Locurile in care a trait si a propovaduit Sf. Ioan Botezatorul


Biserica Ortodoxa pomeneste, in fiecare an, la data de 29 august, taierea capului cinstitului si slavitului Prooroc inainte-mergator si Botezator Ioan. Sfantul Ioan Botezatorul a fost ultimul mare profet al Vechiului Testament, iar misiunea lui a fost aceea de a pregati poporul iudeu pentru venirea Mantuitorului Iisus Hristos, pe Care L-a si botezat in raul Iordan. In predicile sale, Sfantul Ioan Botezatorul indemna la pocainta, la instaurarea dreptatii, cinstei si corectitudinii si la indreptarea moravurilor. Despre locurile in care a propovaduit Sf. Ioan Botezatorul ne-a vorbit Parintele Marian Timofte, parhoul Bisericii 'Sf.

Spiridon', din Iasi: 'Locul propovaduirii Sf. Ioan Botezatorul pe Valea Iordanului, intr-o zona in care in Noul Testament este numit 'Pustiul Iudeii', este o zona destul de vasta, se coboara pana inspre Marea Moarta, inspre locurile unde astazi exista o manastire, Manastirea 'Sf. Gherasim de la Iordan' si, in sus, pe cursul raului Iordan se poate ajunge si prin teritorii care, astazi, sunt sub stapanirea statului Iordania si, de fapt, acolo este locul originar in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost botezat. Zonele respective sunt ostile unei vieti traite in conditii in care ne-am obisnuit sau in care suntem obisnuiti noi europenii, desi acolo, pe acele locuri, sunt atestate cele mai vechi asezari omenesti si dau aici, ca exemplu, orasul Ierihon, fiind zona unde au fost si foarte multe manastiri si locuri de sihastrie'. Parintele Marian Timofte ne-a vorbit si despre locul in care a fost intemnitat Sf. Ioan Botezatorul, precum si despre datele existente despre moastele acestui sfant: 'Locul in care a fost intemnitat Sf. Ioan Botezatorul este locul in care traditia iudaica spune ca a fost palatul lui Irod, iar astazi nu sunt decat ruine. Acolo se presupune ca a fost si temnita in care a fost inchis Sf. Ioan Botezatorul, iar in urma taierii capului Sf. Ioan Botezatorul, ucenicii lui au luat trupul si l-au inmormantat cu grija, insa nu se stie locul exact, se presupun cateva locuri, dar nu se stie exact locul in care Sf. Ioan Botezatorul a fost inmormantat. Capul Sf. Ioan Botezatorul a fost adus si este prevazuta si in calendar intaia aducere a capului Sf. Ioan Botezatorul sau a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul, dupa perioade in care el a fost fie necinstit sau in perioade de inflorire si in care Biserica a putut sa venereze cu cinstea cuvenita Sf. Ioan Botezatorul, a fost gasit capul sau si adus spre inchinare'.

28 august 2005


Maine este zi de post aspru in Biserica Ortodoxa


In fiecare an, la data de 29 august, Biserica Ortodoxa face pomenirea taierii capului Sf. Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul a fost ultimul mare profet al Vechiului Testament. Misiunea lui a fost aceea de a pregati poporul iudeu pentru venirea Mantuitorului Iisus Hristos, pe Care L-a si botezat in raul Iordan. In predicile sale, Sfantul Ioan Botezatorul indemna la pocainta, la instaurarea dreptatii, cinstei si corectitudinii si la indreptarea moravurilor. Criticarea imoralitatii regelui Irod a determinat detentia Sfantului Ioan Botezatorul in castelul de la Maherus. La petrecerea organizata cu ocazia zilei sale de nastere, Irod a ordonat decapitarea Sfantului Ioan, implinind astfel dorinta Salomeei, fiica Irodiadei, concubina lui Irod. Detalii despre semnificatiile si importanta acestei sarbatori am aflat de la Parintele Mihail Milea, profesor la Seminarul Teologic din Buzau: 'Este o zi de doliu pentru Biserica, pentru crestini, deoarece noi pomenim pe unul din marii sfinti despre care a dat marturie Insusi Mantuitorul Hristos, cand a spus ca nu s-a nascut vreodata din femeie un om mai mare ca Sf. Ioan Botezatorul. Este o zi de tristete pentru ca Sf. Ioan Botezatorul este martirizat, este omorat la porunca lui Irod, care traia in concubinaj, in faradelege. El a fost omorat, tocmai pentru ca a fost un mare aparator al familiei, un marturisitor al adevarurilor de credinta, a tot ceea ce este bine lasat de Dumnezeu in acest Univers'. In amintirea taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa a randuit ca ziua de 29 august sa fie zi de post aspru. Parintele profesor Mihail Milea ne-a vorbit si despre motivul pentru care aceasta sarbatoare este intampinata de catre crestini cu post: 'Insusi Sf. Ioan Botezatorul a fost un mare postitor, asa cum ne spune la Sfanta Scriptura ca el nu a mancat carne, ci s-a hranit vegetal. El nu a consumat alcool si el a fost omorat tocmai in timpul unor ospete paganesti, numai intr-o zi de mare destrabalare pentru familia regala de atunci si pentru cei care il insoteau pe Regele Irod, lucru care ne face si pe noi sa fim foarte atenti la aceste petereceri, cand ne aniversam fie ziua de nastere, fie ziua sfantului pe care il purtam, sa ne gandim cum a trait sfantul al carui nume il purtam'. Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc care se incheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie incepe un nou an bisericesc.

 

Sursa: Mitropolia Moldovei si Bucovinei

.

28 August 2005

Vizualizari: 1341

Voteaza:

Locurile in care a trait si a propovaduit Sf. Ioan Botezatorul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE