • Vasa NastaPostat la 2013-08-07 09:44

  Sfanta Teodora de la Sihla roaga-te bunului Dumnezeu si Mantuitorului Iisus Hristos pentru noi cei ce credem si nadajduim intru Domnul ! Amin.

 • costel popescu Postat la 2013-08-06 22:59

  "Ieşind din noaptea pietrei, cu ochiul obosit,/ Deodată vezi o stâncă cu vârful ruginit,/ E vatra suferinţei, e peştera în care,/ Martira Teodora aflat-a alinare./ Aici sfânta femeie ducând un aspru trai,/ Vedea prin rugăciune minunile din rai…" (Nicolae Beldiceanu) Sfanta Teodora roaga-te pentru noi pacatosii.

 • lorena savinPostat la 2012-08-01 09:10

  Sa va ajute DUmnezeu!

 • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-08-08 21:13

  In Romania avem particele din moastele sfintei? Daca da, unde? Dumnezeu sa ne binecuvanteze cu rugaciunile sfintei Teodora, cea care "a slujit o vreme oamenilor pentru Hristos, ca mai apoi sa slujeasca numai lui Hristos, pentru oameni"

 • carmen cretuPostat la 2011-08-07 13:45

  Ma rog sfintei Teodora sa ma ajute sa pun temelie buna credintei!Sa ma ajute in tot ce fac si sa imi ajute si copilul,familia!Il rog pe Bunul Dumnezeu,ca pentru numele ei sa ne pomeneasca in Imparatia Sa1

 • MARIA MARIAPostat la 2010-08-07 11:34

  SA NE AJUTE SFANTA TEODORA GRABNIC AJUTATOARE PE TOTI. MINUNAT ESTI DOAMNE INTRU SFINTII TAI! MULTUMIM SFANTA TEODORA CA APERI POPORUL ROMAN SI CA EN AJUTI! MULTUMIM DOAMNE!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Afiseaza Calendarul Ortodox