Tortele aprinse ale Unirii Principatelor Romane in Eparhia Dunarii de Jos

Joi, 24 ianuarie 2013, s-au sarbatorit la Galati 154 ani de la Unirea Principatelor Romane. Pentru a marca acest eveniment national, parohia "Vovidenia" din Galati, cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian Arhirhiepiscopul Dunarii de Jos a desfasurat ample programe liturgice si cultural-artistice sustinut de elevii Liceul de Arta "Dimitrie Cuclin" din Galati, ai Colegiului National "Costache Negri", ai Scolii Gimnaziale "Mihai Eminescu", precum si copiii de la Gradinita "Elena Doamna" din municipiu, prin recitare de poezii si interpretare de cantece patriotice si imne religioase.Incepand cu ora 11.30 chiriarhul locului a savarsit slujba de Te-Deum si parastasul celor care au contribuit la infaptuirea Unirii Principatelor Romane, de la 24 ianuarie 1859, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta oficialitatilor locale, a tinerilor, copiilor si credinciosilor din municipiul Galati.

Adresandu-se celor prezenti, Inaltpreasfintia Sa a subliniat ca orasul Galati este „locul cel mai important din toata zona Dunarii de Jos, a Moldovei de Jos si a tinuturilor romanesti stramosesti, care a intrat in alcatuirea Unirii de la 1859. Ziua de 24 ianuarie este zi de respiratie bucuroasa a fiecarui locuitor al Dunarii de Jos, dar in special a locuitorilor municipiului Galati si a fostului judet Covurlui. Acestia trebuie sa se bucure azi pentru ca atunci, inainte de unire, au fost condusi de catre primul domnitor al Principatelor Romane, Alexandru Ioan Cuza care, la Galati are profunde radacini“.

Raspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic "Sfantul Apostol Andrei" din Galati.

Dupa slujba parastasului a fost savarsita o procesiune in jurul bisericii pana la mormantul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde s-a cantat „vesnica pomenire!“.

La final, Chiriarhul Dunarii de Jos a binecuvantat copii, elevii seminaristi si credinciosii, oferindu-le mici daruri.

Si in Protoieria Tecuci au fost organizate ample manifestari liturgice si culturale care au marcat 154 de ani de la Unirea Principatelor Romane.

In acest context, in biserica cu hramul "Invierea Domnului" din localitatea Tiganesti, ctitorie a lui Costache Conachi, mare logofat si patriot roman, pc protoiereu impreuna cu preotii municipiului Tecuci au oficiat o slujba de pomenire pentru fauritorii unirii de la 1859. Aici se afla mormantul lui Costache Conachi si al fiicei sale, Ecaterina (Cocuta).

Dincolo de acestea, importanta localitatii Tiganesti rezulta si din faptul ca la conacul lui Costache Conachi, actualmente monument istoric, intre anii 1853-1857 s-a analizat problema unionista si s-au pus bazele unirii de la 1859.

Astfel de manifestari au avut loc si in Protoieria Covurlui, la Manjina - astazi comuna Costache Negri - unde se afla casa memoriala care este amenajata in conacul ce a apartinut familiei marelui patriot, Costache Negri, personalitate a epocii cu rol marcant in pregatirea unirii Principatelor Romane si, ulterior, reprezentant al Principatelor Romane la Istambul.

Familia Negri descinde din boierimea mijlocie moldoveana, inainte de mijlocul secolului al XVII-lea si a detinut proprietati funciare in tinuturile Tecuci si Covurlui.

In cele doua parohii au fost pomeniti, pe langa domnitorul Alexandru Ioan Cuza, si Costache Conache, fiica Ecaterina, Costache Negri, protopopul Gheorghe Dumitriu, tatal lui Calistrat Hogas si Dimitrie Matcas, membri in divanul ad-hoc de la Roman, preoti si luptatori romani pentru realizarea unirii Principatelor Romane.

***

Este demn de mentionat ca Alexandru Ioan Cuza a studiat in orasul Galati pana in anul 1831, oras care pastreaza in patrimoniul cultural cladirea in care acesta a locuit, in perioada 1844-1859, cand a detinut functia de presedinte al Judecatoriei si parcalab al judetului Covurlui.

Totodata, in imediata apropiere a bisericii "Vovidenia" din Galati se afla si mormantul mamei Domnului Principatelor Unite, Sultana Cuza, lucru ce arata atasamentul si dragostea marelui dommnitor pentru orasul de la Dunare.

De asemenea, cel dintai Episcop al Dunarii de Jos, ilustrul carturar si marele patriot Melchisedec Stefanescu, intre anii 1857-1859, a staruit cu timp si fara timp la unirea Principatelor Romane, folosind cu multa intelepciune, atat catedra, cat si amvonul. El a dovedit, prin cuvant si fapta, ca unirea fratilor romani, de acelasi neam si limba, de aceeasi credinta si traire crestina, este o datorie evanghelica sfanta, dupa modelul unitatii treimice si a sfintilor din ceruri. Tot el este cel care a redactat si propus actul oficial al dobandirii autocefaliei romanesti din anul 1885.

Infiintarea Eparhiei Dunarii de Jos a fost, de altfel, determinata de cerintele istorice ale vremii, in urma Unirii Principatelor Romane. Recunoasterea sa a fost realizata prin Decretul din 17 noiembrie 1864 al domnului Alexandru Ioan Cuza, eparhia devenind astfel simbol al unitatii religioase si nationale a romanilor, prin ingemanarea judetelor basarabene Ismail, Cahul si Bolgrad, cu unul moldovean-Covurlui (azi Galati) si unul muntean-Braila.

Sursa: edj.ro

.

25 Ianuarie 2013

Vizualizari: 276

Voteaza:

Tortele aprinse ale Unirii Principatelor Romane in Eparhia Dunarii de Jos 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE