Mesajul de condoleante al Preafericitul Parinte Patriarh Daniel adresat familiei regretatului Academician Constantin Ciopraga


Mesajul de condoleante al Preafericitul Parinte Patriarh Daniel adresat familiei regretatului Academician Constantin Ciopraga

 

Familiei regretatului Academician
CONSTANTIN CIOPRAGA

 

Indurerata familie,
Intristata adunare,

Am aflat cu multa durere in suflet de trecerea la cele vesnice a distinsului Academician Constantin Ciopraga, personalitate de seama a culturii noastre, venerabil scriitor, istoric si critic literar.

Nascut si format in tinutul Iasilor regretatul Academician Constantin Ciopraga si-a dedicat intreaga viata culturii si literaturii, fiind cunoscut ca un prestigios istoric al literaturii romane, eseist de inalta clasa, personalitate marcanta a comunitatii literare romanesti.

Amintirile despre atmosfera Iasului cultural, cat si despre unele personalitati prestigioase din perioada interbelica, ce au contribuit la formarea sa profesionala, se regasesc in žCaietele privitorului tacutť.

Experienta brutala a razboiului, incercarile grave ale frontului si ale unei lungi captivitati s-au materializat in experiente capitale “ transfigurate literar apoi in romanul žNisipulť.

Bogata activitate scriitoriceasca a fost dublata de vocatia, la fel de creatoare, a omului de catedra, a profesorului erudit si iubitor, care a stiut sa faca din rutina procesului cotidian un act de perpetua noutate si tinerete.Dorim sa omagiem bogata activitate a regretatului Academician Constantin Ciopraga care se reflecta in zeci de carti, in mii de articole, cronici si studii, in monografii despre mari scriitori romani, in carti despre literatura si comentarii despre poezie, in preocuparea permanenta pentru fenomenul literar romanesc.

Verticalitatea sa morala, competenta sa stiintifica si spiritualitatea sa crestina au facut din el o coloana de lumina a culturii si literaturii romane din Moldova, un chip luminos al culturii noastre nationale, o pilda de intelectual crestin ortodox iubitor de Biserica si Neam.

Rugam pe Hristos Domnul Cel inviat din morti sa odihneasca sufletul sau impreuna cu dreptii, sa mangaie familia indoliata si pe toti cei care azi sunt intristati de aceasta plecare dintre noi a regretatului Academician Constantin Ciopraga.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

Cu parintesti condoleante pentru familie si sentimente de profunda pretuire pentru memoria sa, din partea Patriarhiei Romane,

+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

.

04 Februarie 2009

Vizualizari: 255

Voteaza:

Mesajul de condoleante al Preafericitul Parinte Patriarh Daniel adresat familiei regretatului Academician Constantin Ciopraga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE