COMUNICAT DE PRESA
Un act legitim de dreptate si de aparare a identitatii romanesti
Lamuriri privind recunoasterea juridica a Mitropoliei Basarabiei si a eparhiilor sufragane
1. Reactivarea celor trei eparhii de catre Mitropolia Basarabiei, fortate de catre puterea sovietica sa-si intrerupa activitatea in 1944, a fost consecinta fireasca a faptului ca prin hotararea definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova, din 2004, Mitropolia Autonoma a Basarabiei a fost recunoscuta drept succesoarea spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944, inclusiv. Ca atare, in mod legitim, Mitropolia Basarabiei a inscris in propriul Statut de organizare si functionare cele patru eparhii componente: Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria; apoi toate acestea au fost inregistrate oficial de catre Guvernul Republicii Moldova, avand personalitate juridica de cativa ani.
Reactivarea juridica a acestor eparhii pe teritoriul canonic al Mitropoliei Autonome a Basarabiei a fost cauzata, in primul rand, de infiintarea de catre Mitropolia Moldovei, dependenta canonic de Patriarhia Moscovei, a patru eparhii (Eparhia de Tiraspol si Dubasari, Eparhia de Cahul si Comrat, Eparhia de Edinet si Briceni si Eparhia de Balti si Falesti), pentru a impiedica dezvoltarea Mitropoliei Basarabiei.
2.
3. Patriarhia Romana considera ca relatiile intre Bisericile Ortodoxe surori nu trebuie sa fie animate nici de agresivitate expansionista, nici de servilism umilitor, specifice sistemelor totalitare, deoarece nu poate fi pace trainica fara dreptate, nici iubire frateasca fara respect reciproc.
4. Data fiind complexitatea noii configuratii bisericesti din Republica Moldova, ca urmare a unor mosteniri istorice adverse, Patriarhia Romana militeaza pentru coexistenta pasnica si cooperare frateasca intre cele doua Mitropolii, armonizand, cu intelepciune si realism, principiul teritorial cu principiul pastoral etnic, dupa cum s-a convenit in pastoratia ortodocsilor din diaspora.
Totusi, pentru Patriarhia Romana, organizarea bisericeasca efectiva a celor trei eparhii reactivate nu constituie o prioritate in prezent.
Tinand cont de aceasta situatie speciala, Patriarhia Romana militeaza pentru coexistenta pasnica si cooperarea frateasca intre cele doua Mitropolii Ortodoxe dependente canonic de doua Patriarhii Ortodoxe surori. Dialogul si cooperarea frateasca, mai ales intre cele doua Mitropolii, sunt cele mai bune cai de a rezolva problemele existente pe plan local si de a ajuta cele doua Patriarhii surori sa gaseasca impreuna solutia trainica cea mai adecvata complexitatii situatiei din zona, pentru apararea si promovarea Ortodoxiei.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.