Troita jumatate crestina, jumatate pagana la Chiojdeni

 

Putini stiu ca in Vrancea se mai pastreaza inca un monument sacru, cu influente precrestine, despre care istoricii spun ca este descendent din vechile "coloane ale cerului", perpetuate de pe vremea dacilor, cu bogate semnificatii mitologice. Troita se afla la o raspintie in comuna Chiojdeni, langa o fantana, si nimeni nu ii stia trecutul pana cand, in anul 2003, prof. dr. Ionel Oprisan, cercetator stiintific Institutul de Istorie si Teorie Literara "G. Calinescu" al Academiei Romane, a scris o carte bilingva dedicata vechilor troite romanesti, monumentul din muntii Vrancei aparand chiar pe prima pagina a interesantei lucrari.

Sculptata dintr-o singura bucata de lemn de stejar, troita din Chiojdeni este mai veche de 100 de ani si a fost ridicata, cel mai probabil, in locul unei alteia mult mai vechi. Cercetatorul spune ca monumentul provine dintr-un vechi "stalp al cerului" sau Axis mundi, transmis din perioada precrestina, dar care in timp a fost "slefuit de crestinism". Dupa cum spune savantul Mircea Eliade, cel mai cunoscut istoric al religiilor, in lucrarea sa "Sacrul si Profanul", stalpul cerului are rol ritual si inchipuie axul cosmic, pentru ca, odata inaltat, teritoriul din jurul lui devine locuibil. Potrivit vechilor credinte, stilpul inlesnea comunicarea cu divinitatea. O posibila explicatie a existentei troitei pana in ziua de azi tine tot de credintele arhaice, potrivit carora daca stilpul se frange comunitatea ar putea fi lovita de o mare nenorocire care putea echivala chiar cu "sfarsitul lumii".

"E un miracol ca s-a pastrat"

Stalpul ritual de la Chiojdeni are sculptate mai multe figuri geometrice, dominant fiind un triunghi care ar putea simboliza "ochiul lui Dumnezeu". Deasupra triunghiului cu varful in jos sunt daltuite doua cruci, care pot fi interpretate, simbolistic vorbind, ca fiind triumful binelui asupra raului. In ciuda faptului ca a fost vizibil atinsa de intemperiile naturii, cineva i-a pus o proptea de fier si un acoperis, astfel incat batrina troita mai poate fi vazuta si astazi. "N-a stat in calea oamenilor, daca era mai la vale cu cateva zeci de metri, cu siguranta acum nu mai exista. E un miracol ca s-a pastrat acolo atita timp. Am gasit in zona subcarpatica niste troite cu totul deosebite, de o simbolistica deosebit de complexa. Ele sunt prelungiri in contemporaneitate a vechilor stalpi ai cerului, monumente cu profunde implicatii motologice, rituale, initiatice . Stalpul a fost ridicat cu darul de a sanctifica locul. Insusi faptul ca este amplasat intr-o rascruce este interesant, pentru ca raspantia e un punct de intalnire intre toate fortele universului. Interesant este si faptul ca troita din Chiojdeni nu a putut fi total crestinizata", ne-a spus cercetatorul Ionel Oprisan.

Din adancurile istoriei

In comuna Chiojdeni nimeni nu mai stie rostul stalpului care se inalta spre cer, iar crestinii se roaga aici ca la o troita obisnuita, cu toate ca-i lipseste forma clasica de cruce. Primarul Serban Pirlogea spune ca a aflat de la batrani ca troita troneaza acolo din timpuri stravechi si a ramas uimit sa gaseasca monumentul pe prima pagina a lucrarii cercetatorului Ionel Oprisan. Doua troite similare se afla si in comuna Dumitresti, insa nu la fel de vechi. Aceeasi tipologie de troite, care prezinta simboluri ezoterice, se intalneste si in unele localitati din muntii Buzaului, insa foarte putine la numar. Una dintre aceastea prezinta intr-un mod stilizat trupuri inlantuite de barbat si femeie care tind sa ajunga la cer. Cercetatorul Ionel Oprisan crede ca prin intermediul acestor coloane stilizate se poate "pipai" existenta unor monumente similare pana in adancurile istoriei. (Silvia VRINCEANU)

 

Sursa: ziaruldevrancea.ro

 

.

26 August 2007

Vizualizari: 2403

Voteaza:

Troita jumatate crestina, jumatate pagana la Chiojdeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE