Zile de harti intre Craciun si Boboteaza

In calendarul ortodox, anumite zile de miercuri si vineri din cursul anului sunt insemnate in paranteza cu "harti". Aceasta inseamna ca in acele zile nu mai este post, ci dezlegare la produsele de carne, precum si la oua si lactate.

Sfintii Parinti au randuit ca perioada dintre Craciun si Boboteaza sa fie insemnata cu harti. Din "Tipiconul" Sfantului Sava aflam ca "de Praznicul Nasterii Domnului, chiar daca se va intampla Miercurea sau Vinerea, se dezleaga mirenii la carne, iar monahii se dezleaga la branza, oua si peste. Si mancam, incepand din ziua Nasterii Domnului Iisus Hristos, in toate zilele, pana la Ajunul Aratarii lui Dumnezeu (adica Praznicul Botezului Domnului).

De asemenea, de la Nasterea Domnului Hristos pana la Sfintele Aratari ale lui Dumnezeu nu este post, nici nu se fac plecari de genunchi, nici in Biserici si nici in chilii" (p. 184).

Semnificatia acestor dezlegari sau zile insemnate cu "harti" este legata de bucuria praznicului care se rasfrange asupra credinciosilor nu doar in cele duhovnicesti, ci si in privinta randuielii vietii lor trupesti.

.

04 Ianuarie 2016

Vizualizari: 1659

Voteaza:

Zile de harti intre Craciun si Boboteaza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE