Slujba de pomenire pentru fericitul intru adormire Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Astazi, 11 septembrie 2007, de la ora 12, dupa oficierea Sfintei Liturghii, in Catedrala patriarhala a fost oficiata o slujba de pomenire la 40 de zile de la trecerea in vesnicie a fericitului intru adormire Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Slujba de pomenire a fost oficiata de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
La finalul slujbei, Inalt Prea Sfintitul Daniel a evocat personalitatea vrednicului de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, adresand tuturor celor prezenti urmatorul cuvant:
"Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre,
Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,
Iubiti Credinciosi,
Neasteptata trecere la Domnul a Parintelui nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in data de 30 iulie 2007, a produs durere multa in intreaga Biserica Ortodoxa Romana din tara si din afara granitelor Romaniei, in societatea romaneasca, la toate nivelurile ei, in Bisericile Ortodoxe Surori, in alte Biserici crestine, in organizatiile crestine internationale si intre reprezentantii altor religii, care l-au cunoscut si stimat.
Marturie in aceasta privinta este multimea persoanelor care au adus un omagiu pios memoriei Patriarhului Romaniei, fie personal, fie prin mesaje de condoleante trimise la Patriarhie sau exprimate public in diferite momente.
Slujba inmormantarii insasi a fost, de asemenea, o marturie graitoare a respectului si pretuirii de care s-a bucurat Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist din partea romanilor si strainilor, ierarhilor, clericilor si mirenilor. A fost o slujba de inmormantare solemna si demna in care durerea pricinuita de moarte a fost invesmantata in haina nadejdii Invierii.
Apoi in perioada celor patruzeci de zile de doliu, pe cuprinsul intregii Patriarhii, s-au savarsit multe slujbe de pomenire a Patriarhului nostru plecat la Domnul, in catedralele eparhiale, in manastiri, in parohii, in paraclise din institutii publice. Doliul a fost exprimat cu evlavie si demnitate, cu multa pretuire si recunostinta pentru Intaistatatorul celei mai respectate institutii din Romania: Biserica. De fapt, clericii, monahii si credinciosii care respecta si pretuiesc pe Arhipastorii lor spirituali se respecta pe ei insisi, ca slujitori si fii ai Bisericii lui Hristos (cf. Evrei 13, 7 si 17; 1 Tesaloniceni 5, 12).
Apreciind aceasta atitudine demna, de respect si pretuire pentru memoria Parintelui nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, multumim tuturor celor ce au adus omagiu pios memoriei vrednicului de pomenire Parintelui nostru Teoctist, Arhipastor al Bisericii neamului nostru romanesc.
Pomenirea sa in rugaciune va continua potrivit randuielilor Bisericii Ortodoxe Romane, mai ales in timpul savarsirii Sfintei Liturghii. Insa pe langa aceasta pomenire in rugaciune, cinstirea memoriei Parintelui nostru Patriarh Teoctist se va exprima si prin pretuirea mostenirii luminoase pe care a lasat-o Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta mostenire spirituala se vede in multimea cartilor liturgice si teologice tiparite, multimea bisericilor restaurate sau construite din temelii, pictate si sfintite, multimea manastirilor si schiturilor infiintate, multimea scolilor de teologie infiintate si integrate in invatamantul de stat, multimea posturilor de profesori de religie in scolile de stat, multimea posturilor de preoti de caritate in spitale, unitati militare si penitenciare, eparhiile nou infiintate sau reactivate in tara si in afara hotarelor Romaniei, relatii echilibrate, de respect reciproc si cooperare pentru binele comun, cu institutiile Statului roman, relatii fratesti cu Bisericile Ortodoxe Surori, relatii de dialog si cooperare cu alte Biserici crestine si cu institutii crestine internationale, relatii de respect reciproc cu reprezentanti ai altor religii, indeosebi evrei si musulmani, precum si deschidere spre dialog si cooperare cu multe institutii si organizatii academice, culturale si umanitare din tara si strainatate. In toate aceste relatii luminoase, Parintele nostru Patriarh Teoctist a exprimat adesea intelepciunea si bunatatea sufletului romanesc, unind smerenia cu speranta, fidelitatea fata de valorile Ortodoxiei Romanesti cu deschiderea ei spre alte Biserici si popoare, potrivit Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, "Care voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina"(I Timotei 2, 4).
In mod deosebit Parintele nostru Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ne-a lasat mostenire spirituala grija permanenta pentru unitatea de credinta si comuniunea bisericeasca la toate nivelurile: sinodal, eparhial, parohial, monahal, dar si la nivelul pan-ortodox, in relatiile fratesti cu Bisericile Ortodoxe Surori.
Aceasta mostenire spirituala binecuvantata trebuie pastrata, pretuita si cultivata, cu sfintenie si responsabilitate, spre slava Prea Sfintei Treimi, pentru binele Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul vesnic, pentru binele poporului roman si pentru pomenirea cu demnitate a memoriei Parintelui nostru Patriarh Teoctist.
Multumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revarsate asupra Bisericii noastre prin slujirea si calauzirea ei, timp de peste doua decenii, de catre vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, vrednicie inscrisa si pe piatra de pe mormantul sau din Catedrala Patriarhala din Bucuresti: "Aici odihneste intru asteptarea Invierii Parintele nostru TEOCTIST, al V-lea Patriarh al Romaniei (1986 - 2007), vrednic arhipastor la cumpana de milenii, nascut la 7 februarie 1915 si trecut la Domnul in 30 iulie 2007".
Rugam pe Milostivul Dumnezeu sa aseze sufletul sau impreuna cu dreptii, sfintii si fericitii ierarhi slujitori si rugatori ai Bisericii lui Hristos Cel Inviat din morti, intru lumina, pacea si bucuria Imparatiei Prea Sfintei Treimi!
Vesnica lui pomenire din neam in neam!"
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.