Sarbatorirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul


Comunicat de presa

Sarbatorirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul

La sarbatoarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul (22 iunie), Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de arhierei si preoti oficiaza Sfanta Liturghie (incepand cu ora 9.30) la biserica Manastirii Caldarusani, locul de pastrare a raclei cu cinstitele moaste ale sfantului mitropolit al Tarii Romanesti.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in luna octombrie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei si proclamat ca sfant la 21 mai 2006, la hramul Catedralei patriarhale, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

Nascut la Bucuresti in 1765, Sfantul Ierarh Grigorie Dascalul a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt.

Dornic de desavarsire, la indemnul Sfantului Paisie, tanarul monah Grigorie vietuieste o perioada de timp la Sfantul Munte Athos. Revenind in tara, se asaza la manastirea Caldarusani, asezamant monahal reorganizat de Sfantul Cuvios Gheorghe, staretul manastirilor Cernica si Caldarusani.

In anul 1823, Sfantul Grigorie a fost chemat la Bucuresti de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Tarii Romanesti. Ca arhipastor, mitropolitul Grigorie Dascalul a desfasurat o neobosita activitate pastoral-misionara si social-culturala, numind ierarhi in scaunele episcopale de la Arges, Ramnic si Buzau si intemeind scoli teologice in fiecare dintre aceste centre eparhiale.

Intreaga viata si lucrare a mitropolitului Grigorie in slujba Bisericii a fost un exemplu de sfintenie si de iubire jertfelnica pentru pastoritii sai de sprijinul sau material beneficiind numerosi saraci, vaduve, orfani oferind hrana, adapost si carti de invatatura. La moartea sa au ramas o multime de carti pregatite spre a fi oferite in dar scolarilor.

Activitatea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul in scaunul de mitropolit al Tarii Romanesti a fost intrerupta de catre administratia rusa instaurata in Principatele romane, fiind exilat timp de peste patru ani la Chisinau, Buzau si Caldarusani.

Sfantul Ierarh Grigorie s-a ingrijit, in mod special, si de restaurarea catedralei mitropolitane din Bucuresti, precum si de traducerea si tiparirea in limba romana a Vietilor Sfintilor, pe care le considera "atat de folositoare pentru formarea duhovniceasca si luminarea sufletelor credinciosilor".

Pentru viata, activitatea si stradania sa duhovniceasca, Sfantul Ierarh Grigorie a ramas in istoria Bisericii si a poporului roman drept cel mai de seama intaistatator al scaunului mitropoliei Tarii Romanesti din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de "Dascalul".

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

20 Iunie 2007

Vizualizari: 1835

Voteaza:

Sarbatorirea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE