Buzaul isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual

Municipiul Buzau il praznuieste astazi, 12 aprilie, pe ocrotitorului sau spiritual, Sfantul Mucenic Sava. In perioada 9-22 aprilie, orasul se afla in sarbatoare, denumita generic Zilele Buzaului. In inima asezarii se inalta Catedrala municipala 'Sfantul Sava', dar si fundatia cu acelasi nume, condusa de parohul bisericii amintite, pr. prof. dr. Mihail Milea.

In aceasta perioada, buzoienii participa la activitatile culturale 'Zilele Buzaului', manifestari dedicate Sfantului Mucenic Sava. Ieri,11 aprilie, la Biserica 'Sf. Sava' a avut loc slujba de priveghere, la care au luat parte numerosi preoti si credinciosi, iar astazi, cu ocazia hramului, se va oficia Slujba arhiereasca, la care va participa un sobor de preoti si protopopi, in frunte cu Inalt Preasfintitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, informeaza Ziarul Lumina. Cu acest prilej, Catedrala municipala si Primaria Buzau vor oferi o masa gratuita, la care sunt asteptate peste 1000 de persoane.

Inaltpreasfintitul Epifanie, omul anului la Buzau

Ca de fiecare data, cu ocazia Zilelor Buzaului, municipalitatea va acorda titlurile de cetatean de onoare si omul anului 2009. Distinctia de cetatean de onoare ii va fi inmanata Inaltpreasfintitul Epifanie Norocel, la 21 aprilie, pentru rolul preotimii buzoiene in lucrarea pastoral-misionara, in viata publica, in cultura si spiritualitatea ortodoxa romaneasca, dar si pentru realizarile din ultima vreme. A doua personalitate care va primi aceasta distinctie este sociologul Gheorghe Petcu, ca urmare a publicarii monografiilor, albumelor si scrierilor despre personalitatile ce s-au nascut sau au locuit o perioada de timp pe aceste meleaguri. Gheorghe Petcu a publicat patru lucrari sociologice despre plaiurile Buzaului. De asemenea, titlul de omul anului 2009 ii va fi acordat tot Inaltpreasfintitul Epifanie Norocel. La 22 aprilie vor avea loc comunicari stiintifice despre spiritualitatea buzoiana.

'Mireasa orasului'

Piatra de temelie a Catedralei municipale 'Sfantul Sava' a fost pusa de catre Inaltpreasfintitul Epifanie, la 8 decembrie 1991, dar lucrarile propriu-zise au inceput in 1992. Catedrala reprezinta o carte de vizita atat a municipiului, cat si a judetului Buzau, prin frumusetea si maiestuozitatea sa. In ultimii ani, primaria orasului s-a implicat material destul de mult in terminarea lucrarilor bisericii, astfel incat, in momentul de fata, Catedrala municipala 'Sf. Sava' se afla in faza finala a pregatirilor pentru pictura. I se mai spune si 'Mireasa orasului'. In cadrul bisericii slujesc parintele prof. dr. Mihail Milea si parintele prof. dr. Aurelian Damian. La demisolul catedralei se afla Bisericuta copiilor, care are hramul Sfantul Stelian, ocrotitorul tuturor copiilor din lume, denumirea Bisericuta copiilor fiind unica in Europa. Catedrala are doua etaje si este foarte spatioasa, avand capacitatea de a gazdui 2000 de persoane. Biserica se distinge si printr-o cruce electrificata, care lumineaza foarte frumos pe timpul noptii. Credinciosii buzoieni au parte zilnic de slujbe, ca la manastire, atat dimineata, cat si seara.

'Succesul sta in munca in echipa'

Exact de ziua Sfantului Sava, la 12 aprilie 1993, parintele Mihail Milea a pus bazele Fundatiei 'Sfantul Sava', care functioneaza in cadrul Catedralei municipale al carei paroh este. Inspirat de modelul asezamintelor filantropice ale Sfantului Vasile, numite ulterior 'Vasiliada', parintele Milea si-a numit proiectele 'Savaliada'. Activitatile fundatiei merg in trei directii: sociala, culturala si misionara. Din punct de vedere social, fundatia are o cantina pentru oamenii nevoiasi, un centru pentru victimele violentei in familie, doua camine pentru batrani, unul in localitatea Campeni, altul la Pietroasele, doua campusuri pentru copii, care functioneaza pe perioada vacantei, in comuna Maliuc, judetul Tulcea, respectiv localitatea Bisoca, judetul Buzau. Sub aspect cultural, in cadrul fundatiei exista un cor de copii, doua scoli de arte si meserii, un institut de stiinte creationiste, un muzeu, o biblioteca de carte religioasa, dar si Cenaclul literar 'Grigore Vieru' si Tabara de pictura si sculptura 'Nicolae Steinhardt'. Aspectul misionar este reprezentat de actiunile filantropice. Personalul fundatiei este reprezentat in mare parte de voluntari, oameni care au legaturi stranse cu Biserica Ortodoxa. Fundatia a derulat mai multe actiuni umanitare atat in tara, cat si in strainatate, a mers in Kosovo, in Basarabia, in Serbia si a organizat tabere internationale cu tineri din Europa. 'Fundatia Sfantul Sava are marele merit de a promova cultul Sfantului Sava, de a-l face cunoscut in tara si peste hotare pe acest mare mucenic. Succesul realizarilor fundatiei sta in credinta vie in Dumnezeu, in daruirea de sine pentru ajutorarea celorlalti, in munca in echipa, deoarece niciodata nu poti face un proiect social de unul singur, ci in legatura stransa cu Biserica', ne-a spus parintele Milea.

Tanarul care a sfintit raul Mousaoios

Sfantul Mucenic Sava s-a nascut pe la anul 334 intr-un sat din zona Buzaului, nu departe de raul Mousaios (Buzaul de astazi). El este unul dintre primii martiri crestini care au trait si au patimit pe aceste meleaguri. In vechile calendare bisericesti i se spune 'Gotul', nu pentru ca era got de neam, ci pentru ca a trait in tinuturile din sud-estul Romaniei de astazi, unde in veacul al IV-lea stapaneau gotii. Inca din copilarie, sfantul s-a aratat ravnitor in credinta crestina, asta si datorita faptului ca parintii sai erau crestini. El era un om drept, bland, smerit, cucernic, gata spre ascultare, care si-a dedicat intreaga viata lui Dumnezeu. Pentru ca nu a vrut sa se lepede de religia crestina, Sfantul Sava a sfarsit inecat in apele Buzaului, dupa ce inainte fusese supus la o serie de persecutii, de catre gotii pagani. Parintele Mihail Milea a publicat o carte, intitulata 'Sansala, un preot intelept', in care relateaza viata Sfantului Sava si a duhovnicului sau, preotul Sansala. De altfel, visul parintelui este acela de gasi moastele Mucenicului si de a le aduce la Buzau, unde le este si locul.

Sursa: basilica.ro
 

12 Aprilie 2010

Vizualizari: 1009

Voteaza:

Buzaul isi sarbatoreste ocrotitorul spiritual 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE