Zeci de mii de credinciosi din Suceava, dar si din alte colturi ale tarii sau lumii au participat la slujbele oficiate in noaptea de Inviere la bisericile si manastirile din judet. Nici macar ploaia care a cazut pe aproape intreg teritoriul judetului nu i-a fugarit pe oameni pe la casele lor, care au indurat cu stoicism rapaiala pentru a lua lumina. La Biserica Sf. Simion (Turnu Rosu), Slujba Invierii a inceput afara, unde credinciosii s-au adunat, cu mic cu mare, avand in maini lumanari care asteptau ora 24,00 pentru a fi aprinse. Chiar la miezul noptii Sfintelor Pasti, cand intunericul are cea mai mare intensitate, sub o ploaie marunta care, insa, nu a speriat multimea de oameni purtati de un crez comun, „Lumina Invierii”, in biserica Sfantul Simion s-au stins toate lumanarile (spatiul intunecos simbolizand „intunericul cel mai din afara al mortii si al iadului in care a coborat Hristos - Dumnezeu cu sufletul Sau”).
Sfintirea cosurilor cu pasca si oua rosii
In acea noapte, fiecare crestin ortodox a devenit un vestitor al Invierii Domnului.
Slujba Sfintelor Pasti s-a continuat in biserica Sf. Simion, deoarece biserica este icoana Ierusalimului ceresc, a imparatiei cerurilor, doar ca din multimea de oameni aflata la inceputul Slujbei Invierii au ramas mai putini, multi dintre ei s-au grabit sa duca Lumina Invierii in casele lor, si au revenit spre dimineata, in jurul orei patru, cu cosurile pline de bucate specifice Sarbatorilor Pascale pentru ca preotii sa le sfinteasca cu Agheasma, si sa le imparta credinciosilor anafora. Dupa intrarea in biserica, Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce au fost puse pe Sfanta Masa in Sfantul Altar. Slujba Invierii a continuat pana dimineata, timp in care preotii au iesit de mai multe ori din Altar, cu cadelnita in care ardea tamaie, si rosteau catre credinciosi inaltatorul „Hristos a Inviat”, acestia raspunzand in cor „Adevarat a Inviat”. Tot in acea noapte magica s-a cantat si „Lumineaza-te, lumineaza-te, noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit”.
Chiar daca ploaia din cer nu a contenit sa cearna, mai mult sau mai putin furioasa, in jur de ora patru dimineata, aleile din curtea bisericii precum si strada din fata locasului de cult erau pline de gospodine, de credinciosi care au venit cu cosurile la sfintit. Nu lipseau din nici un cos ouale rosii, pasca, cozonacul si Lumanarea Invierii.
Vecernia speciala sau a doua Inviere
Mai putini ca in alti ani, poate si din cauza vremii mai putin prietenoase, cateva sute de credinciosi au participat la Invierea Domnului, slujba oficiata la Catedrala „Nasterea Domnului” de pe Marasesti. Copii, tineri, adulti, feriti de ploaie pe sub umbrele sau pe sub stresinile magazinelor din jur, au luat Lumina Sfanta la miezul noptii, dupa care, o parte a ramas in continuare la Slujba Invierii oficiata in biserica, pana la orele diminetii, ceilalti plecand spre case cu luminile aprinse in maini, dupa ce au cantat impreuna „Hristos a Inviat”. Cei mai multi au revenit dimineata la sfintirea bucatelor din cosul pascal. Duminica, pe 23 aprilie, la toate bisericile din oras s-a oficiat, dupa ora 15,00, Vecernia speciala sau a doua Inviere, unde Evanghelia a fost citita de catre preoti in mai multe limbi. La sfarsitul acestei slujbe preotii au citit credinciosilor Pastorala la Invierea Domnului 2006, semnata de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
Spalarea cu „ou” in dimineata zilei de Pasti
In
In unele sate, in lighean se pune si o crenguta de busuioc, deoarece se zice ca daca te speli cu dansul vei fi onorat ca busuiocul. Bucatele si lucrurile sfintite de Pasti au puteri magice, de aceea se pastreaza si se folosesc in tot timpul anului, ca leacuri si aparatoare de multe rele
Cand se simte un pericol credinciosii aprind lumanarea de la Pasti impreuna cu tamaia, ca sa intoarca piatra
In cosurile impletite din nuiele si acoperite cu stergare tesute cu motive nationale gospodinele din Bucovina aseaza tot ceea ce este bine sa fie sfintit in noapte de Pasti: pasti, mai multe oua rosii, dar si incondeiate, o bucatica de slanina, branza, unt, hrean, iarba mare, usturoi, mac, sare, leustean, tamaie, apoi busuioc, carpa cu care s-au sters ouale rosite si o lumanare. Cosul este dus la biserica de stapanul casei, capul familiei. Ouale inrosite, mielul, cozonacul si pasca sunt nelipsite.
Daniela MICUTARIU
Monitorul de Suceava
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.