Comunicat de presa
In legatura cu unele afirmatii aparute in mass-media referitoare la reactivarea celor trei eparhii din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, Patriarhia Romana precizeaza urmatoarele:
Ultima sedinta a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din luna octombrie 2007, a avut, ca principala tema de dezbatere, revizuirea Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, in care au trebuit sa fie incluse, nominal, toate eparhiile existente la aceasta data in cadrul Patriarhiei Romane. In acest sens, ierarhii au analizat, cu maxima responsabilitate, noul context bisericesc, o atentie sporita fiind acordata credinciosilor Bisericii noastre aflati in numar foarte mare in strainatate si care necesita o activitate pastoral-misionara mult sporita. Ca urmare, potrivit obligatiilor cuprinse in Statut, Sf. Sinod a trebuit sa raspunda, in mod adecvat si responsabil, realitatii existente in cadrul acestor comunitati romanesti, in duhul fratietatii panortodoxe si potrivit canonicitatii.
Cu acel prilej, intre deciziile ce s-au impus a fi aplicate fara intarziere s-a numarat si cea care priveste organizarea unor comunitati numeroase de credinciosi ortodocsi romani din afara granitelor Romaniei in structuri eparhiale bine definite. Astfel, urmand principiile ecclesiologiei sinoadelor ecumenice conform carora Mitropoliile au in cuprinsul lor eparhii sufragane, principii care stau la baza organizarii Bisericii Ortodoxe Romane, s-a hotarat infiintarea unei Episcopii Ortodoxe Romane a Europei de Nord (in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Centrala si de Nord), o Episcopie Ortodoxa Romana pentru Spania si Portugalia (in Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala), precum si o Episcopie pentru Australia si Noua Zeelanda., dependenta canonic direct de Patriarhia Romana. Prin aceasta se faciliteaza organizarea bisericeasca a miilor de romani ortodocsi care locuiesc in aceste parti ale lumii.
In cadrul lucrarilor, ierarhii Sf. Sinod au fost informati si despre decizia Mitropoliei autonome a Basarabiei care a reactivat trei eparhii din cuprinsul ei, eparhii ce fusesera fortate sa isi intrerupa activitatea de catre puterea sovietica. Aceasta reactivare a fost consecinta fireasca a faptului ca anterior, printr-o hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 2004 si prin modificarile inregistrate la Statutul de organizare si functionare a Mitropoliei autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscuta drept "succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv", cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria. Aceste eparhii au fost reactivate de Mitropolia autonoma a Basarabiei si inregistrate oficial de catre Guvernul Republicii Moldova, dispunand de personalitate juridica de cativa ani.
Astfel, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane nu a facut altceva decat sa ia act cu binecuvantare de recunoasterea juridica a respectivelor eparhii ale Mitropoliei Basarabiei de catre autoritatile de stat ale Republicii Moldova. Decizia Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in legatura cu noua configuratie bisericeasca din Republica Moldova nu se doreste in nici un caz a fi generatoare de situatii conflictuale, ea nefiind decat o recunoastere a unei stari de drept. Atat si nimic mai mult!
In acelasi timp, ar fi regretabil ca dialogul dintre Patriarhia Romana si Patriarhia Moscovei pe tema jurisdictiilor din Republica Moldova sa fie afectat in vreun fel, intalnirea programata in luna noiembrie la Moscova constituind tocmai o ocazie pentru a se clarifica aspecte ale acestei situatii, care a creat nedumeriri si luari de pozitii exagerate in unele cercuri bisericesti din Rasarit.
Biroul de Presa si Sectorul Relatii Externe Bisericesti ale Patriarhiei Romane
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.