'Vocile Bizantului' la Catedrala mitropolitana din Iasi

Peste 160 de cursanti ai Masterclassului de Cant Bizantin vor concerta astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi. Cea de-a IV-a editie a acestui eveniment se deruleaza de la inceputul acestei saptamani si consta in predarea de cursuri si sustinerea de conferinte de catre specialisti ai muzicii bizantine.

La Iasi a debutat luni, 4 iulie, Masterclassul de Cant Bizantin, editia a IV-a. Evenimentul este organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Asociatia Culturala „Byzantion“, Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi si Primaria Municipiului Iasi. Pe timpul celor cinci zile au fost organizate cursuri teoretice si practice (o sesiune dimineata si una seara) si conferinte. Prelegerile si cursurile au fost sustinute de urmatorii invitati: maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzica bizantina la Conservatorul de Stat din Atena, prof. Christos Tsiamoulis, asist. Ioannis Avramidis, Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, conf. univ. dr. Elena Chircev de la Conservatorul de Muzica „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, pr. conf. univ. dr. Florin Bucescu, lect. univ. dr. Zamfira Danils, prep. univ. drd. Adrian Sirbu de la Facultatea de Compozitie, Muzicologie, Pedagogie Muzicala si Teatru din cadrul Universitatii de Arte „George Enescu“ din Iasi s.a.

Programul celor cinci zile de Masterclass, care a adunat peste 160 de cursanti din toate colturile tarii, se desfasoara cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Aceasta editie este prima care isi propune o trecere prin toate glasurile bisericesti la nivel practic, avand ca baza teoretica Gramatica muzicii psaltice scrisa de Georgios Konstantinou.

Astazi de la ora 19:30 va avea loc concertul extraordinar de muzica bizantina. La concert va participa si grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul“, dirijat de Sabin Preda. „Va fi impresionant corul mare al cursantilor Masterclassului de Cant Bizantin. Anul acesta avem un numar record de cursanti care vor concerta in fata altarului Catedralei mitropolitane din Iasi, fiind dirijati de prof. Lykourgos Angelopoulos. In repertoriul concertului intitulat «Vocile Bizantului» vor fi cantari bizantine ce vor fi intonate in romaneste. Aceste cantari sunt pregatite in cele mai mici detalii de prof. Lykourgos Angelopoulos timp de trei zile“, a relatat prep. univ. Adrian Sirbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de Cant Bizantin“ si presedintele Asociatiei culturale „Byzantion“. Pe langa cele doua coruri amintite, va mai concerta Corul „Byzantion“ din Iasi, urmand ca invitatii greci sa aiba cateva interventii solistice. „Cursantii au fost trimisi din toata tara de staretii si staretele manastirilor. Astfel, vom avea reprezentanti ai mai multor eparhii din tara: diaconi, arhidiaconi, monahi, monahii, seminaristi, teologi, conservatoristi s.a.“, a adaugat prep. univ. Adrian Sirbu. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

08 Iulie 2011

Vizualizari: 821

Voteaza:

'Vocile Bizantului' la Catedrala mitropolitana din Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE