Relaxare si drumetii montane la Tismana

Ce poate fi mai relaxant dupa o perioada agitata decat sa va urcati in masina si sa plecati intr-un weekend prelungit? Un loc in care ati putea poposi este Tismana, aflata la nici 350 de kilometri de Bucuresti. Ajunsi acolo, va puteti caza fie la hotelul din oras, fie la una dintre cele sapte pensiuni agroturistice. Primul obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati este Manastirea Tismana. Intemeiata pe la sfarsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim, biserica Tismana s-a ruinat un secol mai tarziu, iar in locul ei  Radu cel Mare a ridicat unul dintre monumentele de seama ale arhitecturii muntenesti de la inceputul celui de-al XVI-lea veac. Pe vremea domniei lui Neagoe Basarab, biserica este acoperita cu plumb, iar in anul 1564, mesterul zugrav Dobromir din Targoviste i-a „daruit” cateva fresce, dintre care s-au mai pastrat pana azi doar cateva scene si un panou cu portretele a patru domnite.

De-a lungul timpului, manastirea a suferit multe atacuri. Zidurile inconjuratoare au fost refacute in timpul domniei lui Matei Basarab. Conflictele dintre turci si austrieci din secolul al XVIII-lea au pus din nou manastirea in pericol. In 1821, Tudor Vladimirescu a ordonat de la manastirea Tismana strangerea pandurilor. Atribuindu-i-se un rol important de rezistenta, manastirea a cazut, totusi, repede in mana turcilor, din cauza lipsei de munitii si tradarii unor conducatori. Usile ferecate ale Tismanei au fost duse de turci la cetatea Vidinului, de unde au fost luate de romani abia in 1877.


In timp, manastirea Tismana a devenit unul dintre primele centre de cultura din Tara Romaneasca. Din tezaurul lacasului, desele jefuiri au lasat putine lucruri. Printre ele se afla si cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Romaneasca – Cadelnita de la Tismana, care dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si „Tetravanghelul lui Nicodim”, cel mai vechi manuscris (1405-1406). Tot in zona, veti avea ocazia sa vedeti si unelte din mezolitic, la Steiul Coziei, dar si urmele unei asezari din epoca bronzului, la nord de Topesti. Nu trebuie ratate nici Izvoarele Izvarnei, Cotul cu Aluni, Rezervatia Botanica Cioclovina si nici Pestera Gura Plaiului, aflata pe dealul cu acelasi nume, la nord de satul Topesti. Din Tismana puteti ajunge si la manastirile Polovragi, Crasna si Lainici, dar si la Pestera Polovragi, Pestera Muierilor si la Complexul sculptural Constantin Brancusi. Tot de aici pornesc si trei trasee pentru temerari, spre golurile alpine. Unul dintre ele traverseaza Muntii Valcan-Paltinei, Frumosu, Boul, stana Groapele, Oslea, scocul Jiului de Vest, Piatra lui Iorgovan (legendarul erou care a taiat cele sapte capete ale balaurului), si duce spre Muntii Retezat. Al doilea urmeaza acelasi drum ca si primul pana la Oslea, dupa care urmeaza creasta Valcanului spre est, cu stana Cuiul, varfurile Nedeia, Nedeuta, Arcanul, Straja. Un alt traseu pe care ati putea sa-l alegeti porneste chiar din curtea manastirii, urca abrupt circa 300 de metri, continua in urcare lina, traverseaza Valea Pocruia si urca pe plaiurile cu conace, pe deasupra Steiului Coziei, spre Muntii Cernei.

Daca ajungeti in Tismana, nu ezitati sa opriti si la sediul Cooperativei „Arta Casnica”. La magazinul de la parter veti gasi haine traditionale, de la ii clasice la unele stilizate, in pas cu moda, preturile de „la sursa” nefiind asa de ridicate. Tot de aici, puteti pleca acasa si cu covoare si fete de masa tesute de mana.

Ioana OANCEA

.

22 Septembrie 2005

Vizualizari: 1671

Voteaza:

Relaxare si drumetii montane la Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE