Cuvantul IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora cu prilejul aducerii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur, la Iasi

 

Prea Fericite Parinte Daniel, Arhiepiscop al Bucurestilor si Patriarh al Romaniei,

As dori ca inainte de a adresa cateva cuvinte catre credinciosii care sunt aici si catre alesii clerici care sunt prezenti, sa-mi exprim marea bucurie si sa va multumesc pentru invitatia pe care mi-ati facut-o de a ma afla astazi la Iasi si, totodata, doresc sa va felicit pentru meritata alegere in functia de Patriarh al Romaniei.


Acum doi ani ati fost oaspetele nostru la Kalambaka, la Manastirea "Sf. Teodori", si atunci am cunoscut marea putere a cuvantului PF Voastre si marea dragoste fata de lucrarea Bisericii atat cea filantropica, cat si cea pastorala, si am spus atunci, inlauntrul meu, ca Mitropolitul Daniel al Iasilor trebuie sa ajunga la carma Bisericii pentru a-si oferi pretioasele servicii in favoarea Bisericii Romane. Multumim din nou, atat eu, cat si ceilalti membri ai delegatiei pentru invitatia pe care ne-ati facut-o si rugam pe Dumnezeu sa va dea putere ca sa realizati tot ceea ce este mai bine, tot ceea ce este sfant pentru binele Bisericii noastre.


As dori, PF Voastre, sa spun cateva cuvinte si despre PF Parinte Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii.

Stiu foarte bine ca aveti legaturi cu PF Sa de multi ani de zile. In momentul de fata, PF Sa trece printr-o stare foarte grava in ceea ce priveste sanatatea sa si alaturi de PF Sa este intreaga Biserica a Greciei, care sufera impreuna cu PF Sa. Atat ierarhia, cat si clerul si credinciosii, dar si autoritatile de Stat simt lipsa PF Sale, simt puterea cuvantului sau, simt lipsa activitatii pe care o oferea cu multa dragoste inainte. Intreaga Grecie face rugaciuni pentru restabilirea sanatatii PF Sale. V-as ruga, PF Voastra, sa imi permiteti ca sa adresez o rugaminte tuturor clericilor si credinciosilor care sunt prezenti la acest moment ca, in rugaciunile lor, sa pomeneasca si numele "Hristodoulos".

Iubitii mei frati,
Vreau sa imi exprim marea bucurie pentru ca in urma nobilei invitatii a PF Sale suntem, eu si ceilalti membri ai delegatiei, in mijlocul dvs. Sunt foarte emotionat de primirea pe care ati facut-o cinstitelor moaste ale Sf. Ioan Gura de Aur atat la aeroport, cat si aici, si cred ca astazi, cu totii, ne impartasim din bucuria pe care o avem atunci cand ne inchinam in fata unuia din cei mai mari Parinti ai Bisericii, mare dascal, cel care a pus temeliile teologiei, cel care a contribuit atat de mult prin scrierile sale la mersul Bisericii. Cred ca si astazi, cand lumea este tentata sa mearga spre consumerism, spre materie, prezenta moastelor si a Sf. Ioan Gura de Aur este un indemn de a ne ridica deasupra acestei tendinte, care inseamna coborare de la un nivel spiritual adecvat.


Venind de la Manastirea Varlaam - Meteora, manastiri de la Meteora pe care stiu ca PF Voastra le iubiti in mod deosebit, cu multa evlavie si cu multa credinta pe Sf. Ioan Gura de Aur, l-am adus astazi in fata dvs., mana sa stanga, care este adapostita la mareata si cunoscuta Manastire Varlaam de la Meteora. Sfintele moaste se pastreaza la aceasta manastire din anul 1542, cand au fost daruite de catre Partenie, arhiepiscopul Constantinopolului, manastirii noastre. Acest fragment din sfintele moaste reprezinta pentru Manastirea Varlaam o bogatie de nedescris. Toate sfintele moaste provenite de la sfinti, barbati sau femei, reprezinta un tezaur nepretuit al Bisericii, insa consider ca acest fragment din moastele Sf. Ioan Gura de Aur reprezinta un odor pretios nu numai pentru Manastirea Varlaam, pentru manastirile de la Meteora sau pentru Biserica Greciei, ci pentru intreaga Ortodoxie. Prin Sfantul Ioan este unita intrega Ortodoxie atat in liturghie, dar si in opera filantropica, prin opera teologica pe care Sf. Ioan Gura de Aur a lasat-o si care este cunoscuta in toate Bisericile, pentru ca Sf. Ioan Gura de Aur nu a fost doar un retor, nu a fost doar un autor, ci a fost un mare teolog si un rugator in acelasi timp care ne-a invatat cum trebuie sa abordam teologia si in ce masura trebuie sa ne desavarsim si sa ne desfasuram viata spirituala. Ceea ce ne-a lasat Sf. Ioan Gura de Aur este o mostenire pentru toate Bisericile din toate timpurile, o mostenire in ceea ce priveste dragostea, in ceea ce priveste credinta, in ceea ce priveste jertfa de care a dat dovada Sf. Ioan, si care raman valabile pentru totdeauna.


Incheiem cuvantul nostru, pe care il adresam Prea Fericitului Patriarh, Inalt Prea Sfintitilor Parinti, Prea Sfintitilor Parinti, cinstitului cler, stimatelor autoritati de stat care sunt de fata, prin aceea ca doresc sa va transmit urarile si dragostea din partea parintelui Isidor, staretul Manastirii "Sf. Varlaam" de la Meteora, care, cu multa bunavointa si cu mult respect fata de persoana Prea Fericitului Parinte Patriarh, a acceptat sa trimita pentru cateva zile moastele Sf. Ioan Gura de Aur. Am avut ocazia de a ma inchina la Sf. Parascheva si in anul 1995, cand am venit la Iasi impreuna cu un grup format din maici si calugari, din credinciosi si credincioase din Kalambaka, si acum cu alta misiune vin pentru a doua oara si multumesc lui Dumnezeu ca m-a invrednicit sa fac iarasi rugaciuni in fata Sf. Parascheva, care este nu doar ocrotitoarea orasului Iasi, ci si a Romaniei intregi.


Romania si Grecia au motive foarte serioase, religioase si patriotice, pe baza carora sa se laude cu buna colaborare care exista intre popoarele noastre. Noi nu uitam ca revolutia de eliberare a poporului grec de sub turci, in 1821, a inceput la Iasi, fapt consemnat si intr-o placa de marmura care se afla in apropiere, la Manastirea "Sf. Trei Ierarhi".


Doresc ca prin binecuvantarile PF Parinte Patriarh Daniel, cu rugaciunile Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Parascheva, sarbatoarea de anul acesta sa fie un moment de inalta traire spirituala pentru toti.


La Multi Ani!

Serafim,
Mitropolit de Stagon si Meteora

 

.

12 Octombrie 2007

Vizualizari: 1100

Voteaza:

Cuvantul IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora cu prilejul aducerii moastelor Sf. Ioan Gura de Aur, la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE