Intalnirea coordonatorilor eparhiali ai activitatii de asistenta sociala

 

COMUNICAT DE PRESA

 

Marti, 11 decembrie a.c., la Palatul Patriarhiei, a avut loc "Intalnirea coordonatorilor eparhiali ai activitatii de asistenta sociala" din Patriarhia Romana. La intalnire au mai participat  si reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, precum si ai unor ONG-uri interesate de cooperarea cu Biserica in domeniul asistentei sociale.      

                    

Prea Sfintitul Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a sintetizat temele abordate in prima zi a intlnirii dupa cum urmeaza: "Prima tema discutata a fost cea referitoare la noul protocol de cooperare in domeniul incluziunii sociale.

Doamna  Teodora Bertzi, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, prezenta la aceasta intlnire, a adus mai multe lamuriri privind conretizarea acestuia. In acest context, s-a discutat modul de cooperare la nivel central si local cu institutiile Statului. De asemenea, s-a luat act de proiectul infiintarii unor institutii speciale care privesc inspectia sociala, cum sunt observatorul social si agentia nationala de prestatii sociale. Biserica, prin reprezentantii ei, va coopera cu aceste institutii.

 

Participantii la intlnire au subliniat necesitatea profesionalismului in redactarea proiectelor sociale, a cunoasterii Legislatiei si a tuturor actelor normative in domeniul social, a  identificarii de  fonduri  statale si structurale, precum si a recunoasterii ca asistenti sociali a  absolventilor de teologie sociala. Referindu-se la  problema posturilor si a salarizarii, doamna Teodora Berti, Secretar de Stat in Ministerul Muncii, a dat asigurari ca se lucreaza la o grila de salarizare pentru asistentii sociali.

 

La finalul intrunirii, Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea complementaritatii dintre aspectul caritativ si cel spiritual al operei sociale, precum si importanta cultivarii dimensiunii spirituale: "Exista o dimensiune educationala, profunda prin insusi modul in care gestionam aceste proiecte sociale. Dimensiunii tehnice, administrative, trebuie adaugata cea spirituala, pentru ca, altfel, persoanele sunt reduse doar la conditia de beneficiar, consumator. Binefacerile - prin imbinarea operei sociale, ca parte de ajutorare materiala, cu dimensiunea spirituala, a facerii de bine - trebuie sa ne maturizeze spiritual. Fara dimensiunea spirituala devenim doar implinitori de proiecte, depersonalizndu-i pe binefacatori si pe beneficiari.

 

Dar, dezvoltand relatia dintre darnicie si harnicie, sa avem grija sa nu incurajam lenea, dependenta de un ajutor. Astfel, odata cu ajutorul social trebuie sa existe o crestere spirituala in comuniunea cu ceilalti, in sensul de a crea in sine sentimentul recunostintei si al disponibilitatii de a ajuta pe celalalt, chiar daca nu prin ceva material, ci printr-o rugaciune, printr-o  vorba buna sau un simplu  gest.

 

In opera sociala exista o sansa si un risc. Sansa este de a face binele si de trezi in sufletele celor care savarsesc binele si celor care il implinesc calitatea bunatatii. In traditia noastra nu s-a pus accentul pe dar, ci pe bunatatea inimii, care trebuie cultivata odata cu opera sociala. Exista sansa unei comuniunii mai mari, a unei culturi a sufletului, dar si riscul obisnuintei doar de a primi. Fara cultivarea aspectului spiritual in opera sociala scade si decade recunostinta in cadrul relatiilor sociale  si familiale."

 

 

 

 

 

.

10 Decembrie 2007

Vizualizari: 571

Voteaza:

Intalnirea coordonatorilor eparhiali ai activitatii de asistenta sociala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE