Ziua Eroilor sarbatorita la Galati si Braila

La Praznicul Inaltarii Domnului, in toate bisericile din Arhiepiscopia Dunarii de Jos, la Sfanta Liturghie au fost pomeniti eroii neamului romanesc si au fost organizate ample manifestari liturgice si cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „campurile de lupta, in lagare și in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman“. De asemenea, slujbe de pomenire au fost oficiate, dupa Sfanta Liturghie si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

Traditionalele manifestari dedicate eroilor patriei au inceput inca din saptamana premergatoare acestui moment sarbatoresc, prin sustinerea, in toate scolile si liceele Eparhiei a unei ore de religie cu tema „Inaltarea Domnului – Ziua Eroilor“, in care a fost prezentata elevilor importanta religioasa si semnificatia nationala ale acestei sarbatori.

In ziua praznicului Inalțarii Domnului, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, la Catedrala Arhiepiscopala din Galati, in prelungirea careia, a fost organizata traditionala procesiune inchinata eroilor. Alaiul s-a format la biserica „Inaltarea Domnului“ din municipiu, unde multimea crediciosilor, slujitorii sfintelor altare, oficialitati locale, tineri seminaristi si elevi l-au intampinat pe Chiriarhul locului. Dupa rugaciunea de multumire si cuvantul de invatatura rostite de catre ierarhul Dunarii de Jos, alaiul a pornit catre Cimitirul „Eternitatea“, la Monumentul inchinat Eroilor Neamului, unde a fost savarsita cuvenita slujba de pomenire. Dupa evocarea semnificatiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe și coroane de flori, urmate de defilarea garzii de onoare in acordurile muzicii militare.

Tinerii elevii participanti au depus coroane si flori pe Altarul Eroilor Neamului si au intonat atat Imnul de Stat al Romaniei, cat si Imnul Eroilor.

In celalalt mare oras al eparhiei, Braila, procesiunea dedicata Eroilor patriei a inceput la ora 17:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena“. Procesiunea s-a incheiat la mormintele ostasilor romani cazuti in cele doua razboaie mondiale, din cimitirul cu acelasi nume.

La ambele manifestari inchinate eroilor neamului a participat si chiriarhul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, care a oficiat, alaturi de slujitori de la parohiile din cele doua orase, slujba de pomenire si a adresat celor prezenti un cuvant de folos duhovnicesc.

Sursa: edj.ro

 

.

25 Mai 2012

Vizualizari: 465

Voteaza:

Ziua Eroilor sarbatorita la Galati si Braila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE