Sfantul Valentin a trait la Roma in timpul Imparatului Claudiu. A fost martirizat pentru ca indemna pe tineri sa intemeieze familii, in timp ce imparatul avea nevoie de soldati. Sarbatoarea in amintirea sfintului a devenit celebra in timpul cruciadelor. Valentin's day este varianta comerciala, americanizata a vechii sarbatori romane.
Ziua Sfantului Valentin este, de departe, cea mai romantica sarbatoare crestina, iar inimioara rosie, pe care tinerii si-o ofera de 14 februarie, este unul din simbolurile cele mai cunoscute de pe glob. Este simbolul care a reusit sa transgreseze frontierele religioase si culturale, pe care-l intilnim, atit la crestini, cit si la necrestini. De Sfantul Valentin se vind inimioare la
Lupercaliile, sarbatoarea dragostei la romani
Crestinismul nu a inventat o sarbatoare pentru a slavi iubirea. La toate religiile exista asemenea momente, in care dragostea - sub toate aspectele sale - este slavita. Nascut in Palestina, dar dezvolat in lumea mediteraneana, crestinismul a preluat de la religiile greco-romane multe din cutumele si traditiile scrise. Una din sarbatorile romane care a influentat peste secole sarbatoarea dragostei a fost "Lupercaliile", o sarbatoare care avea loc la jumatatea lunii februarie, cu un pregnant accent pe fertilitate. Era momentul cind fetele nemaritate incercau prin varii mijloace sa-si gaseasca iubitul. Intrata in crestinism in primele secole ale mileniului I, sarbatoarea dragostei la romani a devenit, la inceputul mileniului al II-lea, cu deosebire in timpul cruciadelor, sarbatoarea dragostei crestine. In secolele X-XII, in momentul cind cavalerii occidentali au plecat sa elibereze locurile sfinte, departe de iubiti si iubite, menestrelii au impus in traditia occidentala amintirea preotului Valentin. La aceasta s-a adaugat un bogat folclor romantic ce a hranit aceasta sarbatoare pina in zilele noastre. Pentru iubitii plecati sa elibereze Ierusalimul, iubitele trimeteau inimioare crosetate si obiecte care sa le aminteasca de dragostea lor. Asa s-au nascut inimioarele, iar daca tinerii de astazi ofera la rindu-le inimioare, inseamna cu iubirea este un sentiment etern, iar anii si moravurile nu au reusit sa o terfeleasca.
Valentin's day versus Dragobete?
Pentru cei care nu cunosc istoria acestei sarbatori, tinem sa le amintim ca sarbatoarea Sfantului Valentin nu are nimic impotriva crestinismului, fiind o sarbatoare de sorginte crestina. Mai mult chiar, este un moment in care ar trebui sa fie amintita istoria extraordinara a acestui sfint roman, care a preferat sa moara, indemnind tinerii sa se casatoreasca, decit sa traiasca in afara casatoriei. Ceea ce poate deranja este doar acest aspect comercial al sarbatorii, venit dupa al II-lea razboi mondial in Europa, odata cu soldatii americani. Pe de alta parte, talibanii ortodocsi care scriu tot felul de texte "anti-valentin's day" ar trebui sa sa vada frumusetea gestului unui indragostit, care ofera o inimioara rosie persoanei iubite, de Sfantul Valentin. Este scris undeva in Sfinta Scriptura vreun text in care sa fie condamnati cei care-si marturiresc iubirea? Pe de alta parte, Sfantul Valentin nu se opune cu nimic sarbatorii romnesti a dragostei, Dragobetele, pe care-l sarbatorim pe 24 februarie. Sa deranjeze pe cineva ca avem doua sarbatori ale iubirii, intr-o epoca in care avem, mai mult ca oricind, nevoie de iubire? Cu siguranta este numai o lipsa de informare si necunoastere a fenomenului Valentin's day care au dus la cele doua extreme: comercializarea excesiva de catre tinara generatie si respingerea zilei de Sfantul Valentin de catre o anumita parte a ortodoxiei valahe. Decit sa polemizam sine die pe marginea unor lucruri care nu mai au nevoie de explicatii, am putea sa oferim, de doua ori, inimioare personei iubite, de Sfantul Valentin si de Dragobete, si atunci viata ar deveni mai frumoasa, iar stresul va fi inlocuit de poezie.
De Valentin Musca
Ziarul de Vrancea
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.