Comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dumitru Staniloae


Comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dumitru Staniloae

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, vineri, 3 octombrie 2008, orele 12.00, Preasfintitul Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, va oficia o slujba de pomenire la mormantul parintelui Dumitru Staniloae din cimitirul manastirii Cernica, cu prilejul comemorarii a 15 ani de la trecerea sa la cele vesnice.

 

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la data de 16 noiembrie 1903, in localitatea Vladeni, judetul Brasov. Licentiat in litere la Bucuresti si doctor in teologie la Cernauti, tanarul Dumitru Staniloae a urmat specializari la Atena, Munchen, Paris, Berlin si Constantinopol (Istanbul).

 

Director al ziarului Telegraful Roman timp de 12 ani (intre 1934 - 1945) si rector al Academiei Teologice din Sibiu (1936 - 1945), a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, fiind intemnitat intre anii 1958 - 1963.

Dupa iesirea din temnita comunista, a fost reintegrat profesor la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Opera teologica a Parintelui Dumitru Staniloae (cea mai importanta lucrare fiind considerata Teologia Dogmatica Ortodoxa in 3 volume, o sinteza a gandirii sale teologice) cuprinde 90 de carti,  33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii,  35 de cuvantari comemorative,  475 de articole de ziar  si 17 interviuri. Din anul 1946 a tradus din scrierile Sfintilor Parinti, punand bazele unei literaturi filocalice in limba romana.

 

In anul 1991, Parintele Dumitru Staniloae a fost ales membru titular al Academiei Romane, iar anul urmator i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti. Considerat unul dintre cei mai importanti teologi ai sec. al XX-lea, Parintele Dumitru Staniloae a primit, in semn de recunoastere a operei sale teologice, titluri academice si din partea unor universitati de prestigiu din strainatate (Tubingen, Paris, Londra si Belgrad).

 

BIROUL DE PRESA  AL PATRIARHIEI ROMANE

.

01 Octombrie 2008

Vizualizari: 402

Voteaza:

Comemorarea a 15 ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Dumitru Staniloae 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE