Comunicat de presa - Evaluarea activitatii pastorale a ierarhilor BOR in timpul regimului comunist-ateu

 

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, in starea si structura actuala, nu poate sa evalueze in mod nepartinitor si nepartinic activitatea clericilor ortodocsi din timpul dictaturii comuniste

 

Din luarile de pozitie ale unor membri ai Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Sfantul Sinod constata comportamentul in vadita contradictie cu legea si principiile deontologice ale statutului de membru in Colegiu. De asemenea, Sfantul Sinod constata metoda defectuoasa de lucru a acestei institutii privind activitatea unor clerici ortodocsi din perioada dictaturii comuniste. Potrivit legislatiei in vigoare, deciziile luate de Colegiul CNSAS trebuie anuntate in scris persoanelor interesate, adica atat celui care a cerut verificarea, cat si celui care a primit verdictul, si nu facute publice prin scurgere de informatii catre presa. In plus, unii ierarhi ortodocsi au fost amenintati prin presa, inainte de a se pronunta verdictul, intr-un limbaj umilitor, in mod curios, similar cu cel al anchetatorilor de la securitatea de altadata. Pana in prezent nu avem cunostinta de rezultatul vreunei anchete asupra acestor cazuri de indisciplina interna, nici de catre CNSAS, nici de catre Comisia parlamentara care se ocupa de controlul activitatii CNSAS, situatie care pune sub semnul intrebarii credibilitatea acestei institutii.

 

Biserica a fost, in timpul dictaturii comuniste, singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea prin intermediul fostei securitati a unor mijloace de presiune inimaginabile, inclusiv fortarea la cooperare si semnarea de angajamente. Intrucat nu tine cont de contextul extrem de ostil in care Biserica a supravietuit si nu poate intelege umilirea  si santajul la care au fost supusi clericii ortodocsi in timpul dictaturii comuniste, Colegiul CNSAS, prin verdicte sale sumare, pripite si tendentioase, nu poate, in starea si structura actuala, sa evalueze in mod nepartinitor, nepartinic si obiectiv activitatea clericilor ortodocsi din timpul dictaturii comuniste.

 

Prin urmare, Comisia de istorici a Bisericii Ortodoxe Romane - infiintata prin hotararea luata in sedinta Sfantului Sinod din luna februarie 2007, desfasurata sub presedintia vrednicului de pomenire Parintele Patriarh Teoctist - va continua studiul privind persecutarea si suferinta Bisericii Ortodoxe Romane in perioada dictaturii comuniste. Avand in vedere perioada indelungata a regimului comunist din Romania, Comisia va elucida toate aspectele legate de situatia Bisericii Ortodoxe Romane in anii comunismului.

 

Evaluarea acestei perioade se va face potrivit propriilor criterii de analiza care vor face distinctie intre situatiile in care colaborarea cu securitatea a adus daune Bisericii sau unor terte persoane si cele in care colaborarea a fost o conditie a supravietuirii si activitatii misionare-pastorale a comunitatilor bisericesti.

 

Rezultatele acestor cercetari vor fi aduse periodic la cunostinta credinciosilor si a opiniei publice in special prin presa bisericeasca (postul de televiziune Trinitas TV, radiourile si publicatiile bisericesti, internet, etc.), dar si prin alte canale media, iar, la finalizare, vor fi publicate intr-o lucrare la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, cu titlul "Supravietuirea si suferinta Bisericii in timpul dictaturii comuniste". Aceasta lucrare se justifica cu atat mai mult cu cat, potrivit literei si spiritului Constitutiei Romaniei si Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, cultele sunt autonome fata de stat si au propriile instante de judecata morala si canonica.

 

Asa-numita deconspirare a clericilor colaboratori ai securitatii, prin verdicte de ordin moral, care seamana cu asasinatele morale, se incadreaza intr-o campanie ampla si pe termen lung de discreditare a Bisericii si diminuarea rolului acesteia in societatea romaneasca, inclusiv prin scoaterea icoanelor si orelor de religie din scolile publice, precum si prin incercarile de reducere a sprijinului Statului pentru activitatile Bisericii.

 

In acest context, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane adreseaza clerului si credinciosilor indemn la rugaciune, discernamant si comuniune bisericeasca.

 

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

.

23 Octombrie 2007

Vizualizari: 926

Voteaza:

Comunicat de presa - Evaluarea activitatii pastorale a ierarhilor BOR in timpul regimului comunist-ateu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE