Vesnica pomenire vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul

Ieri, in Catedrala episcopala din Slobozia, cu hramul "Inaltarea Domnului", a avut loc slujba de inmormantare a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul, care a ocarmuit Eparhia Sloboziei si Calarasilor timp de 9 ani.

Slujba prohodirii Parintelui Episcop Damaschin a fost savarsita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de care s-au mai aflat alti 13 ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Ilarion al Durostorumului, Bulgaria, 10 preoti slujitori din cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, autoritati locale, oameni de cultura din zona Baraganului, precum si aproximativ 3.000 de credinciosi.

La finalul slujbei de inmormantare ce a avut loc dupa Sfanta Liturghie, personalitatea vrednicului de pomenire Parinte Episcop Damaschin a fost evocata de parintele Dumitru Paduraru, consilier admnistrativ al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, de domnul Silvian Ciuperca, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, de domnul Gabriel Ionascu, primarul orasului Slobozia, de IPS Ilarion al Durostorumului, dar mai ales de Patriarhul Daniel, care a evidentiat vocatia de pastor, teolog harnic si smerit a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul. Cuvantul integral al Parintelui Patriarh poate fi citit in pagina 3 a "Ziarului Lumina".Dupa cuvintele de pomenire si de multumire aduse Episcopului Damaschin pentru slujirea statornica si jertfa necontenita in pamantul roditor al Bisericii Ortodoxe Romane, slujba inmormantarii a continuat prin inconjurarea de catre intreg cortegiul funerar a bisericii, apoi sicriul cu trupul arhiereului a fost coborat in mormantul din partea stanga a pronaosului bisericii. Piatra mormantului a fost pecetluita de catre Intaistatatorul Bisericii noastre, iar ierarhii prezenti si toti slujitorii au facut pomenire cantand "Hristos a inviat" si "Vesnica pomenire".

PS Episcop Damaschin, care a trecut la cele vesnice in seara zilei de 23 aprilie, la Spitalul Militar din Bucuresti, era Episcop al Sloboziei si Calarasilor din anul 2000. In cei noua ani de arhipastorire a acestei eparhii a desfasurat o bogata activitate pastoral-liturgica si social-misionara.

Pana la alegerea unui nou episcop al acestei eparhii, loctiitor de episcop al Sloboziei si Calarasilor va fi PF Parinte Patriarh Daniel, in calitate de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, deoarece Episcopia Sloboziei si Calarasilor face parte din aceasta mitropolie.

In numarul de maine al "Ziarului Lumina", cititi un reportaj de la acest trist eveniment din viata Bisericii noastre.

Sursa: ziarullumina.ro

.

27 Aprilie 2009

Vizualizari: 455

Voteaza:

Vesnica pomenire vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE