JERTFA EROILOR – TEMELIA LIBERTATII POPORULUI

In ziua de 22 decembrie 2009, la Catedrala patriarhala, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a oficiat o slujba de pomenire a eroilor care in decembrie 1989 si-au dat viata pentru libertatea, credinta si demnitatea poporului roman. Dupa oficierea slujbei de pomenire, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit urmatorul cuvant:

JERTFA EROILOR – TEMELIA LIBERTATII POPORULUI

„Pomenirea eroilor care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman in decembrie 1989 este un act de cult si, in acelasi timp, de cultura a sufletului romanesc, un act de cult prin care Ii cerem lui Dumnezeu sa-i odihneasca impreuna cu dreptii, iar pe noi sa ne ajute sa traim crestineste. Pomenirea eroilor este si un act de cultura a sufletului. Daca recunoastem binefacerile primite de la Dumnezeu prin oameni si multumim lui Dumnezeu si oamenilor prin care El lucreaza, atunci crestem spiritual in comuniune.

Actul de pomenire a eroilor din toate timpurile, dar mai ales a acestor eroi, majoritatea tineri, care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman in 1989, este o datorie morala. Acesti tineri au aratat nu numai curaj, ci si foarte multa credinta. Multi dintre ei ingenuncheau, rosteau rugaciunea Tatal nostru, desi in scoala romaneasca nu s-a mai permis predarea religiei odata cu venirea regimului comunist.

Cea dintai rodire a jertfei acestor tineri a fost reintroducerea orei de religie in invatamantul de stat, in scolile publice. Ca atare, multimea tinerilor de astazi care invata religia in scolile publice beneficiaza de una din rodirile mari ale jertfei tinerilor eroi romani din decembrie 1989. In al doilea rand, jertfa lor a rodit si in ridicarea a sute de noi lacasuri de cult in toata tara, Romania fiind printre tarile Europei cu cele mai multe biserici noi in constructie comparativ cu numarul populatiei. Tinerii eroi din decembrie 1989, care au vazut cu ochii lor cum se daramau biserici in Bucuresti si s-au luptat pentru libertatea si demnitatea poporului roman, au facut ca prin jertfa lor noi sa traim azi libertatea de a fi credinciosi si de a organiza viata religioasa potrivit traditiei noastre crestine romanesti. Componentele esentiale ale libertatii adevarate sunt preamarirea lui Dumnezeu si savarsirea faptelor bune. Preamarim pe Dumnezeu mai ales cand ridicam lacasuri noi de cult, restauram si consolidam pe cele vechi, iar deodata cu zidirea bisericilor, zidim duhovniceste credinta si spiritualitatea ortodoxa romaneasca. In al treilea rand, eroii care s-au jertfit pentru libertatea si demnitatea poporului roman au facut ca prin jertfa lor, din care s-a nascut libertatea noastra, romanii sa poata calatori oriunde in lume fara restrictii. Astfel, romanii calatori si migranti au generat infiintarea de parohii si de eparhii noi in strainatate. Insa, cand libertatea pe care am primit-o ca urmare a Revolutiei din 1989 este folosita ca prilej de uitare a lui Dumnezeu sau de instrainare de Dumnezeu si de valorile crestine traditionale, atunci libertatea noastra nu mai este o sfanta libertate, ci o libertate decazuta. De aceea, depinde foarte mult de noi daca jertfa eroilor din decembrie 1989, pentru libertatea si demnitatea poporului roman, aduce sau nu ca rodire o libertate sfanta, adica sfintitoare de suflet si de viata.

Sa rugam pe Hristos Domnul ca jertfa celor care si-au sacrificat viata pentru libertatea si demnitatea poporului roman in decembrie 1989, sa fie roditoare de credinta mai puternica, de fapte bune mai multe si de comuniune frateasca mai intensa. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa folosim libertatea, mai ales in aceste zile, pentru a arata bunatate. Sa ajutam pe cei saraci, pe cei bolnavi, pe cei batrani, dar si multimea copiilor care nu au parinti sau nu mai au parintii alaturi de ei, pentru ca sunt plecati la munca in strainatate. Sa ajutam si multimea copiilor si tinerilor din familiile sarace, sa ajutam si multimea copiilor care ar dori sa invete mai multa carte, dar sunt lipsiti de mijloacele materiale pentru a-si cumpara carti, rechizite sau pentru a urma o scoala mai buna. Sa traim si sa lucram in asa fel incat jertfa eroilor tineri din decembrie 1989 sa rodeasca in noi mai multa demnitate, mai multa bunatate si in acelasi timp sa aduca mai multa bucurie acolo unde este intristare, mai multa nadejde acolo unde este disperare si mai multa comuniune acolo unde este singuratate. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu ca Pruncul din Betleem, Hristos Domnul, sa Se nasca duhovniceste, tainic in sufletele noastre, in casele noastre, dar mai ales in sufletele si in casele parintilor intristati care si-au pierdut fii sau fiice in decembrie 1989 si pe care numai Hristos Domnul, Imparatul Cel fara de moarte, poate sa-i mangaie si sa-i intareasca. De aceea, Hristos ne cheama sa devenim mainile Lui milostive, aratand celor care sunt intristati dragostea noastra frateasca si ajutorul nostru fratesc spre slava Sfintei Treimi si spre a noastra mantuire.
Vesnica pomenire eroilor romani din decembrie 1989!

† D A N I E L
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 673

Voteaza:

JERTFA EROILOR – TEMELIA LIBERTATII POPORULUI 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE