Ce poate fi mai relaxant dupa o perioada agitata decat sa va urcati in masina si sa plecati intr-un weekend prelungit? Un loc in care ati putea poposi este Tismana, aflata la nici 350 de kilometri de Bucuresti. Ajunsi acolo, va puteti caza fie la hotelul din oras, fie la una dintre cele sapte pensiuni agroturistice. Primul obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati este Manastirea Tismana. Intemeiata pe la sfarsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim, biserica Tismana s-a ruinat un secol mai tarziu, iar in locul ei Radu cel Mare a ridicat unul dintre monumentele de seama ale arhitecturii muntenesti de la inceputul celui de-al XVI-lea veac. Pe vremea domniei lui Neagoe Basarab, biserica este acoperita cu plumb, iar in anul 1564, mesterul zugrav Dobromir din Targoviste i-a „daruit” cateva fresce, dintre care s-au mai pastrat pana azi doar cateva scene si un panou cu portretele a patru domnite.
In timp, manastirea Tismana a devenit unul dintre primele centre de cultura din Tara Romaneasca. Din tezaurul lacasului, desele jefuiri au lasat putine lucruri. Printre ele se afla si cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Romaneasca – Cadelnita de la Tismana, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si „Tetravanghelul lui Nicodim”, cel mai vechi manuscris (1405-1406). Tot in zona, veti avea ocazia sa vedeti si unelte din mezolitic, la Steiul Coziei, dar si urmele unei asezari din epoca bronzului, la nord de Topesti. Nu trebuie ratate nici Izvoarele Izvarnei, Cotul cu Aluni, Rezervatia Botanica Cioclovina si nici Pestera Gura Plaiului, aflata pe dealul cu acelasi nume, la nord de satul Topesti. Din Tismana puteti ajunge si la manastirile Polovragi, Crasna si Lainici, dar si la Pestera Polovragi, Pestera Muierilor si la Complexul sculptural Constantin Brancusi. Tot de aici pornesc si trei trasee pentru temerari, spre golurile alpine. Unul dintre ele traverseaza Muntii Valcan-Paltinei, Frumosu, Boul, stana Groapele, Oslea, scocul Jiului de Vest, Piatra lui Iorgovan (legendarul erou care a taiat cele sapte capete ale balaurului), si duce spre Muntii Retezat. Al doilea urmeaza acelasi drum ca si primul pana la Oslea, dupa care urmeaza creasta Valcanului spre est, cu stana Cuiul, varfurile Nedeia, Nedeuta, Arcanul, Straja. Un alt traseu pe care ati putea sa-l alegeti porneste chiar din curtea manastirii, urca abrupt circa 300 de metri, continua in urcare lina, traverseaza Valea Pocruia si urca pe plaiurile cu conace, pe deasupra Steiului Coziei, spre Muntii Cernei.
Daca ajungeti in Tismana, nu ezitati sa opriti si la sediul Cooperativei „Arta Casnica”. La magazinul de la parter veti gasi haine traditionale, de la ii clasice la unele stilizate, in pas cu moda, preturile de „la sursa” nefiind asa de ridicate. Tot de aici, puteti pleca acasa si cu covoare si fete de masa tesute de mana.
Ioana OANCEA
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.