Cea de a XIII-a manifestare sub genericul Zilele "MITROPOLIT VISARION PUIU", incheiata la finele saptamanii trecute, s-a bucurat de un succes fara precedent atat in randul laicilor, cat si in randul clericilor prezenti la actiunile care au debutat joi, 26 februarie la Muzeul de Istorie Roman. "Actiunile derulate in cadrul acestei editii, care a marcat 130 de ani de la nastere si 45 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Visarion Puiu, au avut un ecou deosebit in randul participantilor. Greutatea simpozionului a constituit-o sesiunea de comunicari stiintifice care a deschis lucrarile din acest an, ocazie cu care au fost expuse 18 lucrari ce au relevat amanunte deja cunoscute, dar si multe noutati legate de viata si activitatea mitropolitului. Am avut invitati de marca, laici si slujitori ai Bisericii, atat din tara, reprezentand institutii importante precum Arhivele Nationale ale Romaniei, Institutul Roman de Istorie Recenta sau Consiliului National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS), dar si cercetatori din Polonia sau Italia preocupati de personalitatea celui evocat. Acest fapt constituie un imbold in vederea continuarii demersului nostru privind reabilitarea Mitropolitului Visarion Puiu, oficial, inca condamnat la moarte, dar si pentru aducerea sa la Schitul Vovidenia, unde si-adorit sa doarma somnul de veci", a declarat Pr.
Alte actiuni cuprinse in editia 2009 a simpozionului au mai avut loc vineri, 27 februarie, la Pascani, precum si la Manastirea Neamt, unde s-au tinut numeroase evocari. Astfel, la sediul Protopopiatului Pascani majoritatea vorbitorilor de la Roman si-au prezentat in sinteza lucrarile, gazda fiind parintele Protopop Pr. Pavel Postolachi alaturi de preoti si credinciosi din Betleemul lui Visarion Puiu, dar si a elevilor de la cateva scoli din Pascani, protagonisti ai unui concurs dedicat memoriei mitropolitului. Tot aici, la Biserica "Sfintii Voievozi", un sobor de preoti pascaneni si romascani au oficiat slujba Parastasului pentru Mitropolitul Visarion Puiu, in prezenta majoritatii participantilor la simpozionul care a debutat la Roman, iar la blocul Narrenhaus, unde tanarul Victor Puiu a locuit o perioada, cu parintii, a fost dezvelita o placa comemorativa. De asemenea, in aceeasi zi, la Seminarul Teologic "Veniamin Costache“ din Targu Neamt a urmat o dezbatere cu tema "Prezent si perspective in evaluarea memoriei Mitropolitului Visarion Puiu“, ultima actiune din sirul celei de a XIII-a editii a Simpozionului "Zilele MITROPOLIT VISARION PUIU" consumandu-se in cadrul intim al Casei de la Schitul Vovidenia. Aici, sub obladuirea Arhim. Mihail Daniliuc, egumenul schitului dar si custode al casei devenita si Muzeul Visarion Puiu, participantii au admirat exponatele, cu aceasta ocazie infiripandu-se planuri pentru viitoarea manifestare dar si pentru comemorarea ce va marca 45 de ani de la trecerea la cele vesnice a mitropolitului, programata pentru luna august 2009.
O reantoarcere intru nemurire.
Practic, cu aceasta ocazie, Visarion Puiu a revenit la Roman, locul despre care si-a amintit mereu cu drag, mai ales ca mama sa a fost romascanca, aici a absolvit ciclul II primar, aici l-a cunoscut pe Episcopul Melchisedec Stefanescu, care i-a fost un model in viata, tot aici a studiat la Seminarul Teologic Ortodox, iar drumul sau in stralucita sa cariera de prelat a inceput tot de aici, la Catedrala Episcopiei Romanului, unde, la 22 decembrie 1905, s-a nascut a doua oara, fiind tuns in monahism, ocazie cu care primeste numele de Visarion.
Nascut la Pascani, la 27 februarie 1789, numele sau de botez fiind Victor Puiu, a studiat teologia si dreptul, ajungand ulterior sa cunoasca cele mai inalte culmi ale slujirii monahale, la 10 noiembrie 1935 fiind ales Mitropolit al Bucovinei. Numit pe drept cuvant "calugarul ostas", de catre Nicolae Iorga, Visarion Puiu a fost, deopotriva, un slujitor al lui Hristos dar si al poporului pe care l-a pastorit cu multa dragoste. Din pacate, la presiunile politicienilor vremii, a fost nevoit sa aleaga calea exilului, unde se si stinge, in ziua de 10 august 1964, la Viels-Maisons, Franta. Ulterior a fost reanhumat in cimitirul Montparnasse din Paris, unul dintre initiatorii acestui gest fiind chiar PS Ioachim Bacauanul, in prezent Arhiereu Vicar al Episcopiei Romanului. In acelasi an, pe 21 februarie, regimul comunist la condamnat la moarte, in contumacie, pedeapsa care cei ce-i poarta astazi memoria spera sa o anuleze, astfel ca acest mare luptator pentru cauza Ortodoxiei dar si a neamului romanesc sa-si reia locul binemeritat in istorie. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, la 28 februarie 1950 Mitropolitul Visarion Puiu este caterisit de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, fiind reabilitat la 25 septembrie 1990, urmare a gestului reparator initiat la acea data de forul suprem bisericesc.
Mentionam faptul ca toate manifestarile derulate in perioada 26-27 februarie au fost organizate cu binecuvantarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, precum si a PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, fiind reprezentati la cea de a XIII-a editie a Simpozionului "Zilele MITROPOLIT VISARION PUIU" de catre Diacon Dr. Valentin Ioan Istrati, respectiv de Pr. Ioan Gherasimescu, vicar al Episcopiei Romanului.
(Vasile Danci)
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.