Catedrale episcopale cu hramul Adormirea Maicii Domnului

 

Catedrala episcopala din Curtea de Arges s-a aflat in sarbatoare

 

Atestat documentar sub denumirea de Manastirea Curtea de Arges, sfantul lacas a fost rectitorit la inceputul secolului al XVI-lea de catre Neagoe Basarab pe locul unei biserici mai vechi zidita in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. In ziua Adormirii Maicii Domnului, Catedrala este asaltata in fiecare an de mii de credinciosi care vin sa se inchine Maicii Domnului si Sfintei Filofteia ale carei sfinte moaste se pastreaza in Catedrala. Catedrala Episcopiei Argesului si Muscelului este una dintre cele mai frumoase din tara. Ea se deosebeste prin elementele de arhitectura, dar si prin picturile vechi foarte valoroase. Despre specificul Catedralei din Curtea de Arges ne-a vorbit parintele eclesiarh Nicolae Arsene: "Frumoasa ctitorie a lui Neagoe Basarab, cunoscuta in tara si peste hotare pentru frumusetea ei, pentru arhitectura ei deosebita. Aceasta opera medievala reprezentativa pentru tara noastra, construita intre anii 1512-1517, de Neagoe Basarab, foarte frumos ornamentata, avand in arhitectura sa prezente cele doua turle rasucite din partea de vest a manastirii, un aghezmatar in fata bisericii si frumoasa curte care inconjoara aceasta biserica. Se pastreaza in arhitectura bisericii, deasupra unor rozete foarte frumos ornamentate, simbolul Duhului Sfant, niste porumbei care la inceput erau facuti din argint si aveau in cioc un clopotel de aur care suna foarte melodios cand batea vantul, apoi catapeteasma care a fost facuta la Paris din lemn de tei, pe care au fost adaugate placute din bronz aurit, iar la restaurarea acestei biserici s-au folosit marmura, colonade din onix, pictura fiind refacuta la ultima resturare".

 

Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului si Vrancei si-a sarbatorit hramul

 

Sfantul lacas este construit pe locul primei Catedrale episcopale ridicate in anul 1502, cand a fost infiintata si Episcopia Buzaului. Mai multe amanunte despre istoricul Catedralei istorice a Episcopiei Buzaului si Vrancei ne-a oferit parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: "Vechea Catedrala episcopala a Buzaului sau Catedrala istorica a Episcopiei Buzaului are acest hram, care este al treilea sau chiar al patrulea. Cei mai multi istorici sunt de acord ca in anul 1502, cand s-a infiintat oficial Episcopia Buzaului de catre domnitorul Radu cel Mare si de catre Sf. Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, atunci se pare ca domnul Radu cel Mare ar fi construit din lemn o prima biserica episcopala. In 1649, gasind-o foarte ruinata, domnitorul Matei Basarab a hotarat sa ridice aceasta Catedrala din zid, ridicand si un palat domnesc pe care, in 1709, voievodul martir Constantin Brancoveanu il va reface din temelii in timpul episcopului Ioasaf".

 

Catedrala episcopala din Oradea si-a sarbatorit hramul

 

Cunoscuta si sub denumirea de Biserica cu Luna, sfantul lacas a fost construit intre anii 1784 si 1790, in stil baroc cu influente neoclasice. Denumirea bisericii vine de la mecanismul aflat in turnul-clopotnita. Sub orologiul din acest turn se afla o sfera cu diametrul de 3 m, vopsita jumatate in negru, jumatate in auriu care se roteste in functie de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, redand prin rotirea sa toate fazele lunii. Mecanismul a fost executat in 1793 si functioneaza si astazi. Parintele paroh Lucian Augustin ne-a spus ca "a inceput constructia ei la 1784, iar in 1792 biserica a fost ridicata, a fost asezat in turn un orologiu la care s-a anexat un glob lunar. Acest glob lunar arata fazele lunii, de aici fiind cunoscuta de multi ca Biserica cu Luna. In 1816 a inceput pictarea bisericii, iar la 1832 s-a facut sfintirea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Oradea. Hramul acestui sfant lacas este sarbatorit in fiecare an cu mare fast. In plus, astazi, la ora 12.00, timp de jumatate de ora, toate clopotele bisericilor crestine din Oradea au batut neincetat cu prilejul implinrii  a 90 de ani de la Divizia militara din Oradea. In Oradea, in data de 15 august, sunt serbari legate de implinirea a 90 de ani de la Divizia militara din Oradea, iar clopotele bisericilor crestine din Oradea, la ora 12.30, au fost trase neincetat timp de 30 de minute, amintindu-ne de cei care au murit pentru apararea dreptei credinte si largirea hotarelor. Aceasta biserica a fost asezata la grad de Catedrala atunci cand la Oradea s-a reinfiintat si Episcopia Ortodoxa Romana".

 

Adrian VICOVAN

16 August 2006

Vizualizari: 3211

Voteaza:

Catedrale episcopale cu hramul Adormirea Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE