Un an de la intronizarea ca Arhiepiscop a IPS Parinte Ioachim

Astăzi, 4 ianuarie 2016, se împlinește un an de când a avut loc slujba întronizării IPS Arhiepiscop Ioachim ca cel de-al 77-lea ierarh ales pentru a păstori preoții și credincioșii din Eparhia Romanului și Bacăului. În această zi de aniversare și bilanț, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu inspectorii și consilierii Centrului eparhial, se va afla la Hârja, alături de copiii și bătrânii aflați în grija Bisericii.

În urmă cu un an, în cuvântul rostit în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, cu prilejul întronizării ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, IPS Părinte Ioachim exprima premonitoriu ceea ce avea să marcheze anul 2015 la nivelul întregii societăți. Anul întețirii atacurilor nejustificate și furibunde la adresa Bisericii Ortodoxe Române, anul atacurilor teroriste ce au terifiat Europa, anul mistuitorului Colectiv atrage atenția, așa cum chiriarhul de la Roman spunea, asupra faptului că: „în contextul european și mondial actual, misiunea Bisericii este dificilă, ea trebuind să răspundă și să soluționeze problematici fără precedent în istoria sa bimilenară. (...) În acest peisaj eterogen, Biserica, prin ierarhii săi, este necesar să găsească o cale, cea mai potrivită, pentru a face accesibil și inteligibil cuvântul Evangheliei, care să răspundă acestei căutări și să hrănească sufletul, mintea și inima acestui Om contemporan, care pare prizonierul unei lumi din ce în ce mai abandonate virtualului. ... Într-un astfel de context, misiunea Bisericii nu este una facilă, iar imaginea ierarhului trebuie să fie una harismatică.”

De aceea, spunea în același context IPS Arhiepiscop Ioachim: „un ierarh trebuie să fie luminat, pentru a răspunde întrebărilor ce frământă mințile; duhovnicesc, pentru a răspunde nevoilor spirituale ale păstoriților; dar mai presus de toate, un harismatic, pentru ca prin el să vorbească lumii Însuși Cuvântul lui Dumnezeu, făcând astfel vie și dinamică lucrarea Bisericii.” Și, asumându-și greutatea misiunii pe care o are ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a încercat pe parcursul întregului an să imprime dinamismul gândirii sale întregii activități desfășurate în calitate de ierarh. Astfel, și-a început activitatea sfințind peste 600 de antimise, pe care le-a dăruit parohiilor și mănăstirilor de pe cuprinsul eparhiei, alături de iliton, buretele liturgic și alte mici odoare necesare preotului în activitatea liturgică, subliniind și prin aceasta încredințare că „fiecare preot şi credincios, călugăr sau călugăriță din această eparhie va deveni un Simon din Cirene, care mă va ajuta să-mi duc crucea arhieriei până la capăt.” Pe parcursul anului care s-a scurs Înaltpreasfinția Sa s-a aflat alături de monahii, monahiile, preoții și credincioșii eparhiei la peste 120 de Sfinte Liturghii, oficiind 25 de hirotonii și 29 de sfințiri sau resfințiri de biserici și așezăminte social-filantropice.

Un alt reper pentru istoria eparhiei îl reprezintă și sfinţirea drapelului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care înfăţişează pe o pânză albă, icoana brodată a Sfintei Cuvioase Parascheva pe tron, aşa cum apare reprezentată ea în fresca din Catedrala Arhiepiscopală din Roman (26 iunie 2015). Acest fapt a devenit posibil după demersurile făcute la Sfântul Sinod pentru a aproba stema Arhiepiscopiei, care o înfăţişează pe Sf. Parascheva, ocrotitoarea Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
Din multitudinea de proiecte formulate în editorial, anul acesta se disting: publicarea la începutul perioadei Triodului, la Editura Filocalia, a unui nou volum de meditații scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub titlul "Zece trepte ale pocăinței", care cuprinde articole ce fac referire la pericopele evanghelice citite în biserici în perioada premergătoare Învierii Domnului; dar și lansarea unui proiect inedit pentru scriitura ortodoxă, format din meditații lirice la duminicile și sărbătorile de peste an, publicate deocamdată doar în format electronic pe site-ul și pagina de facebook a eparhiei. Succesul acestui nou proiect, arătat de analiza impactului postărilor, demonstrează că demersul e util, facilitând accesul la textul evanghelic a unui public permanent conectat la internet și deschis la informațiile sosite pe această cale virtuală.

Proiectele IPS Arhiepiscop Ioachim, dezvoltate în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod şi cu exigenţele cerute de dinamica vieţii social-economice în care ne aflăm, s-au concretizat în anul care a trecut și prin organizarea unor evenimente ample, inedite la parohiile de pe cuprinsul eparhiei. Între acestea, un mare impact l-a avut desfășurarea sub semnul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, la Parohia „Sf. Ioan” din Bacău, „Sf. Nicolae” Buhuși și „Sf. Nicolae” Roman, a unor „săptămâni duhovnicești”, pe parcursul cărora slujbele s-au desfășurat pentru prima dată conform programului liturgic din mănăstiri, viața de parohie și viața de mănăstire împletindu-se, pentru a contribui la întărirea și înnoirea duhovnicească a omului. Viața în parohii și mănăstiri a fost permanent în atenția chiriarhului Romanului și Bacăului, care a oferit credincioșilor, după 15-20 de ani de jertfă, bucuria de a se ruga în lăcașuri noi, care exprimă dragostea de Hristos a băcăuanilor și romașcanilor și care a luat cea mai frumoasă formă în biserici precum cea a Mănăstirii Cotumba, a Mănăstirii Oituz (metoc chiriarhal), a bisericilor-catedrale din Parohia Mănăstirea Cașin II sau din cartierul băcăuan Șerbănești.

Continuând activitatea începută acum 15 ani în eparhia Romanului și Bacăului, IPS Arhiepiscop Ioachim a inițiat și anul acesta programe speciale dedicate copiilor tinerilor și bătrânilor, categorii sociale vulnerabile, luptând împotriva abandonului școlar, pentru susținerea elevilor defavorizați și pentru promovarea educației, dar și aflându-se alături de cei peste 100 de bătrâni sprijiniți de Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” de la Hârja. Astfel, în anul acesta școlar, Eparhia Romanului și Bacăului a investit peste 75.000 de lei în programe social-educative, în cadrul amplului proiect ”Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți”, derulat sub coordonarea directă IPS Arhiepiscop Ioachim.

Încheierea acestui prim an din executarea mandatului de arhiepiscop stă sub semnul unui alt eveniment istoric pentru eparhia Romanului și Bacăului, căci la începutul lunii decembrie a anului 2015, pentru prima oară în istorie, racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a fost adusă în pelerinaj în Moldova. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la inițiativa IPS Arhiepiscop Ioachim, sfintele odoare de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București au fost depuse spre închinarea credincioșilor în Biserica ”Sf. Nicolae” din municipiul Bacău în perioada 8-10 decembrie și la Biserica „Sfântul Nicolae” din Roman în perioada 10 - 13 decembrie.

La împlinirea unui an de la întronizarea ca Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, noi, colaboratorii Înaltpreasfinției Sale de la Centrul eparhial, ne rugăm Bunului Dumnezeu să îl învrednicească pe chiriarhul nostru să lucreze întru toate după voia Lui şi prin puterea Lui, dăruindu-i putere, îndelungă răbdare, bunătatea și înţelepciune din înțelepciunea Sa.

Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte Ioachim!

Sursa: epr.ro
 

Pe aceeaşi temă

04 Ianuarie 2016

Vizualizari: 457

Voteaza:

Un an de la intronizarea ca Arhiepiscop a IPS Parinte Ioachim 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

IPS Ioachim

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact