Conducerea comunitatii, care mai are doar 26 de membri, doreste sa valorifice bunurile materiale ce i-au mai ramas. Intre altele, vrea sa vanda cele doua hectare care nu sunt ocupate de morminte, dar nu poate face tranzactia fara documente care sa ateste ca le are in proprietate.
La Husi, exista doua cimitire evreiesti. Pentru unul dintre acestea, in suprafata de 7 hectare, Comunitatea locala a Evreilor nu detine nici un act de proprietate, desi pe circa 5 hectare din cele sapte sunt mii de morminte, unele foarte vechi.
Conducerea comunitatii, care mai are doar 26 de membri, doreste sa valorifice bunurile materiale ce i-au mai ramas.
Anul trecut, evreii huseni au vandut o suprafata de 2.908 metri patrati din cel de-al doilea cimitir, in schimbul sumei de 31.988 euro, atragandu-si critici dure atat din partea opiniei publice, cat si a unor organizatii evreiesti care sunt ferm impotriva comercializarii locurilor de veci ale comunitatilor.
Vanzarea a fost posibila, fiindca existau acte. Presedintele comunitatii, Iasub Leibovici, a explicat ca s-au facut 18 cereri de cumparare pe acea bucata de cimitir: "Am trimis lista catre Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania".
A urmat licitatia, pe care a castigat-o cetateanul Dan Bordeianu. De aceasta data, inchirierea sau vinderea celor doua hectare din lotul cimitirului, pe care evreii huseni spun ca nu ar avea morti, nu se pot realiza in lipsa actelor legale.
Secretarul comunitatii, prof. Hera Steimberg, confirma: "Este adevarat ca noi stapanim acest cimitir de aproape doua sute de ani, dar acum nu mai exista nici un act. Nu stim daca este vina cuiva, dar aceasta este realitatea. Daca vrem sa vindem hectarele ramase libere, ca mortii sunt mai incolo ingropati, sau sa le inchiriem legal, nu se poate. La orice notar te vei duce, iti va cere un act de proprietate".
Singura cale de a obtine recunoasterea legala ar putea fi o actiune de constatare in instanta. Numai ca - zice prof. Steimberg - procesul este complicat si costisitor: "Cand am fost si m-am interesat, am observat ca este foarte greu de obtinut o astfel de hotarare. Mie mi s-a cerut, ca sa fiu sincer, si proba cu martori, care sa dovedeasca faptul ca acum 300 de ani, terenul a fost dat evreilor, pentru locuri de veci! Am fost uimit, dar legea cere proba cu martori si procedura trebuie respectata".
Constantin Coroiu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.