Biserica Ortodoxa praznuieste aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur la Constantinopol


Biserica Ortodoxa praznuieste aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur la Constantinopol


Sfantul Ioan Gura de Aur a trait in veacul al IV-lea, fiind episcop al Antiohiei, si apoi patriarh al Constantinopolului. A ramas in constiinta Bisericii prin darul deosebit al vorbirii, motiv pentru care a fost numit "Gura de Aur". Sfantul Ioan a fost un bun cunoscator al Sfintei Scripturi, de la el ramanandu-ne mai multe talcuiri la Evanghelii si la epistolele pauline. Dar ceea ce ne-a lasat mai de pret Sfantul Ioan este Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, care se oficiaza in cea mai mare parte a anului liturgic.

Mare ascet si cunoscator al luptei duhovnicesti cu patimile, Sfantul Ioan ramane pilda peste veacuri a bunei-nevointe si in acelasi timp exemplu de verticalitate si moralitate, ca unul ce a denuntat abuzurile si nedreptatile ce se faceau in societatea vremii lui.



Biserica Ortodoxa il mai pomeneste pe Sfantul Ioan Gura de Aur si la alte date decat astazi: la 30 ianuarie impreuna cu Sfintii Vasile cel Mare si Grigorie Teologul si la 13 noiembrie, ziua proslavirii in Imparatia lui Dumnezeu.

Partii din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur se afla la Muntele Athos, Istanbul (Constantinopol), dar si la mai multe manastiri si biserici din lumea ortodoxa, inclusiv din Romania.

Ca un gest de reconciliere a Bisericilor Ortodoxa si Catolica o parte din moastele Sfantului luate de cruciati au fost inapoiate de Papa Ioan Paul al-II-lea la 27 noiembrie 2004 Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol.

.

27 Ianuarie 2009

Vizualizari: 562

Voteaza:

Biserica Ortodoxa praznuieste aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur la Constantinopol 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE