Consiliul Judetean Brasov si Mitropolia Ardealului au lansat miercuri proiectul de reabilitare a ansamblului arhitectural ecleziastic al Bisericii Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului, atestat documentar in secolul al XV-lea si nominalizat in lista monumentelor istorice de categoria A, de importanta nationala.
Suma pe care Consiliul Judetean o aloca acestui proiect este de un milion de euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu.
Proiectul are in vedere reabilitarea constructiva, restaurarea, conservarea si punerea in valoare a patrimoniului imobil si mobil al Bisericii Sfantul Nicolae. Ansamblul arhitectural ecleziastic include Biserica Sfantul Nicolae cu paraclisele, fosta scoala romaneasca, azi muzeu, chiliile, zidul de incinta, Casa Barac, biblioteca si depozitul de carte veche, icoane, argintarie liturgica si tablouri de epoca. Multe dintre acestea se afla intr-o stare de degradare avansata si progresiva, a tinut sa precizeze directorul Muzeului Primei Scoli Romanesti, preot Vasile Oltean.
IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, prezent la conferinta de presa, a multumit Consiliului Judetean pentru initiativa de a reabilita acest important ansamblu arhitectural ecleziastic. El a apreciat acest lucru ca fiind o recunoastere a valorilor trecutului, "care sunt valori ale prezentului si de care suntem responsabili".
Mitropolitul Ardealului a subliniat faptul ca aceasta colaborare cu administratia locala este folositoare si chiar indispensabila, avand in vedere fondurile limitate pe care le detin majoritatea bisericilor si care nu permit proiecte de asemenea dimensiune.
"In sfarsit, Scheii Brasovului privesc spre lumina iar cele 4.000 de carti vechi, peste 30.000 de documente si opt obiective muzeale ale ansamblului vor deveni cu adevarat ceea ce au visat inaintasii nostri", a declarat, la randul sau, preotul Vasile Oltean.
Scopul proiectului lansat miercuri este crearea unui puternic centru ortodox, cultural si istoric, care sa fie introdus in circuitul turistic al zonei "ca expresia cea mai relevanta a traditiilor spirituale, istorice si culturale ale comunitatii romanesti", a aratat presedintele Consiliului Judetean.
Jana Pintili
Corespondent Rompres
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.