Veteranii de razboi – marturia iubirii de tara

„Lupta cea buna am luptat,calatoria am savarsit,credinta am pazit”
(II Timotei 4,7)


Stimati veterani de razboi,

Purtand in noi bucuria si bogatia revarsarii de lumina a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, ne impartasim de bogatia iubirii milostive a lui Dumnezeu si a slavei ceresti daruite noua, oamenilor, in Iisus Hristos, ca noi sa fim partasi ai vietii si bucuriei vesnice a Preasfintei Treimi.

De aceasta bogatie a prezentei lui Hristos s-au impartasit si cei care au simtit cel mai mult ajutorul lui Hristos Cel Inviat in vreme de incercare, adica martirii sau mucenicii, eroii, veteranii, dar si toti credinciosii care lupta pentru adevar si dreptate, pentru libertate si unitate sau se ostenesc pentru a ajuta pe semenii lor in mod sincer si dezinteresat.

Puterea de a indura istoria, atunci cand nu o poti schimba, echivaleaza cu o intelepciune si cu o forta de supravietuire in fata pericolului autodistrugerii sau a sinuciderii fara rost. Poporul roman a rezistat pe acest pamant pentru ca a avut intelepciune, putere de jertfa si de rabdare atunci cand nu putea sa biruie cu armele. Prin aceasta inteleapta indurare cu speranta a supravietuit el migratorilor navalnici, imperialistilor lacomi si dictaturilor distructive, umpland istoria cu Crucile de pe mormintele eroilor jertfelnici si de pe bisericile inaltate ca pe faclii de inviere si speranta.

De aceea, cultul eroilor, adica pomenirea din neam in neam sau din generatie in generatie a celor jertfiti pentru apararea credintei si a patriei, este o adevarata cultura a sufletului romanesc care simte ca iubirea e mai tare decat moartea.

Cronicile si Letopisetele care consemneaza jertfa acestui popor sunt admirabil rezumate in textul inscriptiei de pe Arcul de Triumf din capitala Romaniei: „Dupa secole de suferinte, crestineste indurate, si dupa lupte grele pentru pastrarea fiintei nationale, dupa apararea plina de sacrificii a civilizatiei umane, se indeplini dreptatea si pentru poporul roman...”. Asadar, eliberarea noastra a fost traita tot ca experienta a puterii sau a luminii lui Hristos Cel Inviat, cuvintele imnului de biruinta a iubirii jertfelnice peste timp, „Hristos a Inviat”, fiind inscrise, ca pavaza, pe frontispiciul Mausoleului de la Marasesti.

Multimea eroilor si martirilor pe care cu smerenie ii pomenim permanent, demonstreaza ca poporul nostru a interiorizat taina Crucii si a Invierii si a trait istoria ca pe o Cruce si o Inviere, suferinta si speranta, intristare si bucurie, plinind cuvintele Sfantului Apostol Pavel: „lupta cea buna m-am luptat, (…) credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cununa dreptatii” (II Timotei 4, 7). Taina Crucii care se inalta in slava Invierii este inscrisa pe Stema Romaniei, ca simbol al istoriei noastre, semn de mare statornicie, continuitate si unitate in cuget si simtiri de-a lungul generatiilor si program spiritual permanent.

Se cuvine, asadar, sa adresam cuvant de recunostinta si multumire pentru toti cei care si-au daruit viata lor in trecut pentru existenta noastra de astazi si, prin urmare, cu totii suntem datori sa-i cinstim cu respect si sa pomenim jertfa si lupta lor, daca vrem sa ne redescoperim pe noi insine ca neam de voievozi crestini si eroi martiri.

In incheiere, rugam pe Hristos Cel Inviat sa reverse harul Sau, al luminii si vietii vesnice, peste eroii neamului romanesc, daruindu-le lor odihna sfanta intru nadejdea Invierii, iar Dumneavoastra, stimati veterani de razboi, celor ce ne sunteti pilda de curaj si jertfelnicie, sa va daruiasca sanatate, pace si bucurie, invatandu-ne sa ne iubim poporul si patria, sa ne rugam si sa lucram pentru pace intre oameni, spre slava lui Dumnezeu si mantuirea oamenilor.


† D A N I E L

PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

 Sursa: basilica.ro

29 Aprilie 2009

Vizualizari: 393

Voteaza:

Veteranii de razboi – marturia iubirii de tara 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE