Un an de la intronizarea ca patriarh a Preafericitului Parinte Daniel
Marti, 30 septembrie 2008, Biserica Ortodoxa Romana aniverseaza un an de la intronizarea ca patriarh a Preafericitului Parinte Daniel. Cu acest prilej, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va participa la sfintirea noului Paraclis din Resedinta Patriarhala cu hramul Sfantul Ierarh Grigorie Luminatorul si la Sfanta Liturghie oficiata in semn de multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane in primul sau an de slujire in demnitatea de patriarh.
Sfanta Liturghie va fi urmata de o slujba de Te Deum la Palatul Patriarhiei (ora 12.00, in sala Europa Christiana), la care vor participa membri ai Sfantului Sinod, membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc si ai Permanentei Arhiepiscopiei Bucurestilor impreuna cu colaboratorii lor, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, personalitati ale vietii publice romanesti. Evenimentul va continua in Aula Magna cu un moment aniversar care va reflecta implinirile si proiectele aflate in derulare in primul an de patriarhat al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, precum si alte proiecte initiate de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
Biroul de presa al Patriarhiei Romane
Biografia PF Patriarh Daniel
Preafericitul Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.
Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).
Dupa absolvirea examenului de bacalaureat, se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974), unde sustine si teza de licenta in teologie (Noul Testament).
In perioada 1974-1976, frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae. Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).
In 15 iunie 1979, isi sustine teza de doctorat la Universitatea din Strasbourg, intitulata: Reflexion et vie chretiennes aujourdahui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite (VII 424 p.). Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si Andre Benoit si a primit calificativul maxim. Devine, astfel, doctor al Universitatii din Strasbourg.
O versiune extinsa a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea mentorului sau, pr. prof. dr. Dumitru Staniloae si a fost sustinuta, la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti, sub titlul: Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala.
In 1987, intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, jud. Neamt, cu numele de Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe prea cuviosul parinte arhimandrit Cleopa Ilie. In martie 1990, este ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei. In iunie 1990 este ales, iar in 1 iulie 1990 este intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.