Traim vremea unor deschideri apocaliptice, iar indemnul ceresc la pace se cere mai treaz ca oricand

 

Mitropolitul Bartolomeu: "Traim vremea unor deschideri apocaliptice, iar indemnul ceresc la pace se cere mai treaz ca oricand"

 

Declaratie de presa

Primul mesaj adresat noua, oamenilor, de catre ingerii care cantau deasupra Betleemului in noaptea nasterii lui Iisus suna astfel: "Pe pamant pace!" E vorba, in fapt, de relatia dintre popoare. Ele sunt cele ce provoaca neastamparul istoriei prin foamea de putere si setea de dominatie, prin lacomie, prin orgoliul si iresponsabilitatea conducatorilor, prin neodihna de cuget a celor ce cred ca neamurile nu-si pot afirma identitatea decat batandu-se intre ele. Indemnul ingerilor este la pacea univesala.


Samanta raului insa a rodit chiar din lumea lor, a ingerilor, inainte de facerea lumii, prin razvratirea unuia dintre ei. Lucifier a cazut, dar coada lui sfredeleste si azi prin toate cotloanele pamantului, trezeste ura si urneste razboaie.

Si totusi, chiar razboaiele au niste norme de conduita si anumite limite de combativitate, cum ar fi apararea populatiei civile prin interzicerea armelor chimice, bacteriologice sau nucleare. In ultimul timp insa a aparut un razboi care neaga orice fel de norme: terorismul. Daca razboiul de agresivitate e opera diavolului, terorismul - agresiv prin definitie - e diavolul insusi. Prin el traim vremea unor deschideri apocaliptice, iar indemnul ceresc la pace se cere mai treaz ca oricand.


Al doilea mesaj al ingerilor: ."intre oameni bunavoire!" se refera la relatia dintre persoane sau grupuri sociale. Bunavoirea nu este altceva decat ingaduinta, deschidere catre celalalt, credinta ca identitatea ta ca persoana sau grup se defineste prin a celuilalt, ca ai in tine destula putere sa-ti pastrezi intacta credinta religioasa fara sa o dispretuiesti pe a altora.


Totul incepe de la familie si de la cei sapte ani de-acasa. Aceasta este criza zilelor noastre. Piere sfintenia casatoriei, piere legatura dintre casatorie si nasterea de prunci, avem in fata tot mai multe familii destramate, copii lasati de izbeliste - atunci cand nu au fost ucisi inainte de a se naste -, adolescenta maculata, tinerete incerta, caminul cultural inlocuit cu discoteca, guma de mestecat inlocuita cu drogul, cartea inlocuita cu televizorul, meciul de fotbal triumfator in pumni si ciomege, pornografia cu drept de cetate in literatura, o lume in care indecenta, vulgaritatea, parvenitismul si coruptia devin institutii ale binelui comun.


Si poate ca am cadea in dezgust si descurajare daca nu am sti ca raul si binele convietuiesc in una si aceeasi persoana, in unul si acelasi grup social, in unul si acelasi popor, ca oriunde exista si reversul medaliei, adolescenta binecrescuta, tinerete studioasa, noblete familiala, responsabilitate obsteasca. Toate acestea insa se cer semnalate si incurajate, atat prin institutiile statului, cat - si nu in ultimul rand - prin presa.


In fapt, cele doua mesaje ale ingerilor sunt doua urari facute omenirii, iar orice urare poarta in ea germenul sperantei. In duhul acestei sperante de mai-bine le adresez tuturor cititorilor si ascultatorilor mei salutarea: La multi ani!

 

+ IPS Bartolomeu al Clujului

 

Sursa: arhiepiscopia-ort-cluj.org

.

20 Decembrie 2007

Vizualizari: 687

Voteaza:

Traim vremea unor deschideri apocaliptice, iar indemnul ceresc la pace se cere mai treaz ca oricand 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE