50 de tineri crestini ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei s-au intalnit la Tismana

Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei a organizat in perioada 30 aprilie – 2 mai, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, a saptea editie a „Congresului Tinerilor Crestini Ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei”. Manifestarea a fost organizata la Manastirea Tismana si la parohia Pociovalistea, din Protopopiatul Targul Carbunesti, Judetul Gorj, si a reunit peste 50 de tineri din curpinsul Arhiepiscopiei Craiovei.

„Sunteti cu adevarat chemati pentru a avea o misiune sfanta”

Tema dezbatuta la „Congresul Tinerilor” de la Tismana a fost: „Tanarul crestin intre traditie si modernitate”. Au fost invitati dl. Costion Nicolescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti si dl. Cristian Tabara, director de imagine la TVR. Deschiderea lucrarilor a avut loc sambata, 1 mai, prin cuvantul IPS Irineu care le-a vorbit celor prezenti despre importanta manifestarii: „ De aici fiecare va pleca la casa lui cu alte ganduri, cu alte lucruri, ca intr-o biserica, cum spune Sfantul Ioan Gura de Aur: « Vii lup si pleci oaie », adica vii cu o incarcatura negativa si te intorci acasa cu daruri duhovnicesti, daruri pozitive ca sa poti savarsi ce este bineplacut si ce este frumos inaintea lui Dumnezeu.

Sunteti apostoli ai lui Hristos. Sunteti cu adevarat chemati pentru a avea o misiune sfanta si nimic nu este intamplator, totul este randuit de Dumnezeu pentru ca lumea aceasta este logica, nu exista hazard. Nimic nu este pus la intamplare si nimic nu apare fara o precizare stricta sadita de Dumnezeu in ontologia existentei noastre. Asadar, fiecare dintre noi suntem aici pentru ca Dumnezeu ne iubeste si ne tine aproape de viata Sa, de sfintii Sai si ne incarca energetic, haric, ca de aici sa plecam spre casele noastre si sa fim mai darnici cu cei care nu Il cunosc. Trebuie sa plecam de aici angajati in lucrarea Bisericii, de fapt in lucrarea fratilor nostri, pentru ca lucrarea Bisericii este lucrarea fratelui, asa cum spune Sfantul Simeon Noul Teolog”, a incheiat Mitropolitul Olteniei.

„O rupere totala de traditie este ca si cum ai taia un trunchi de la baza sperand ca o sa prinda alte radacini”

Cei doi invitati au punctat pe rand facilitatile si dezavantajele raportului dintre traditie si modernitate: „Tanarul crestin de astazi se afla intre doua presiuni: intre presiunea traditiei, iar Biserica este spatiul traditiei prin excelenta, si presiunea modernitatii, care caracterizeaza societatea din orice vreme si cu atat mai mult societatea din zilele noastre. Exista oarecum o diversiune, in care cele doua se afla intr-o continua lupta din care nu stii care iese invingatoare. Daca am duce insa o viata fireasca, dupa constructia noastra s-ar putea foarte bine sa le intelegem pe amandoua in duhul lor.

Faptul ca exista un conflict intre o traditie uscata, mumificata si o modernitate care din contra este demolatoare, atunci aceastea sunt intr-adevar de neconciliat. Daca este o traditie vie, asumata in care lucrurile sunt aduse in prezent si o modernitate exploratoare care incearca sa raspunda provocarilor timpurilor in care suntem, raporturile stau cu totul altfel. Aceasta cred ca este relatia in care ne-am putea regasi. Asa cum verigile unui lant se unesc si dau o constructie care este si foarte flexibila si foarte solida in acelasi timp, asa trebuie sa fie raportul dintre adevarata traditie si adevarata modernitate. In momentul in care se vine cu o modernitate demolatoare, lantul acesta se rupe. O rupere totala de traditie este ca si cum ai taia un trunchi de la baza sperand ca o sa prinda alte radacini”, a spus dl. Costion Nicolescu.
Pentru sesiunile de formare, tinerii au fost organizati in sase grupuri, conduse de sapte preoti formatori. Tema de meditatie a fost capitolui 12 din Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, care a fost in prealabil comentat de parintele Ion Resceanu, directorul Fundatiei „Cuvantul care zideste” din Craiova.

Dupa ce au putut admira o parada de costumelor populare oltenesti si o expozitie de icoane pe sticla, organizate de elevii de la Liceul Teologic „Sfantul Nicodim”, din Targu Jiu, tinerii l-au ascultat pe dl. Cristian Tabara care a vorbit despre modernitate. Spre seara, caravana tinerilor a ajuns in parohia Pociovalistea unde a fost intampinata de parintele paroh Popescu Constantin. Cu acest prilej participantii au avut parte de o seara speciala de cantec si poezie, cei mai buni dintre ei fiind premiati. Cu totii, tinerii, invitati si organizatori, au primit cate o diloma de participare semnata de IPS Irineu. Duminica, dupa Sfanta Liturghie, care a fost oficiata in biserica parohiei Pociovalistea, tinerii au luat parte la o agapa frateasca oraganizata de parintele paroh.

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

04 Mai 2010

Vizualizari: 491

Voteaza:

50 de tineri crestini ortodocsi din Arhiepiscopia Craiovei s-au intalnit la Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE