Traversam o criza religioasa

 

IPS Bartolomeu Anania a lansat un apel la dialog religios cu ocazia lansarii revistei Mitropoliei, "Tabor".

 

Ortodoxia trece printr-o criza de identitate, iar singura solutie este un dialog al Bisericii cu laicii si in special cu intelectualii care sunt parte din Biserica. Acesta a fost unul din mesajele pe care Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, le-a rostit ieri la lansarea revistei "Tabor".

 

Revista costa 10 lei, apare lunar si este finantata din abonamentele pe care fiecare parohie le-a facut la solicitarea Mitropoliei. Fondatorul revistei, Mitropolitul Bartomeu, a povestit ieri greutatile cu care s-a confruntat in conceperea revistei:

 

"Dupa cum vedeti, nu sunt complet refacut dupa accidentul de la Nicula, dar capul e limpede.

 

Am vrut sa facem o revista care sa imbine traditia cu modernitatea si am pornit de la zero bani, zero lei. Primul numar din cele trei aparute a costat 20 de milioane de lei, cu ajutorul preotilor care s-au mobilizat.

 

Pana si Patriarhul Teoctist m-a sunat ca a citit revista si a anuntat ca se aboneaza Patriarhia.

Traversam o criza religioasa, iar dialogul cu laicii, cu intelectualii, multi foarte valorosi, este o necesitate", a spus Bartolomeu Anania.

 

Dialog intre generatii

 

"Sunt o seama de intelectuali care neaga traditia, mai cu seama in literatura. Un nou curent literar il neaga pe cel vechi. Nu te poti realiza decat daca negi tot ce a fost inaintea ta.

 

Pe de alta parte, traditia neaga modernitatea. Revista si-a propus sa realizeze un dialog intre cele doua generatii, intre cei care cultiva traditia si cei care cultiva modernitatea", a afirmat IPS Mitropolitul Bartolomeu.

 

In opinia acestuia, "Tabor" se doreste un punct de contact intre traditie si actualitate, un spatiu in care sa se poata intalni colaboratori din tara si din strainatate.

 

"Am dorit si un dialog intre clerici si mireni, acestia din urma apartinand, macar prin botez, bisericii. Nu m-am familiarizat cu ideea unui dialog intre intelectuali si Biserica, ca si cand ar fi doua entitati care isi vorbesc peste gard, deoarece, prin botez, ei sunt ai Bisericii", a mai subliniat Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, adaugand ca din continutul revistei vor face parte si studii de istorie si critica literara.

 

Din colegiul de redactie fac parte, printre altii, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB), Nicolae Bocsan, si presedintele Colegiului Academic al UBB, Andrei Marga. Revista va fi distribuita tuturor parohiilor de pe raza Mitropoliei.

 

Revista cu program interbelic

 

"Avem o revista cu un program de sorginte interbelica, ce va contribui la un anumit "imperialism spiritual", cum spunea Eliade. "Tabor" nu va face politica, dar ne va invita sa ne cladim interior.

 

Trecem printr-o criza de identitate pe care trebuie sa o depasim cu curaj, sa ne asumam un curaj spiritual", au sunat cuvintele criticului si istoricului literar Aurel Sasu.

 

In revista publica studii panortodoxe intelectuali crestini precum Mircea Platon, pr. Ioan Ica jr., Bogdan Tataru - Cazaban sau celebrul teolog grec Konstantinos Scuteris, iar unele sectiuni sunt deschise unor stiinte avansate cum ar fi bioetica.

 

Una din cele mai importante reviste ortodoxe clujene, "Renasterea", va continua sa apara in paralel cu revista Mitropoliei, "Tabor".

 

Sursa: ziuadecj.ro

 

 

.

27 Iunie 2007

Vizualizari: 1972

Voteaza:

Traversam o criza religioasa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE