Vecernie de Pasti la Catedrala Patriarhala

In prima zi de Pasti, in toate lacasurile de cult din Patriarhia Romana, se oficiaza in jurul orelor 12:00 Vecernia Invierii, numita in popor si „a doua Inviere”.

La Catedrala Patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhaul Bisericii Ortodoxe Romane, a fost oficiat, duminica, 15 aprilie 2012, alaturi de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal si inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, Vecernia Invierii Domnului. La Sfanta Slujba au fost prezenţi sute de credinciosi.

In cadrul acestei slujbe a fost citita pericopa evanghelica de la Sfantul Evanghelist Ioan, capitolul al XX-lea, versetele de la 19 la 25. La Catedrala Patriarhala Evanghelia a fost citita in cele 12 limbi.

Dupa citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de invaţatura in care a aratat semnificaţia acestei Sfinte Evanghelii care s-a citit: „Am ascultat citirea Evangheliei in 12 limbi asa cum prevede traditia noastra bisericeasca. Aceasta Evanghelie care se citeste la Vecernia din prealuminata zi a Sfintelor Pasti are o semnificatie deosebita. In primul rand vedem ca Mantuitorul Iisus Hristos, dupa ce S-a aratat dimineata femeilor mironosite pe cale de la mormant spre Ierusalim si le-a spus: Bucurati-va, nu va temeti!, in seara aceleiasi zile S-a intalnit cu ucenicii Sai care erau adunati intr-o casa si stateau cu usile incuiate de teama iudeilor, dupa cum ne spune Evanghelia dupa Sfantul Evanghelist Ioan. Insa, El nu a deschis usile, ci a intrat prin ele, ceea ce inseamna ca Trupul Sau Inviat din morti nu mai poate fi limitat si oprit de nimic din lumea aceasta. Desi este material el este schimbat, nu mai apartine lumii acesteia coruptibile care limiteaza persoana in timp si in spatiu. Trupul Sau este atat de induhovnicit incat printr-o lucrare minunata a Dumnezeirii Fiului, El Inviaza din mormant fara sa rupa pecetile care au fost puse peste piatra de la mormant si trece prin usile incuiate, stand in mijlocul lor si spunand: Pace voua!. Trecerea aceasta prin usile incuiate este semnul celei mai mari libertati a lui Hristos Cel rastignit si Inviat. Deci, Invierea ii da Mantuitorului Iisus Hristos libertatea totala, in asa fel incat El nu mai poate fi retinut de nimic si de nimeni in lumea aceasta. Se arata cand vrea El, cum vrea El si cui vrea El. De remarcat este faptul ca nu s-a mai intalnit dupa Inviere cu cei ce L-au urat, ci s-a intalnit numai cu cei ce L-au iubit. Poate si pentru a nu forta libertatea lor de a-L fi respins, dar mai cert este ca El are o relatie cu oamenii de comuniune bazata pe libertatea vointei de a-L primi sau de a nu-L primi, de a-L iubi sau de a nu-L iubi”.

In continuare, Patriarhul Romaniei a subliniat importanta puterii dumnezeiesti de a ierta pacatele pe care au primit-o ucenicii Mantuitorului Iisus Hristos: ”Ucenicilor, insa, Mantuitorul Iisus Hristos nu le-a spus doar: Pace voua!, ci a adaugat: Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi, adica ii trimite in lume. In continuare le-a zis: Luati Duh Sfant! Carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute. Acesta putere pe care Mantuitorul Iisus Hristos o daruieste ucenicilor este o putere dumnezeieasca impartasita ucenicilor Sai si prin ei Bisericii, si anume puterea de a ierta pacatele. Vedem ca cea dintai lucrare a Mantuitorului dupa Invierea Sa a fost aceasta de a darui ucenicilor puterea de a ierta pacatele pentru impacarea omului cu Dumnezeu. Fara iertarea pacatelor nu este posibila mantuirea pentru ca nimeni nu poate intra in Imparatia lui Dumnezeu cea sfanta, curata, fara de intuneric si fara de pacat. Dar cum oamenii sunt pacatosi au nevoie de curatire si de iertarea pacatelor. Deci, puterea de a ierta pacatele este cel dintai mare dar al lui Hristos daruit Bisericii Sale. Prin iertarea pacatelor inviaza sufletul din moartea pacatului. Dupa cum a Inviat Hristos din morti asa inviaza omul pacatos caruia i s-au iertat pacatele in intelesul ca sufletul lui nu mai este apasat de piatra grea a constiintei incarcate de un trecut pacatos. Asadar, iertarea pacatelor este o eliberare de un trecut contrar vointei lui Dumnezeu si nefolositor semenilor nostri. Iertarea pacatelor este in acelasi timp o deschidere spre un inceput nou in viata omului. Prin iertarea pacatelor i se da omului sansa de a se recupera, de a pune un inceput bun si de a arata partea cea buna a sa, adica aceea care reflecta inca in sufletul omului chipul bunatatii lui Dumnezeu. Omul iertat are o putere mai mare de a face binele, de a arata recunostinta fata de cel de la care a primit iertarea”.

”Sfantul Toma, care nu a fost prezent la intalnirea Mantuitorului Cel Inviat din morti cu ucenicii Sai, a spus ca daca nu va pune degetul lui in semnele cuielor si mana lui in semnul lasat de lance in coasta lui Iisus nu va crede. Vedem ca el dorea o cunoastere prin atingere, prin simturi si duminica urmatoare vom vedea ca Mantuitorul Iisus Hristos il mustra pe Toma pentru zabava lui in a crede si fericeste pe cei ce nu au vazut, dar au crezut. Cei care nu au vazut pe Hristos Cel Inviat cu ochii trupesti, dar vad prezenta lui in mod duhovniceste cu ochii mintii sau cu ochii sufletului”, a mai spus Preafericirea Sa.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a explicat credinciosilor motivul pentru care Evanghelia de la slujba Vecerniei de Pasti se citeste in 12 limbi: ”Se citeste in amintirea celor 12 Apostoli care au fost trimisi de Mantuitorul Iisus Hristos sa binevesteasca lumii Evanghelia Invierii, vestea cea buna ca Hristos a biruit pacatul, rautatea, iadul si moartea. Asa cer cartile noastre liturgice, ca aceasta Evanghelie sa fie citita in 12 limbi. Grija Mantuitorului Iisus Hristos pentru mantuirea lumii se vede in faptul ca trimite pe ucenici in lume la propovaduire, nu doar in poporul evreu, ci la toate popoarele. Deci, citirea in 12 limbi arata deodata numarul celor 12 Apostoli, dar si multimea popoarelor, pentru ca cifra este simbolica, care vor auzi Evanghelia lui Hristos si vor crede in El dobandind astfel mantuirea. Asadar vedem ca Biserica lui Hristos este deschisa in asa fel incat are vocatia anume de a cuprinde toate neamurile”.

Sursa: basilica.ro

 

16 Aprilie 2012

Vizualizari: 674

Voteaza:

Vecernie de Pasti la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE