Toti suntem chemati sa cultivam via Domnului

Biserica Ortodoxă s-a aflat ieri, 30 august, în Duminica a 13-a după Rusalii, zi în care a fost rânduită spre citire Pilda lucrătorilor celor răi (Matei 21, 33-44). La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După rostirea Sfintelor Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că Pilda lucrătorilor răi din vie se referă la istoria neamului omenesc şi la viaţa Bisericii, fiindcă via reprezintă planul sau lucrarea de mântuire a lumii, la care Dumnezeu a chemat lucrători, adică regii, arhiereii sau marii preoţi, învăţătorii de lege sau mulţimea de cărturari. Toți aceștia au fost chemaţi „să cultive revelaţia lui Dumnezeu, să tâlcuiască poporului descoperirile pe care Dumnezeu le-a făcut prin proroci şi prin scrierile sfinte, ca să poată conduce poporul la mântuire”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Slujitorii pe care stăpânul viei i-a trimis la lucrători ca să ia roadele reprezintă pe prorocii Vechiului Testament; fiul stăpânului viei, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Cel ucis în afara viei de către lucrătorii cei răi, care se credeau deja stăpâni ai viei; teascul şi turnul de pază din vie simbolizează Templul din Ierusalim şi vederea duhovnicească asupra lumii. „Planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii nu poate fi zădărnicit. El cheamă pe alţii în locul celor răi, deoarece planul Lui de mântuire trebuie să se împlinească întocmai, pentru că iubirea Lui milostivă pentru întreaga umanitate este mai tare decât răutatea demonilor şi viclenia oamenilor”, a spus Preafericirea Sa.

Evanghelia Duminicii a 13-a după Rusalii, a subliniat Întâistătătorul Bisericii noastre, cheamă pe toţi slujitorii Bisericii lui Hristos de azi să cultive via Domnului cu multă responsabilitate, fiindcă „au răspunderea pentru mântuirea sufletelor credincioşilor încredinţaţi lor spre păstorire”, dar şi pe mireni, deoarece vor fi răsplătiţi după faptele lor, după „rodirea viei, adică a vieţii lor duhovniceşti”. „Evanghelia ne învaţă că nu trebuie să punem stăpânire pe Biserică, socotind via Domnului, adică Biserica lui Hristos, ca şi cum ea ar fi proprietatea noastră personală. Evanghelia ne cheamă să nu ne lenevim, deoarece vom da seama de modul în care am predicat sau am ascultat Evanghelia, am săvârşit sau am primit Sfintele Taine, am ajutat pe alţii sau am primit ajutorul lor, adică de felul în care am primit sau nu voia lui Dumnezeu în viaţa şi lucrarea noastră”.
În timpul chinonicului, Preasfinţitul Episcop Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre viaţa şi faptele Sfinţilor Ierarhi Varlaam, Mitropolitul Moldovei, şi Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului, sărbătoriţi, din anul 2007, în ziua de 30 august, împreună cu Sfinţii Ierarhi Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou, Patriarhii Constantinopolului. Preasfinţia Sa a precizat că cei doi ierarhi din Moldova sunt modele de păstori buni ai Bisericii, precum a arătat cea de-a doua Evanghelie rostită ieri la Sfânta Liturghie, şi a îndemnat credincioşii să se roage mai mult în această perioadă, când dreapta credinţă este asaltată de ideologii şi credinţe-surogat, pentru ca Stăpânul secerişului, Domnul Iisus Hristos, să trimită păstori la înălţimea celor pe care Biserica Ortodoxă i-a sărbătorit ieri.

La final, Patriarhul României l-a felicitat pe Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul cu prilejul zilei onomastice, iar din partea slujitorilor şi credincioşilor Catedralei Patriarhale, arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, i-a dăruit un buchet de flori.

Ioan Buşagă
Sursa:ziarullumina.ro

Pe aceeaşi temă

31 August 2015

Vizualizari: 525

Voteaza:

Toti suntem chemati sa cultivam via Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE