Delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane la aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus


Delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane la aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus

 

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane formata din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Targovistei si Exarh patriarhal, Preasfintitul Parinte Casian, Episcopul Dunarii de Jos si Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop Vicar patriarhal, va participa la Kiev, in zilele de 26-28 iulie 2008, la festivitatile prilejuite de aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus, in timpul cneazului Vladimir al Kievului.

Delegatia Bisericii Ortodoxe Romane va transmite participantilor la aceasta aniversare din partea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, urmatorul mesaj:

 

Sanctitatile Voastre,

Inaltpreasfintia Voastra Vladimir,

 Prea Iubiti Frati intru Arhierie,

Distinsi Participanti,

 

Cu multa dragoste in Domnul nostru Iisus Hristos, suntem recunoscatori Bunului Dumnezeu, ierarhilor si credinciosilor Bisericii Ortodoxe din Ucraina de a ne fi facut partasi la bucuria prilejuita de momentele aniversare pe care le sarbatoriti in aceste zile.

Aceasta sfanta si mare sarbatoare, implinirea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus, in timpul cneazului Vladimir de Kiev, este inca o dovada a faptului ca Duhul lui Dumnezeu ne calauzeste pasii pe calea credintei, a dragostei si a unitatii Bisericii Mantuitorului nostru Iisus Hristos, ca slujitori ai Bisericii Sale bimilenare. In acest spatiu al Rasaritului crestin sfintit si resfintit de sangele martirilor, Bisericile noastre sunt chemate sa arate, pe langa fidelitatea fata de credinta ortodoxa, si multa activitate pastoral misionara si sociala pentru a raspunde noilor provocari ale lumii de astazi, care pot constitui, in acelasi timp, noi sanse de a intari misiunea comuna a crestinilor intr-o lume amenintata de secularizare si indiferentism religios, de individualism si slabire a solidaritatii in societate.

 

In aceste momente sfinte, aflandu-ne in comuniunea rugaciunii cu fratii arhierei ai Bisericilor Ortodoxe surori, avem incredintarea ca suntem impreuna "prietenii Mirelui" Hristos (Marcu 2,19), Capul Bisericii si Arhiereul vesnic.

Marturia unitatii noastre se intemeiaza si acum, ca din totdeauna, pe piatra dreptei credinte traita de inaintasii nostri, dintre care multi, cunoscuti sau necunoscuti de noi, au primit cununa sfinteniei. Intre acestia, la loc de cinste se afla Sfantul Ierarh Petru Movila, Mitropolitul Kievului, Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt (Velicicovski) si altii, sfinti odrasliti de popoarele noastre, ctitori de cultura si spiritualitate ortodoxa. Ei ne-au lasat o comoara nepieritoare, fata de care avem datoria sa o sporim si sa o lasam mostenire de mare pret urmasilor nostri. Tot in duhul unitatii si dragostei crestine, personalitati proeminente din trecutul Bisericilor noastre s-au intiparit in constiinta dreptcredinciosilor ca modele trainice de autentica impreuna vietuire crestineasca. Nu putem sa nu-l pomenim, in acest context, pe Sf. Atanasie III Patelarie, Patriarh al Constantinopolului (ale carui sfinte moaste se afla la Galati, in Romania), care a desfasurat o remarcabila activitate pastorala pe pamant romanesc, gasind, in vremuri tulburi, adapost si loc de odihna pe pamantul binecuvantat al Ucrainei si fiind, atat in timpul vietii, cat mai ales dupa mutarea sa la cele vesnice, o adevarata punte de legatura intre popoare si Biserici de origine greaca, slava si latina.

 

De aceea, participarea Noastra la aceste momente de adanca traire duhovniceasca, prin delegatia Bisericii Ortodoxe Romane - compusa din Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscop al Targovistei, Preasfintitul Parinte Casian, Episcop al Dunarii de Jos, Preasfintitul Parinte Ciprian Campineanul, Episcop Vicar patriarhal si Precucernicul Diacon Eugen Rogoti - este expresia vie a comuniunii noastre fratesti in Hristos Domnul - Capul Bisericii.

 

La acest popas aniversar, rugam pe Preasfanta Treime, intru Care a primit Botezul poporul din aceasta tara, sa ne ajute pe toti sa pastram dreapta credinta si sa cultivam comuniunea si cooperarea frateasca dintre Bisericile si popoarele noastre.

Cu frateasca imbratisare in Hristos Domnul si aleasa pretuire,

 

 

S S + DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

25 Iulie 2008

Vizualizari: 665

Voteaza:

Delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane la aniversarea a 1020 de ani de la crestinarea poporului rus 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE