'Zilele Melchisedec Stefanescu', editia a XI-a

La Roman si in localitatea Garcina din judetul Neamt vor avea loc, in perioada 14-16 mai 2011, „Zilele Melchisedec Stefanescu“, editia a XI-a. Manifestarile se vor desfasoara cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si prin implicarea Centrului Eparhial Roman, avand sprijinul multor institutii de invatamant din Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Seria manifestarilor dedicate parintelui autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane va debuta sambata, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe“ din Roman, de la ora 13:00, cu Simpozionul „Muzica bizantina in viata tinerilor“. In debutul acestei manifestari, prep. univ. Adrian Sirbu, de la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi, va sustine o alocutiune. Va urma un concert de muzica psaltica sustinut de urmatoarele coruri: Corul „Iosif Protopsaltul“, de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi“, Manastirea Neamt, Corul „Sfanta Cuvioasa Parascheva“, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Manastirea Agapia, Corul „Imperialii“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfintii Imparati Constantin si Elena“ din Piatra Neamt, Corul „Filomelos“ al Colegiului National „Dimitrie Cantemir“ Onesti, Corul „Sfantul Cuvios Iosif de la Varatec“ al Manastirii Varatec si Corul Melozii Romanului, Seminarul Teologic Ortodox din Roman. De la ora 16:00, PS Ioachim Bacauanul va savarsi Slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopala din Roman. La final, Preasfintia Sa va rosti un cuvant catehetic.

La Catedrala arhiepiscopala din Roman va fi savarsita, duminica dimineata, de la ora 9:30, Sfanta Liturghie, in cadrul careia va fi pomenit episcopul Melchisedec Stefanescu, iar de la ora 16:00 va fi oficiata Slujba Vecerniei. La final se va lansa volumul „Cuvinte din cuvant - Omilii inedite“ - Episcop Melchisedec Stefanescu si va fi sustinut un concert religios de catre Corul „Laudamus“ al elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman si de Corala maicilor de la Manastirea Tisa Silvestri.

La Scoala generala nr. 5 din Roman va avea loc luni, 16 mai 2011, de la ora 10:00, premierea castigatorilor Concursului interjudetean „Din viata si activitatea episcopului Melchisedec Stefanescu“. La aceeasi ora, in localitatea Garcina, din judetul Neamt, va fi oficiata Slujba Parastasului in Biserica „Pogorarea Sfantului Duh“, pentru parintii si rudeniile episcopului Melchisedec. De la ora 14:00 va fi organizata o sesiune de evocari cu tema „La Garcina s-a nascut cel mai invatat episcop al romanilor“, care va fi urmata de expozitia documentara cu obiecte ce au apartinut episcopului Melchisedec si de prezentarea documentarului: „Activitatea Episcopului Melchisedec in cadrul Sfantului Sinod al BOR“.

Episcopul Melchisedec Stefanescu s-a nascut la 15 februarie 1823, in localitatea Garcina din judetul Neamt, in familie de preot, si a decedat la 16 mai 1892, in Roman. La 22 februarie 1879 a fost ales episcop al Romanului, unde a pastorit pana la moarte. (Constantin Ciofu)

Sursa: mmb.ro

12 Mai 2011

Vizualizari: 883

Voteaza:

'Zilele Melchisedec Stefanescu', editia a XI-a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE