Lacasuri de cult inchinate Sfintei Treimi


Lacasuri de cult inchinate Sfintei Treimi

Catedrala mitropolitana din Sibiu se afla in sarbatoare

Catedrala mitropolitana din Sibiu a fost construita intre anii 1902 -1906. La 30 aprilie 1906, Catedrala a fost sfintita de catre mitropolitul Ioan Metianu, impreuna cu episcopul sau sufragan de la Arad, Ioan Papp, alaturi de un ales sobor de preoti si diaconi. Mai multe detalii despre istoricul acestui sfant lacas am aflat de la pr. prof. univ.

acad. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Andrei Saguna" din Sibiu: "Catedrala a fost construita intre anii 1902 - 1906, in timpul pastoririi mitropolitului Ioan Metianu. Ea a fost zidita pe locul unei vechi biserici de mici dimensiuni numita "biserica greceasca", pentru ca a fost ridicata de negustori greci si aromani care locuiau aici. A fost nevoie de mari interventii pe langa autoritatile locale de atunci pentru a se obtine aprobarea de construire, pentru ca pana in 1918 romanii nu prea aveau acces intre zidurile cetatii medievale sasesti. Prin aceasta monumentala Catedrala, prin Palatul ASTREI ridicat in 1905, romanii si-au facut intrarea in vechiul oras sasesc al Sibiului". Catedrala mitropolitana din Sibiu a fost construita dupa modelul Catedralei "Sf. Sofia" de la Constantinopol. De asemenea, hramul Catedralei nu a fost ales intamplator, dupa cum ne-a mentionat pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului: "Planul a fost ales de doi arhitecti din Budapesta care au copiat la dimensiuni reduse planul Sfintei Sofia. Hramul este Sfanta Treime, ceea ce este de retinut, dat fiind faptul ca atunci cand a fost construita, idealul unitatii romanilor nu era inca infaptuit. Sfanta Treime era o forma de exprimare a credintei de unitate a romanilor, cei care l-au ales gandind la unitatea de mai tarziu a provinciilor romanesti".

Noua Catedrala episcopala din Baia Mare are ca hram sarbatoarea Sfintei Treimi

Piatra de temelie a fost pusa in anul 1989, iar slujba de sfintire a fost oficiata in anul 2003, dupa cum ne-a mentionat parintele Casian Filip, eclesiarh al Catedralei: "Piatra de temelie s-a pus in 1989, dar pana in 1999 lucrarile au mers foarte greu, doar temelia putandu-se face. In anul 2000, PS Justin Sigheteanul a luat indeaproape aceasta lucrare, a supravegheat, a adus doi monahi de la Rohia pentru administratie si partea liturgica, iar cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ajuns la cota zero in anul 2003, cand a fost tarnosita de fericitul intru adormire PF Parinte Patriarh Teoctist si de PF Petros al intregii Africi".

Manastirea Cozia isi sarbatoreste hramul

Ridicat in secolul al XIV-lea, sfantul lacas are o importanta deosebita, mai ales pentru remarcabila activitate bisericeasca si culturala desfasurata de-a lungul timpului. Parintele Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a facut o prezentare a acestui sfant lacas: "Una dintre marile ctitorii ai voievozilor romani ai Tarii Romanesti este Manastirea "Sf. Treime". Pastreaza arhitectura originala, sculpturile din piatra la ferestre, precum si rozetele care o inconjoara, dar si picturi in pronaos. Ea a fost ridicata intre 20 mai 1386 - 1388, fiind ctitoria lui Mircea cel Batran care a organizat si a condus destinele poporului roman intre anii 1386 - 1418. Manastirea a fost inaltata pe locul numit "Nucet", pe Olt, si i s-a spus si manastirea de la Nucet, fiind cladita intr-o regiune foarte prilenica pentru cresterea nucilor". Sub raport artistic, Manastirea Cozia are o valoare inestimabila prin varietatea arhitecturii, a sculpturii in piatra sau lemn si a icoanelor pe lemn. De asemenea, la Manastirea Cozia s-au format importante personalitati bisericesti care au luptat pentru pastrarea si valorificarea valorilor crestine romanesti: "Pe langa faptul  cultural, artistic si teologic, aici si-au desfasurat activitatea calugari carturari si cei care au contribuit la dezvoltarea culturii romanesti, cu totii contribuind in vremuri de pace sau in vremuri de mai putina pace la pregatirea poporului roman pentru a-si apara credinta si neamul. Au fost aici stareti de renume, dintre care unii au devenit episcopi, au devenit mitropoliti etc.", ne-a mentionat parintele Vartolomeu Androni.

Manastirea Buciumeni se afla in sarbatoare

Manastirea Buciumeni, judetul Galati, isi sarbatoreste, astazi, hramul, in ziua inchinata Sfintei Treimi. Manastirea actuala dateaza din prima jumatate a secolului al XX-lea, insa s-a ridicat pe locul unui vechi locas de rugaciune construit in timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Mai multe detalii privind istoricul acestei manastiri ne-au fost oferite de maica stavrofora Macrina Huma: "In vremea domnitorului Alexandru cel Bun, cateva maicute ridica o biserica din lemn cu hramul "Sf. Nicolae". Pe la 1700, vechiul lacas de rugaciune este refacut, biserica fiind sfintita de episcopul Sava al Romanului. La 1750, biserica din lemn este demontata si transportata la noul infiintat Schit Buciumeni, insa, dupa 1300 de ani, biserica va lua din nou drumul pribegiei, fiind transportata in cimitirul Manastirii Bogdana. Schitul Buciumeni devine metoc al Episcopiei Romanului. Intre 1840 - 1844 se ridica biserica de caramida si clopotnita. In 1860 se desfiinteaza manastirea, iar maicile sunt trimise la manastirile Agapia si Varatec. Sub pastorirea marelui Melchisedec Stefanescu, episcop al Dunarii de Jos, manastirea isi capata din nou toate drepturile, iar dupa 1879 este refacuta si zugravita. Dupa 100 de ani de la secularizare, manastirea este desfiintata, devenind tabara de copii pe timpul verii. Dupa 1989, manastirea isi recapata statutul de manastire de calugarite".

Manastirea Breaza isi sarbatoreste hramul

Manastirea Breaza din comuna Suciu de Sus, judetul Maramures, cinsteste, astazi, Sfanta Treime, a carui hram il poarta. Manastirea, relativ noua, a fost infiintata din grija si cu osardia preotului ortodox Florea Muresan, si ea dateaza din anii 1954 - 1956. Despre inceputurile manastirii ne-a vorbit maica stareta Antonia Tighenea: "Manastirea isi are fiinta in promisiunea facuta lui Dumnezeu de pr. Florea Muresan, in anul 1952, cand se afla in detentie la canal, si este construita ca jertfa de multumire pentru eliberarea sa din prima arestare. Primele lucrari de constructie au inceput in anul 1954 si s-au incheiat in anul 1957. Hramul a fost dat manastirii de catre PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, pe cand era staret la Manastirea Rohia".

.

15 Iunie 2008

Vizualizari: 1264

Voteaza:

Lacasuri de cult inchinate Sfintei Treimi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE