Masuri legislative si solutii practice pentru rezolvarea neintelegerilor patrimoniale dintre comunitatile ortodoxe si greco - catolice din Transilvania

Ieri, 29 septembrie 2009, la Resedinta patriarhala, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a primit un grup de 30 de preoti din Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului condus de Pr. Ioan Socolan, protopop de Satu Mare si Pr. Marian Crainic, protopop de Carei.

Preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului l-au informat pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane asupra neintelegerilor patrimoniale cu Biserica Catolica Orientala de Rit bizantin (Greco-Catolica), manifestandu-si ingrijorarea fata de atitudinea vadit partinitoare a unor instante de judecata (formate din judecatori in majoritate de confesiune greco-catolica) si a unor reprezentanti ai autoritatilor locale in rezolvarea situatiilor litigioase dintre cele doua comunitati religioase. In acest sens, au fost semnalate, de exemplu, situatii in care parohii ortodoxe din judetele Maramures si Satu Mare au fost chemate in judecata, chiar daca in localitatile respective nu exista niciun credincios de confesiune greco-catolica sau altele in care, desi credinciosii ortodocsi au contribuit financiar la construirea unui nou locas de cult destinat greco-catolicilor, totusi sunt intentate procese de revendicare a bisericii apartinand majoritatii ortodoxe din localitatile respective.

Este, deci, evidenta incercarea Bisericii Greco-Catolice de a intra in proprietatea lacasurilor de cult ortodoxe cu speranta acapararii credinciosilor ortodocsi care le frecventeaza, au concluzionat cei doi parinti protopopi.

Preafericitul Parinte Patriah Daniel a mentionat faptul ca problema ridicata de preotii din Episcopia Maramuresului si Satmarului se afla permanent in atentia Patriarhiei Romane care a incercat de mai multe ori sa sensibilizeze autoritatile de Stat pentru adoptarea unor masuri legislative si a unor solutii practice de rezolvare a neintelegerilor patrimoniale dintre cele doua Biserici romanesti in conformitate cu realitatea confesionala din teritoriu. In acelasi timp, Patriarhul Romaniei a apreciat ca se impune, atat din partea parohiilor ortodoxe aflate in litigiu, cat si a eparhiilor din Transilvania sa informeze mai bine autoritatile si opinia publica din tara si din strainatate despre problemele cu care se confrunta.

La incheierea intrevederii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a adus la cunostinta preotilor din Episcopia Maramuresului si Satmarului faptul ca la Cancelaria Sfantului Sinod se pregateste deja o noua adresa referitoare la problemele mentionate mai sus, care va fi inaintata saptamana viitoare Presedintiei Romaniei, Parlamentului si Guvernului Romaniei. Aceasta problema va fi discutata si in cadrul Comisiei Mixte Guvern-Patriarhie in viitorul apropiat.

Grupul de preoti din judetele Maramures si Satu – Mare si-a prezentat astazi punctul de vedere asupra diferendului patrimonial cu parohiile greco – catolice si la Presedintia Romaniei, cele doua Camere ale Parlamentului Romaniei, precum si la Ministerul Culturii si Cultelor.

Biroul de presa al Patriarhiei Romane

.

30 Septembrie 2009

Vizualizari: 282

Voteaza:

Masuri legislative si solutii practice pentru rezolvarea neintelegerilor patrimoniale dintre comunitatile ortodoxe si greco - catolice din Transilvania 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE