Catedrale, biserici si lacasuri monahale inchinate Adormirii Maicii Domnului


Catedrale, biserici si lacasuri monahale inchinate Adormirii Maicii Domnului

 

Catedrale eparhiale cu hramul Adormirii Maicii Domnului

 

Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca isi sarbatoreste hramul

Aceasta impresionanta Catedrala a fost construita intre anii 1923 - 1933, la initiativa si sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Ivan. Mai multe amanunte despre aceasta Catedrala am aflat de la pr. Macarie Dragoi, eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca: "Asezata in centrul capitalei culturale a Transilvaniei, pe principala artera care leaga Romania de Europa Centrala si Occidentala, Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai importante monumente de arta romaneasca. Construita in stil neobizantin, cu elemente romanesti, intre anii 1923 - 1933, din initiativa si sub atenta supraveghere a vrednicului de pomenire episcopul Nicolae Ivan. Acestei Catedrale i s-a acordat inca de la inceput o importanta nationala, ea fiind primul edificiu monumental in stil romanesc dupa Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

La sfintirea ei, din 5 noiembrie 1933, au fost de fata patriarhul Miron Cristea, regele Carol al II-lea, marele voievod Mihai, principele Nicolae, primul-ministru Alexandru Vaida Voievod, membrii ai Guvernului si marii demnitari ai statului roman. Intre anii 1997 - 2000 a fost realizat exteriorul bisericii din initiativa si sub purtatea de grija a celui de-al IV-lea Intaistatator al reinviatei Eparhii a Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Parinte si Mitropolit Bartolomeu Anania. In anul 2001, IPS Sa a decis inzestrarea interiorului Catedralei cu o monumentala iconografie in tehnica mozaic".

Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului si Vrancei se afla in sarbatoare

Sfantul lacas este construit pe locul primei Catedrale episcopale ridicate in anul 1502, cand a fost infiintata si Episcopia Buzaului. Mai multe amanunte despre istoricul Catedralei istorice a Episcopiei Buzaului si Vrancei ne-a oferit parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: "Vechea Catedrala episcopala a Buzaului sau Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului are acest hram, care este al treilea sau chiar al patrulea. Cei mai multi istorici sunt de acord ca in anul 1502, cand s-a infiintat oficial Episcopia Buzaului de catre domnitorul Radu cel Mare si de catre Sf. Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, atunci se pare ca domnul Radu cel Mare ar fi construit din lemn o prima biserica episcopala. In 1649, gasind-o foarte ruinata, domnitorul Matei Basarab a hotarat sa ridice aceasta Catedrala din zid, ridicand si un palat domnesc pe care, in 1709, voievodul martir Constantin Brancoveanu il va reface din temelii in timpul episcopului Ioasaf".

Catedrala episcopala din Curtea de Arges isi cinsteste ocrotitoarea

Atestat documentar sub denumirea de Manastirea Curtea de Arges, sfantul lacas a fost rectitorit la inceputul secolului al XVI-lea de catre Neagoe Basarab pe locul unei biserici mai vechi zidita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. In ziua Adormirii Maicii Domnului, Catedrala este asaltata in fiecare an de mii de credinciosi care vin sa se inchine Maicii Domnului si Sfintei Filofteia ale carei sfinte moaste se pastreaza in Catedrala. Catedrala Episcopiei Argesului si Muscelului este una dintre cele mai frumoase din tara. Ea se deosebeste prin elementele de arhitectura, dar si prin picturile vechi foarte valoroase. Despre specificul Catedralei din Curtea de Arges ne-a vorbit parintele eclesiarh Nicolae Arsene: "Frumoasa ctitorie a lui Neagoe Basarab, cunoscuta in tara si peste hotare pentru frumusetea ei, pentru arhitectura ei deosebita. Aceasta opera medievala reprezentativa pentru tara noastra, construita intre anii 1512 - 1517, de Neagoe Basarab, foarte frumos ornamentata, avand in arhitectura sa prezente cele doua turle rasucite din partea de vest a manastirii, un aghiazmatar in fata bisericii si frumoasa curte care inconjoara aceasta biserica. Se pastreaza in arhitectura bisericii, deasupra unor rozete foarte frumos ornamentate, simbolul Duhului Sfant, niste porumbei care la inceput erau facuti din argint si aveau in cioc un clopotel de aur care suna foarte melodios cand batea vantul, apoi catapeteasma care a fost facuta la Paris din lemn de tei, pe care au fost adaugate placute din bronz aurit, iar la restaurarea acestei biserici s-au folosit marmura, colonade din onix, pictura fiind refacuta la ultima resturare".

Catedrala episcopala din Oradea isi sarbatoreste hramul

Cunoscuta si sub denumirea de Biserica cu Luna, sfantul lacas a fost construit intre anii 1784 - 1790, in stil baroc cu influente neoclasice. Denumirea bisericii vine de la mecanismul aflat in turnul-clopotnita. Sub orologiul din acest turn se afla o sfera cu diametrul de 3 m, vopsita jumatate in negru, jumatate in auriu care se roteste in functie de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, redand prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul a fost executat in 1793 si functioneaza si astazi. Parintele paroh Lucian Augustin ne-a spus ca "a inceput constructia ei la 1784, iar in 1792 biserica a fost ridicata, a fost asezat in turn un orologiu la care s-a anexat un glob lunar. Acest glob lunar arata fazele lunii, de aici fiind cunoscuta de multi ca Biserica cu Luna. In 1816 a inceput pictarea bisericii, iar la 1832 s-a facut sfintirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Oradea".

Catedrala episcopala din Giurgiu se afla in sarbatoare

Ridicarea sfantului lacas a inceput in 1847, iar anul trecut a fost ridicat la rand de Catedrala episcopala. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele Constantin Buga, vicar administrativ al Episcopiei Giurgiului: "In centrul vechi al orasului Giurgiu se afla Biserica "Adormirea Maicii Domnului", care este Catedrala episcopala. Desi, inca nu era Catedrala episcopala, ea totdeauna a purtat acest nume, parca anticipandu-se infiintarea unei eparhii in sudul tarii, cu resedinta chiar in municipiul Giurgiu. In anul 2006, dupa ce PS Ambrozie a fost instalat in scaunul de episcop al Giurgiului, biserica a fost ridicata la rang de Catedrala episcopala prin decizie chiriarhala. Lucrarile zidirii din temelie au inceput in anul 1847, terminandu-se in anul 1852. Deci, era inaltata la mijlocul secolului al XIX-lea biserica in care se slujeste si astazi, slujindu-se in prezent dupa tipicul manastiresc".

 

Biserici bucurestene inchinate Adormirii Maicii Domnului

 
Biserica "Sf. Silvestru" are ca hram sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Biserica este atestata documentar din anul 1743. In decursul anilor, biserica a fost reconstruita in doua randuri, in forma actuala datand din anul 1907. Parintele Nicolae Bordasiu, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus ca "cea dintai zidire ca biserica pentru acest loc a fost facut in 1743 de catre doi oameni credinciosi si cuviosi. In 1839 a fost facuta o noua biserica, a carei pisanie a ramas pana astazi incastrata in zidul noii biserici care s-a ridicat acum 100 de ani". De asemenea, parintele Nicolae Bordasiu ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu ale Bisericii "Sf. Silvestru": "Avem lucruri foarte frumoase si as remarca unul chiar foarte interesant pentru ca cineva din inaintasii nostri a ingemanat un potir care are cupa de la prima biserica din 1743, iar piciorul, cu inscriptie pe el, de la a doua biserica, de la 1837. Avem Evanghelie veche si avem o carte extrem de valoroasa, precum si alte carti destul de vechi".

Biserica Udricani din Bucuresti isi serbeaza hramul

Sfantul lacas a fost ridicat in secolul al XVIII-lea, in timpul domnitorului Ioan Ghica. Inca din primii ani de la infiintare, la aceasta biserica a fost infiintata o scoala romaneasca de caligrafie, la care au studiat numeroase personalitati ale timpului, dupa cum ne-a spus parintele Constantin Patuleanu, parohul bisericii: "Este o biserica cu un istoric deosebit, pentru faptul ca dintru inceput a fost inzestrata cu o scoala romaneasca si cu o scoala de caligrafie. Aici au predat dascali renumiti, facand carte o serie intreaga de personalitati ale timpului, incat ea si-a facut din plin datoria fata de credinciosi prin educatia pe care a promovat-o prin aceasta scoala". De asemenea, parintele Constantin Patuleanu ne-a vorbit si despre actiunile filantropice si social-caritative desfasurate de-a lungul anilor pe langa Biserica Udricani: "In acelasi timp, biserica a fost inzestrata cu un azil de batrani. Pe la 1877 s-a construit langa biserica un institut de binefacere care era cladit pentru femeile vaduve si sarace".

Biserica Flamanda din Bucuresti isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Inceputurile acestui sfant lacas sunt legate de un schit de lemn ridicat pe locul acesta in 1766. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh David Prestoiu: "Biserica noastra este o biserica veche si poarta numele de Biserica Flamanda, datorita faptului ca a fost un schit al Patriarhiei Romane unde erau gazduiti cei flamanzi si saraci care asteptau ofrande si pomeniri la marile slujbe de la hramuri si sarbatori. Aceasta biserica este amplasata foarte aproape de Catedrala patriarhala. Ea a fost la inceput un schit de lemn facut in 1766 de catre un anume Dimitrie si inchinat ca metoc al Mitropoliei. In anul 1782 s-a ridicat biserica din zid de catre Constantin Cretulescu. Biserica aceasta a fost in mai multe randuri reparata cu sprijinul domnitorilor fanarioti". La Biserica Flamanda din Bucuresti se afla si o icoana facatoare de minuni. De asemenea, catapeteasma bisericii este deosebit de valoroasa. "Pictura bisericii a fost facuta initial in fresca si apoi a fost repictata in ulei, in 1871. Intre 1983 - 1987 a fost realizata o noua pictura in fresca pe toata suprafata interioara de catre pictorul Grigorie Popescu. Biserica noastra are o icoana a Maicii Domnului considerata facatoare de minuni, care este amplasata la catapeteasma ca icoana imparateasca. In inventar se mai afla si alte obiecte de valoare cu vechime din secolele XIX - XX", a adaugat pr. David Prestoiu.

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul bucurestean Militari se afla in sarbatoare

Un alt sfant lacas ce isi sarbatoreste astazi hramul este Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Militari, Bucuresti. Biserica a fost construita in anul 1886, iar in 1943, precum si dupa 1990, la acest lacas a avut loc importante lucrari de reamenajare, despre care ne-a vorbit pr. prof. dr. Stefan Buchiu, parohul bisericii: "Ea a fost construita in anul 1886 de familia Nicolae si Anastasia Manolescu. Ulterior, ea a fost marita in anul 1943 prin ceea ce astazi este pronaosul. A doua marire a avut loc dupa 1990, cand i s-a adaugat pridvorul de astazi. Dupa 1990 s-a reusit si ridicarea unui aghiazmatar in curtea bisericii pe care il folosim de Boboteaza, in Vinerea din Saptamana Luminata, precum si in ziua hramului, de Adormirea Maicii Domnului". De asemenea, parintele Stefan Buchiu ne-a vorbit si despre obiectele de patrimoniu care se pastreaza la aceasta biserica: "De la ctitori de pastreaza o icoana care este asezata in iconostasul bisericii. Avem un potir vechi din secolul al XVIII-lea, doua candele din aceeasi perioada, precum si mobilier din 1979, construit de niste mesteri din judetul Neamt".



Manastirea Tiganesti, judetul Ilfov, isi sarbatoreste hramul
Manastirea Tiganesti, judetul Ilfov, isi sarbatoreste astazi hramul, prilejuit de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea, biserica fiind ridicata in anul 1812. Reperele istorice ale acestei manastiri ne-au fost oferite de catre maica Hrisantia: "Manastirea noastra este din secolul al XVII-lea, este ridicat pe locul unde a fost codrul Vlasiei, la inceput manastire de calugari, cu o bisericuta de lemn si cu cateva chilii din lemn. Biserica a fost transferata, pastrand de la ea icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din secolul al XVII-lea. Actuala biserica este ridicata in anul 1812 de catre banul Radu Golescu si staretul Manastirii Caldarusani, Dosoftei. La aceasta manastire se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului asezata la loc de cinste in fata sfantului altar". Cu prilejul hramului, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus se afla in sarbatoare

Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest lacas sfant. Hramul Manastirii Brancoveanu este prilej de bucurie pentru multi credinciosi care vin aici in fiecare an sa se roage impreuna. Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor. Acesta, se spune ca a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Parintele staret Ilarion Urs ne-a spus ca "manastirea a fost ctitorita in anul 1696 de Sf. Constantin Brancoveanu pe locul unui vechi schit. La 1785 a fost distrusa, dar in 1926 a fost refacuta de catre mitropolitul Nicolae Balan care a facut biserica si chiliile la 800 de metri de biserica, iar viata calugareasca are inceput in 1939 cu trei parinti licentiati in teologie. In 1982, mitropolitul Antonie Plamadeala a refacut incinta si chiliile in jurul manastirii, unde a ridicat si un paraclis inchinat Sf. Brancoveni, amenajand o biblioteca care cuprinde peste 50.000 de volume, cea mai mare parte biblioteca personala a mitropolitului Antonie Plamadeala, dar si donatii de la diferiti profesori. De asemenea, mitropolitul Plamadeala a organizat si o academie unde sa se poata organiza manifestri si simpozioane, precum si o sala de conferinte cu 150 de locuri".

Manastirea Nicula isi serbeaza hramul

Sute de mii de pelerini au participat astazi la Manastirea Nicula cu prilejul celui mai mare pelerinaj anual din Transilvania. Pelerinajul este prilejuit de hramul manastirii, care este sarbatorit in fiecare an, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania si chiar din Romania, fiind atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. La inceput a aparut ca o sihastrie modesta, biserica de zid, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX- lea. Parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, staretul Manastirii Nicula, ne-a spus ca "prima biserica atestata documentar dateaza din 1552. Se pare ca manastirea este cu mult mai veche. Pentru o perioada a fost si scoala pentru ingrijirea sufletelor si invatatura pruncilor, precum spun istoricii, data istorica avem 1659 si a devenit centru de spiritualitate si cultura prin icoana facatoare de minuni, pelerinaj si pictura pe sticla din 1699, an la care icoana Maicii Domnului de pe tampla altarului a plans pentru o perioada de o luna de zile".

Manastirea Tismana isi cinsteste ocrotitoarea

Intemeiata la sfarsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim, biserica Manastirii Tismana s-a ruinat la sfarsitul secolului al XV-lea. In locul ei, Radu cel Mare ridica unul din monumentele de seama ale arhitecturii muntenesti de la inceputul secolului al XVI-lea. Manastirea Tismana mai pastreaza astazi din bogatul tezaur pe care l-a detinut odata cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Romaneasca - cadelnita de la Tismana, datata la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea si "Tetraevanghelul lui Nicodim", cel mai vechi manuscris, datat in 1405 - 1406.

Manastirea Putna isi sarbatoreste hramul

In marea zi a praznuirii Adormirii Maicii Domnului, Manastirea Putna isi sarbatoreste hramul. Conform traditiei, Manastirea Putna a fost vatra de sihastrie cu mult inainte de a fi construita aici o manastire. Potrivit datelor transmise de catre cronicarii moldoveni, zidirea Manastirii Putna a inceput in anul 1466, ctitor fiind Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant. De-a lungul timpului, Manastirea Putna a fost un important centru cultural, aici functionand scoli de copisti, precum si scoli in care se pregateau cronicarii si clericii moldoveni. De asemenea, la Manastirea Putna se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana care, an de an, la 15 august aduna zeci de mii de credinciosi, care vin si se roaga Fecioarei Maria.

Manastirea Hodos Bodrog isi sarbatoreste hramul

Manastirea Hodos-Bodrog din Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului s-a pregatit in mod deosebit pentru intampinarea hramului: Adormirea Maicii Domnului. In fiecare an, cu prilejul hramului, la Manastirea Hodog-Bodros se organizeaza pelerinaje, mii de credinciosi venind sa asiste la programul liturgic prilejuit de acest moment de sarbatoare. In cadrul programului liturgic, un moment deosebit a fost procesiunea "Drumul Crucii", care a avut loc in ajunul hramului. Manastirea Hodos-Bodrog este prima manastire atestata documentar din tara noastra. Cercetarile arheologice dovedesc existenta unei asezari monahale pe acest loc inca de la inceputul mileniului II. Manastirea are o bogata colectie de icoane, de carti vechi si de alte obiecte de patrimoniu din secolele al XIV-lea si al XIX-lea. Cel mai valoros obiect este insa icoana Maicii Domnului, care dateaza inca de la inceputul infiintarii manastirii.  

Manastirea Rohia, judetul Maramures, isi cinsteste ocrotitoarea  

Manastirea Rohia a fost construita in 1923 si este cunoscuta mai ales pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, pentru muzeul de icoane pe sticla si lemn din secolele XVIII si XX, dar si pentru biblioteca cu peste 40.000 volume. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-a oferit PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului: "A fost intemeiata in anul 1923 de catre pr. Nicolae Gherman. El a zidit manastirea aici, pe o stanca din mijlocul padurii din Tara Lapusului, la o altitudine de peste 350-400 de metri in mijlocul unor codri seculari, in memoria fiicei sale, cea de-a zecea copila pe care a avut-o, Ana. Ea a fost de la inceput manastire de calugari, a parcurs etape grele si dificile in viata ei, cea mai importanta perioada din viata manastirii fiind staretia PS Justinian, incepand cu 1941 si pana in 1973, cand manastirea a castigat un prestigiu deosebit asezandu-se pentru totdeauna in panteonul marilor manastiri si marilor ctitorii ale Bisericii Ortodoxe".

Manastirea Humor, judetul Suceava, isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, mare logofat si membru al divanului Moldovei. Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte deoarece aici apare, pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis si o incapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la stareta Manastirii Humor, maica Paraschiva Solohan: "Manastirea Humor a fost construita in anul 1530 de catre cel mai credincios sfetnic al voievodului Petru Rares. Numele ctitorului este Toader Bubuiog. A fost impodobita cu aceasta frumoasa fresca in stil bizantin, in anul 1535, fiind prima incercare de acest fel. A fost pictata de Toma Zugravu cu o echipa de specialisti. In pronaos este sinaxarul pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Spatiul alocat fiecarei zile este mult mai mare decat la celelalte manastiri, fiind prima din cele 5 manastiri pictate. Pictura este foarte frumoasa si se cunoaste mai bine decat in celelalte manastiri. A fost restaurata intre 1972 - 1974". In biserica Manastirii Humor se afla patru icoane facatoare de minuni de o valoare inestimabila. Maica stareta Paraschiva Solohan ne-a oferit mai multe amanunte despre aceste icoane: "Cele patru icoane imparatesti din catapeteasma sunt facatoare de minuni. Le-am adus acasa dupa o perioada de 12 ani, ele fiind tinute la laboratorul de la Suceava spre restaurare, la Muzeul de Istorie. Le-am restaurat aici cu ajutorul lui Dumnezeu si cu mainile de aur ale restauratorilor".

Manastirea Moisei se afla in sarbatoare

Manastirea Moisei din Episcopia Maramuresului si Satmarului isi sarbatoreste astazi hramul. Aceasta manastire este atestata inca de la anul 1599, dupa cum ne-a spus parintele staret Teofil Pop: "Este cea mai veche din Eparhia noastra, datand dupa unele inscriptii inca de la 1599, an in care s-a ridicat biserica de lemn, fiind tarnosita mai tarziu, in 1672, de Sf. Mitropolit Sava Brancovici, fiind inchinata Manastirii Putna. Aproape 200 de ani, Manastirea Moisei a fost metoc al Manastirii Putna. Biserica este in prezent muzeu al manastirii, in ea savarsim o data pe an Sf. Liturghie si Acatist, atunci cand il pomenim pe Sf. Mitropolit Sava Brancovici. Pictura din interior s-a facut in 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. Mai avem patru icoane cu pictura pe lemn din secolul al XVIII-lea. Biserica cea mare a fost construita la 1910, din piatra".

Adormirea Maicii Domnului, in Episcopia Dunarii de Jos

In Episcopia Dunarii de Jos, hramul Adormirea Maicii Domnului este sarbatorit de doua manastiri. Mai multe amanunte despre aceste manastiri ne-a oferit arhim. Daniel Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunarii de Jos: "In judetul Galati isi sarbatoresc hramul manastirile Adam si Vladimiresti. Cea mai mare sarbatoare a zonei este hramul Manastirii Adam, unde foarte multi credinciosi s-au indreptat la slujbele inchinate Maicii Domnului, dar si pentru ca la Adam se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, datand din secolul al XV - XVI-lea, o icoana mai veche decat manastirea, si care pe tot postul a calatorit duhovniceste prin aproape 50 de comunitati din satele si orasele judetului Galati, aducand bucurie si mangaiere sufleteasca, ploaie si roua aducatoare de apa pe pamant. Manastirea Vladimiresti este una mai noua, infiintata in secolul al XX-lea, dar care se inscrie in marea vocatie duhovniceasca a zonei Dunarii de Jos".

Manastirea Izvorul Muresului isi sarbatoreste hramul

Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Izvorul Muresului isi sarbatoreste astazi hramul. Manastirea a fost construita de catre PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, piatra de temelie fiind pusa in anul 1996. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la monahia Miriam, stareta acestei manastiri: "Manastirea este asezata la poalele Hajmasului Mare, fiind situata intre Miercurea Ciuc si Gheorghieni. Ea este construita si ctitorita de PS Ioan al Covasnei si Harghitei, intr-o zona in care era prima biserica ortodoxa pe o raza de 36 km patrati. S-a pus piatra de temelie in anul 1996, stabilindu-se hramul la Adormirea Maicii Domnului, fiind o manastire de maici. Avem biserica in stilul lui Matei Basarab, iar corpul de chilii este in stilul brancovenesc. Este manastirea cu cea mai multa pictura din tara, peste 3000 mp, toate holurile, toate colturile de chilii, la parter, biserica, cloptonita, toate sunt pictate in stil neobizantin, in tehnica fresca. Avem doua catapetesme unicat in tara. Corpurile de chilii au spatii si de cazare, au spatii si pentru ateliere, fiind frumos amenajate cu picturi, cu marmura, pentru folosul gospodaresc si pentru folosul pelerinilor si a celor care vin aici sa se odihneasca".

Manastirea Diaconesti isi serbeaza hramul

Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Diaconesti isi serbeaza astazi hramul. Aceasta manastire a fost intemeiata in anul 1998, piatra de temelie fiind pusa de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Mai multe amanunte legate de aceasta manastire am aflat de la maica stareta Evloghia Chirvase: "Manastirea se afla pe Valea Trotusului in apropierea orasului Comanesti. Este o manastire nou infiintata, care nu si-a faurit inca un istoric. La dorinta plina de piosenie a credinciosilor din partea locului de a avea un locas manastiresc, cu binecuvantarea PS Episcop Eftimie al Romanului s-a intemeiat in luna mai 1998 aceasta manastire. Slujba de sfintire a paraclisului si punerea pietrei de temelie a bisericii a fost savarsita de PS Ioachim Bacauanul pe 17 septembrie 2000. Cu ajutorul satenilor s-a ridicat in anii urmatori doua corpuri de chilii cu cele necesare, biserica din lemn care urmeaza a fi desavarsita, cu podoaba picturii bizantine cuvenita unui locas de cult".

Manastirea Moreni, judetul Vaslui, are hramul Adormirii Maicii Domnului

Sfantul lacas a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Petru Rares. Ea a fost reparata pentru prima data pe la anul 1650. Din cauza vechimii, biserica s-a daramat, fapt pentru care in anul 1853 s-a ridicat o alta biserica. In 1990, Manastirea Moreni a fost reinfiintata cu binecuvantarera PS Eftimie, episcop al Romanului si Husilor, pe acea vreme, iar in anul 1991, sfantul lacas a fost transformat in manastire de maici. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-au fost oferite de catre parintele Meletie, duhovnicul Manastirii Moreni: "Manastirea ia fiinta in 1540, in timpul lui Petru Rares, insa in 1800 biserica se ruineaza, parintii fac o noua bisericuta, iar in 1863 se desfiinteaza in timpul secularizarii. Ia fiinta tocmai in 1935, la initiativa PS Nifon Criveanul, infiintand manastirea prin trei parinti basarabeni, insa acestia au fost ucisi, iar manastirea a devenit una de maici. In 1990, cu binecuvantarera PS Eftimie am luat activitatea manastirii, iar la ora actuala avem in jur de 30 de maicute, avem ateliere de confectii, avem sala de lectura, paraclisul manastirii, corpul de chilii pentru maici, precum si casa de oaspeti si turnul clopotnita".

Manastirea Izbuc, judetul Bihor, isi cinsteste ocrotitoarea

Manastirea Izbuc din judetul Bihor isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas a fost infiintat in anul 1929 langa un izvor tamaduitor. Mai multe amanunte despre Manastirea Izbuc ne-a oferit parintele staret Timotei: "A fost infiintata in 1929, langa un izvor din preajma manastirii care s-a dovedit a fi unul vindecator si care curge cu intermitente de 10 - 15 minute, incat se aude un zgomot atunci cand porneste acest izvor. Manastirea are trei biserici: o biserica construita in 1930, o bisericuta de lemn care a fost adusa in 1954 de la Beius si o biserica din piatra, care a fost construita in 1989".


Biserica din Itcanii Vechi isi sarbatoreste hramul

Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Itcanii Vechi, municipiul Suceava, isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas a fost intemeiat inainte de 1395, fiind prima manastire de calugarite din Moldova, denumita manastirea lui Iatco. Prima atestare documentara este insa un manuscris turcesc din anul 1395. Parintele Ioan Nistoroaie, parohul bisericii, ne-a spus ca "ultimul vestigiu al bisericii apare la 1395 in cronica lui Hurmuzachi. Inceputurile ei se leaga de Dragos Voda care, venind cu ai sai din Maramures, ajunge pana la targul Sucevei, poruncind sa se intemeieze un sat unde sa se ridice o biserica". De asemenea, parintele Ioan Nistoroaie ne-a vorbit si despre obiectele deosebite care se afla in patrimoniul bisericii: "Avem icoane de patrimoniu, de la 1792, dar care se pastreaza o parte din ele la Manastirea Dragomirna si la Sucevita. Mai avem un clopot turnat in argint, turnat, construit si sfintit special pentru inlaturarea intemperiilor vremii".  

Biserica Precista din Bacau se afla in sarbatoare

Biserica Precista din municipiul Bacau isi sarbatoreste astazi hramul. Parintele paroh Constantin Tomozei, protopop de Bacau Nord, ne-a oferit mai multe detalii despre istoricul acestei biserici: "Biserica Precista este ctitoria Voievodului Stefan cel Mare si Sfant si a fiului sau, Alexandru. Ea a fost sfintita in anul 1491. Este una din cele mai vechi biserici din Moldova si mai ales din centrul si sudul Moldovei. Este o biserica construita din piatra, cu turla, pictura in fresca, alaturi de biserica se gaseste curtea domneasca care a fost restaurata din 1964, iar in 1990 refacuta. Biserica este imprejmuita cu un gard de piatra si caramida". De asemenea, parintele protopop Tomozei ne-a vorbit si despre valorile care sunt trecute in patrimoniul acestei biserici: "Cele mai importante donatii pe care le-a facut ctitorul bisericii sunt un Tetraevanghel din 1600, care se gaseste la Muzeul National din Moscova. O alta carte de importanta deosebita, Panaghiarul, se gaseste la Muzeul National de Arta din Bucuresti. Ceea ce este reprezentativ pentru biseerica noastra, si anume catapateasma, dateaza din secolul al XVII-lea, cu o pictura deosebita, iar icoanele de pe catapeteasma sunt de o valoare inestimabila".


Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Lugoj isi cinsteste ocrotitoarea

Biserica monument istoric "Adormirea Maicii Domnului" din Lugoj a fost ridicata intre anii 1759 - 1766 si este construita in stil baroc, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din Banat. Parintele protopop Ioan Cerbu ne-a spus ca "biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului din Lugoj este monument istoric si este una din cele mai importante biserici in stil baroc din Banat, fiind ridicata intre anii 1759 - 1766, de catre zelosi cetateni romani. Altarul este in forma de trefla, edificiul avand forma de nava unica, cu un sistem de boltire in triunghiuri sferice, cu cornise, naosul dreptunghiular. A fost pictata in anii 1941 - 1944. Mai avem cateva picturi in biserica, turnurile sunt de 57 de metri inaltime, lungimea bisericii este de 42 de metri, iar latimea de 21. La ora actuala am intocmit toate demersurile necesare pentru a restaura pictura interioara".  


Biserica "Precista Mare" din Roman isi serbeaza hramul

Aceasta biserica a fost prima ridicata pentru targovetii romascani. Construit initial din lemn, sfantul lacas a fost recladit din piatra in anul 1569, doamna Ruxandra Lapusneanu. Biserica de astazi a fost inaltata in anul 1826 de catre arhimandritul Gherasim Bucovineanul si a fost refacuta partial in anul 1838. Parintele paroh Mihaita Popovici, consilier pe probleme de asistenta sociala al Episcopiei Romanului, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta biserica: "Face parte din categoria marilor ctitorii voievodale, fiind ridicat in urma stradaniilor doamnei Ruxandra, vaduva lui Alexandru Lapusneanu, in anul 1569, pe locul altei biserici mai vechi construita din lemn, probabil in secolul al XIV-lea. Aceasta ctitorie a fost refacuta din temelii in anul 1753 de catre episcopul Ioanichie cu sprijinul voievodului Constantin Racovita. Intre anii 1825 - 1826, biserica a fost renovata pentru a treia oara". De asemenea, parintele consilier Mihaita Popovici ne-a vorbit si despre patrimoniul Bisericii "Precista Mare" din Roman: "Biserica are un patrimoniu deosebit de valoros. In primul rand as vrea sa amintesc catapeteasma bisericii, care dateaza din prima jumatate a veacului al XIX-lea. As remarca grupul celor 40 de icoane praznicale pictate intre anii 1793 - 1794. De asemenea, mai avem alte obiecte din argint".


Biserica "Adormirii Maicii Domnului" din Vaslui isi cinsteste ocrotitoarea

Ridicarea Bisericii Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui a inceput in anul 1835, iar turnul clopotnita era unul dintre punctele de referinta din oras. Parintele protopop Vasile Parcalabu ne-a spus ca "Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui are incarcatura istorica prin faptul ca ea a fost construita in anul 1860, in perioada domnului Cuza, de catre un mare boier al tinuturilor vasluiene, Nicolae Chiriac. Acesta a construit mai intai turnul clopotnita de la intrarea in curtea bisericii, in 1835. Era un turn de referinta pe atunci, cand cladirile erau mici in jurul bisericii, fiind asezat pe un loc inalt. Biserica s-a construit pe temelia altei biserici de lemn care a fost construita de catre ciobanul Onila in secolul al XVI-lea. Biserica a purtat denumirea de Uspenia, fiind construit in stil slavon neoclasic, cu influenta ruseasca. Biserica a fost impodobita cu frumoasa pictura, dar de-a lungul timpului a suferit mai multe interventii nesemnificative". La Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui se pastreaza pana astazi o icoana foarte valoroasa a Maicii Domnului care o infatiseaza plangand la picioarele Mantuitorului nostru Iisus Hristos rastignit pe Cruce. Despre aceasta icoana ne-a vorbit tot parintele protopop Parcalabu: "Printre obiectele de valoare avem icoana Maicii Domnului, o icoana veche prin faptul ca pe ea este chipul Maicii Domnului, la rugaciune, plangand. Alaturi este Crucea Mantuitorului".


Biserica Lemnului din municipiul Targoviste isi serbeaza hramul

Sfantul lacas este un monument istoric ce dateaza de pe vreamea lui Tudor Vladimirescu. Un scurt istoric al Bisericii Lemnului am aflat de la parintele paroh Gogu Oprea: "Biserica Lemnului se afla situata in orasul Targoviste, este monument istoric, care dateaza de pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Are aceasta deumire pentru ca in perioada lui Tudor Vladimirescu erau foarte multe biserici din lemn. Cand au inceput luptele cu turcii, o buna parte din bisericile de lemn au ars, iar singura biserica care si-a pastrat denumirea de lemn a fost biserica noastra. La 1842 se construieste actuala biserica pe vechile temelii ale bisericii arse din perioada lui Tudor Vladimirescu". De asemenea, parintele paroh Gogu Oprea ne-a spus prin ce se deosebeste Biserica Lemnului de celelalte sfinte lacasuri din municipiul Targoviste: "Din 1998, pe frontispiciul bisericii am pictat scena Adormirii Maicii Domnului, precum si a sfintilor romani canonizati in 1956, sfinti romani care au luptat pentru pastrarea credintei ortodoxe in Ardeal si cei canonizati dupa 1989. Este singura biserica din Targoviste care are pictati sfintii romani".

.

15 August 2008

Vizualizari: 2492

Voteaza:

Catedrale, biserici si lacasuri monahale inchinate Adormirii Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact