Declaratia PFPP TEOCTIST referitoare la deconspirarea dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati

 

INTREBARE. Care este opinia Prea Fericirii Voastre in legatura cu deconspirarea dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati?

  

RASPUNS: Pozitia Sfantului Sinod in legatura cu aceasta problema este cunoscuta si de catre noi si de catre dumneavoastra. Este, insa, surprinzator faptul ca un tanar intelectual sa spuna altor tineri - cum sa numesc eu acest neadevar - o falsitate legata de Taina Spovedaniei. Prin aceasta a jignit clerul si Biserica pentru ca Taina Spovedania, Taina care renaste spiritual fiinta umana.  In randuiala ei nu se vorbeste, Doamne fereste, de politica, ci se vorbeste de pacate fata de Dumnezeu, fata de semeni, fata de legile morale.

De aceea ne-a durut inima cand am auzit opinii jignitoare la adresa Sfintei Taine si a clerului.


Daca ministrul cel mai de temut din tipul comunismului, Alexandru Draghici, in anul 1958, intr-un raport studiat in Arhivele fostei securitati, afirma ca dusmanii regimului nu sunt chiaburii, ci patriarhul Iustinian, impreuna cu armata sa neagra de calugari si calugarite, totdeauna gata sa ia atitudine. Aceasta afirmatie a temutului ministru de interne din perioada regimului comunist, prin care erau caracterizati din punctul de vedere al regimului, este un certificat despre pericolul pe care il reprezenta Biserica pentru dictatura comunista.

 

Din 1997 incoace, pozitia Sfantului Sinod a ramas aceeasi, de deschidere a dosarelor ierarhilor si ale preotimii, dar aprecierea lor si a faptelor, nu este de ordin politic lumesc, ci bisericesc. Pacatul numai Biserica il condamna, iar preotii il iarta. Judecata civila le condamna doar pe cele penale. 

 

In legatura cu controversele din aceste zile referitoare la legea privind accesul la dosarele fostei Securitati, Sfantul Sinod admite ca un preot sau altul a putut sa cedeze presiunilor din perioada dictaturii comuniste si sa accepte sa devina informator al Securitatii, dar respinge categoric postulatul ca aceasta colaborare presupunea deconspirarea secretului spovedaniei. Taina Marturisirii este spatiul ermetic al duhovnicului, in care nici o institutie - inclusiv autoritatea episcopului - nu are dreptul si nici posibilitatea sa patrunda. (BIROUL DE PRESA SI COMUNICATII AL PATRIARHIEI ROMANE, 4-5 iulie 2001).

 

In legatura cu accesul la dosarele fostei Securitatii, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane isi exprima increderea ca forurile legiuitoare vor gasi cea mai inteleapta cale de abordare si solutionare a acestei probleme in duhul adevarului si dreptatii. (Comunicatul Biroului de Presa al Patriarhiei Romane, 11 decembrie 1997)

.

29 August 2006

Vizualizari: 1497

Voteaza:

Declaratia PFPP TEOCTIST referitoare la deconspirarea dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE