Un prim pas spre infiintarea unui muzeu la Manastirea Voronet
Manastirea Voronet a gazduit, duminica, 22 iunie, expozitia "Restituiri", un prim pas spre infiintarea unui muzeu la Voronet. In paraclisul Manastirii Voronet (realizat in 17 zile), au fost expuse mai multe obiecte de valoare "odoare ale Voronetului", restituite de Manastirile Sucevita si Dragomirna (datorita bunavointei monahiilor Mihaela Cozmei, stareta Manastirii Sucevita, si Heruvima Chihai, stareta Manastirii Dragomirna), documente importante cu privire la Voronet, "imprumutate" pentru expozitie de la Complexul Muzeal Bucovina - Muzeul de Istorie, icoane pictate de catre maicutele de la Voronet.
Tetraevangheliarul de la Voronet, la matca
Un obiect impunator admirat de toti cei aflati la evenimentul cultural organizat la Voronet a fost un jilt "tronul Mariei Sale Stefan cel Mare", care a fost restituit de la Manastirea Sucevita.
La reconstituirea "zestrei Voronetului" vor contribui si "Tetraevanghel" (tetraevangheliarul) manuscrisul pe pergament cu ferecatura in argint aurit daruit de Mitropolitul Grigorie Rosca in anul 1557, obiect care a fost adus de la Manastirea Dragomirna, unde a fost si restaurat.
Profesorul universitar Olimpia Mitric - Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava a facut o prezentare a acestui tetraevangheliar, despre care documentele spun ca "alaturi de cel de la Putna, a fost gasit in Cancelaria Mitropoliei din Cernauti".
Tot de la Dragomirna au fost recuperate si doua cruci, una dintre ele fiind Crucea de lemn de abanos daruita Manastirii Voronet de Toma Vistiernicul in anul 1542, de asemenea, restaurata la Manastirea Dragomirna.
"Stradania de astazi este un manifest"
Intr-una dintre vitrinele expozitiei se afla si un acoperamnt pentru potir (Impartasirea apostolilor), broderie foarte veche, adusa de la Manastirea Dragomirna, cu bunavointa obstii manastiresti de acolo.
In cea de-a doua vitrina, au fost asezate doua documente care fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie Suceava, precum si cteva cruci de dimensiuni mai mici. Unul dintre documente (cu pecete) atesta dania facuta Manastirii Voronet de Stefan cel Mare - satul Tomesti.
Prezent la vernisajul expozitiei "Restituiri", seful Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Suceava, Aurel Buzincu, a spus: "stradania de astazi este un manifest".
"Aceasta intlnire, aceasta expozitie sa fie o rugaminte, chemare la restituire. Se incropeste la Voronet o expozitie cu obiecte inapoiate de la alte manastiri si mari muzee", a apreciat Buzincu, care nu este foarte increzator ca vor face multi gestul Manastirilor Sucevita si Dragomirna, in a restitui "odoarele" Voronetului. Manastirea trebuie sa aiba o expozitie permanenta, un muzeu, pe masura frumusetii si maretiei picturii manastirii, au fost de parere oamenii de cultura prezenti vernisaj.
"Daca n-am cerut, asta nu inseamna ca nu am avut nevoie"
Directorul Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina, Vera Romaniuc, prezenta la vernisaj, a apreciat "dragostea incapatnata" a maicutelor de la Voronet, care vor sa infiinteze un muzeu, spernd ca "evenimentul de azi sa fie piatra de temelie a viitorului muzeu". Este de fapt vorba de demnitatea maicilor, a staretei Irina, care a spus ca "daca n-am cerut, asta nu inseamna ca nu am avut nevoie, dar eu cred ca sunt unealta in mna Sf. Daniel Sihastrul, care ma intelepteste".
Publicul prezent la vernisaj a fost impresionat si de icoanele pictate de maicutele de la Voronet in atelierul propriu. Tot ele au realizat si pictura de la catapeteasma paraclisului. Pictura de pe peretii paraclisului apartin profesorului Mihai Dumitru, de la Universitatea Nationala de Arte "Nicolae Grigorescu", pictura realizata in perioada 1998 - 2004, cu "mult sfat si ascultare".
Sociologul conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan a vorbit despre continuitatea culturala in sfntul locas, continuitate atestata si de icoanele realizate in atelierul de pictura de la Voronet, sub indrumarea artistului plastic Mihai Dumitru.
"Voronetul te obliga sa fii a lui sau sa te dai deoparte. Manastirea nu are un muzeu pentru ca biserica este prea frumoasa, dar maica stareta Irina, impreuna cu celelalte maicute, au facut o alegere buna in a anima creatia culturala, trairea, continuitatea", a mai completat Carmen Balan.
Daniela MICUTARIU
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.