Sedinta de lucru a Sfantului Sinod al BOR din 29 octombrie 2008

 

Sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 29 octombrie 2008

 

In ziua de 29 octombrie 2008, la Resedinta patriarhala din Bucuresti, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, s-a desfasurat sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Dintre hotararile luate mentionam proclamarea anului 2009 ca "Anul comemorativ-omagial al Sfantului Vasile cel Mare (379) si a celorlalti Sfinti Capadocieni" si stabilirea programului-cadru national de desfasurare.

 

Membrii Sfantului Sinod sustin demersurile Patriarhiei Romane pentru cresterea salariilor preotilor, in special din zonele sarace.

 

In legatura cu situatia parintelui Bojan Alexandrovici de la Malainita (Valea Timocului), Sfantul Sinod considera invalid actul de caterisire al acestuia de catre tribunalul bisericesc al Episcopiei Ortodoxe Sarbe de Timoc, deoarece preotul roman nu este cleric al Bisericii Ortodoxe Sarbe. Mai mult, se constata faptul ca Episcopia Ortodoxa Sarba a Timocului nu respecta cele convenite in cadrul Comisiei mixte de dialog a celor doua Biserici Ortodoxe, din aprilie 2006 si anume asigurarea serviciilor religioase in limba romana pentru comunitatile romanesti.

 

Apreciind necesitatea continuarii dialogului cu Biserica Ortodoxa Sarba pentru rezolvarea acestei probleme, Sfantul Sinod l-a imputernicit pe Preasfintitul Parinte Daniel, Episcop-Loctiitor al Episcopiei Daciei Felix, sa intensifice demersurile pe langa autoritatile bisericesti si de stat sarbe cu scopul identificarii unor solutii practice pentru apararea drepturilor legitime ale romanilor din Valea Timocului de a avea preoti si slujbe in limba materna.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

29 Octombrie 2008

Vizualizari: 445

Voteaza:

Sedinta de lucru a Sfantului Sinod al BOR din 29 octombrie 2008 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE