Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

 

Manastirea Dintr-un lemn, judetul Valcea, are ca hram sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului

Potrivit unei vechi traditii locale, Manastirea Dintr-un lemn ar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al XVI-lea, prin edificarea in acest loc a materialului unui singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza si azi in biserica de piatra a manastirii. In baza acestei traditii, asezarea monahala de aici poarta numele Dintr-un Lemn. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la maica Emanuela, stareta Manastirii Dintr-un lemn: "Cel mai important obiect din sfanta Manastire Dintr-un lemn este sfanta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana neobisnuit de mare (1,60m x 1,20m) care a fost, este si va fi facatoare de minuni. Aceasta icoana s-a gasit in scorbura unui batran stejar secular, dar traditia ne spune ca ea provine de la Sfantul Munte Athos, fiind adusa de un calugar roman.

Stabilindu-se pe aceste meleaguri, acel calugar roman a ascuns sfanta icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului in scorbura unui batran stejar secular la care s-a inchinat pe mai departe in viata lui de pustnic. Dupa trecerea lui la vesnicie, sfanta icoana a Maicii Domnului a ramas in stejar, nestiuta de nimeni. De-a lungul veacurilor, credinciosii, calatorii, pastorii, calugarii care treceau peste aceste dealuri, se odihneau la umbra batranului stejar, iar sfanta icoana a Maicii Domnului li se arata in vis spunand: "Dorinta mea este ca tu sa construiesti aici pentru Mine o manastire din acest pom". Din veacul al XVI-lea, mesterii tarani ai locului au construit o bisericuta numai din materialul acelui stejar in care s-a gasit sfanta icoana a Maicii Domnului". De asemenea, maica Emanuela ne-a facut si o prezentare a bisericii din lemn, construita chiar pe locul stejarului purtator de icoana, dar si a bisericii din zid, construita in anul 1640: "Bisericuta este construita din barne groase de stejar incheiate prin imbinare sub forma cozii de randunica. La constructia ei s-au folosit numai cuie din lemn. Nu a fost niciodata manastire de calugari, ci numai manastire de maici. Initial, cand sfanta icoana a Maicii Domnului a fost asezata in bisericuta, acolo se faceau toate slujbele liturgice. Mai tarziu, Matei Basarab a descoperit aceasta sfanta icoana si a construit la anul 1640 biserica mare de zid in cinstea Maicii Domnului. Biserica este restaurata de Serban Cantacuzino care ii adauga pridvorul si Constantin Brancoveanu care ii adauga a doua turla de pe pronaos si care face donatii foarte mari: policandre si alte obiecte de valoare pentru sfanta biserica. Pictura se pastreaza de la pictorii lui Brancoveanu din anul 1715. Acum cativa ani a avut loc restaurarea picturii interioare si exterioare, asa ca in anul 2003 a avut loc resfintirea bisericii care a suferit si mari lucrari de reparatii si consolidare a temeliei si a turlelor".


Manastirea Cudalbi isi sarbatoreste hramul

Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" de la Cudalbi, judetul Galati, isi sarbatoreste astazi hramul. Infiintata in anul 1925, manastirea a functionat pana in anul 1959, cand a fost desfiintata. In anul 1991, biserica manastirii a fost restaurata de locuitorii din zona, iar cu fondurile provenite de la Centrul eparhial al Dunarii de Jos s-au reconstruit o parte din chilii. Maica Mariani Popa, stareta manastirii, ne-a spus ca "la Dunarea de Jos s-a incheiat in decursul istoriei o asezare monahala. Ea are aproape un secol de existenta. Infiintata in anul 1925, manastirea a fost ctitorita de doamna Eugenia Pana, o crestina evlavioasa cu stare materiala buna. In 1959, manastirea a fost desfiintata, iar in 1990, in sedinta din 24 - 25 iulie, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat reinfiintarea manastirii". De asemenea, maica Mariani ne-a vorbit si despre lucrarile care se deruleaza la biserica manastirii de la Cudalbi: "Se lucreaza la biserica, iar acum suntem la turla. S-a finisat interiorul in proportie de 80%, iar de anul trecut lucram la o trapeza cu subsol, cu bucatarie, cu camera de protocol".


Manastirea din Hartibaci se afla in sarbatoare

Hram este astazi si la Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din localitatea Nocrich-Hartibaci, judetul Sibiu. Biserica manastirii se afla inca in constructie, in prezent lucrandu-se la acoperis, dupa cum ne-a spus maica Marina Matei, stareta acestui sfant lacas: "La biserica noastra am inceput lucrarile in 2004, iar cu ajutorul lui Dumnezeu am reusit sa ajungem la acoperis. Anul acesta am finalizat partea de cupole si turla bisericii, iar acum suntem in faza de a acoperi biserica".


Manastirea Slanic, judetul Arges, isi cinsteste ocrotitoarea

Traditia spune ca asezamantul a luat fiinta in vremea domniei lui Vlad Tepes, fiind desfiintat la inceputul secolului al XIX-lea. Manastirea a fost reinfiintata in 1992. Parintele Visarion, slujitor la aceasta manastire, ne-a spus ca "din traditie se spune ca schitul exista inca pe vremea lui Vlad Tepes, pe vremea lui Neagoe Basarab, precum si pe vremea lui Mihai Viteazul. In 1805, din motive necunoscute, schitul se desfiinteaza, biserica din lemn fiind mutata in satul Vlasca, ramanand aici doar o Cruce de piatra. Constructia bisericii a durat pana in anul 1930, ea fiind sfintita la 19 octombrie 1930". De asemenea, parintele Visarion ne-a vorbit si despre realizarile de dupa 1990 de la Manastirea Slanic: "S-a ridicat dupa 1990 o biserica mare, o catedrala, pe locul celei vechi, in cinstea Nasterii Maicii Domnului, precum si un paraclis in care facem slujbele de iarna. A mai existat inca un paraclis in cinstea Sf. Calinic de la Cernica in care se face slujba doar in ziua lui de praznuire".


Manastirea Lepsa, judetul Vrancea, are ca hram sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului

Manastirea a fost infiintata in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea de catre calugarul Kipsa, ucenic al Sf. Paisie Velicikovski. Parintele Paisie Fantaziu, exarh al Eparhiei Buzaului si Vrancei, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta manastire: "Manastirea Lepsa este o manastire situata in perimetrul Vrancei istorice, adica in ceea ce alcatuia in vechime asa-numita Tara Vrancei. Schitul Lepsa este atestat documentar pentru prima data in anul 1761; nu se cunoaste originea numelui sau. Se presupune ca numele Schitului Lepsa ar proveni de la numele sihastrului care, probabil, a intemeiat acest schit in secolul XVII sau secolul XVIII, monahul Akepsima, atestat documentar si dupa anul 1761. In anul 1927, Schitul Lepsa este mentionat a fi in stare de ruina. La aceasta stare se adauga un incendiu. In perioada 1930 - 1936, Schitul Lepsa este refacut din temelii. In anul 1960, schitul a fost desfiintat. Totusi, aici a ramas cu misiunea de a se ingriji de fostul schit, o calugarita care a vietuit singura si a mentinut nestinsa flacara rugaciunii vreme de inca 30 de ani. Manastirea Lepsa a trecut cu adevarat de la moarte la viata in anul 1990 cand a fost reinfiintata, avand o stareta noua si energica, maica Mihaela Clim, absolventa a Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi. Aceasta maica stareta impreuna cu soborul de 20 maici si surori a manastirii si sub povatuirea unui duhovnic, iesean de bastina, parintele Arsenie Ticau, au ajuns la insemnate realizari administrative-gospodaresti si la impliniri duhovnicesti".


Manastirea Doamnei Moglanesti isi serbeaza hramul

In Episcopia Covasnei si Harghitei, Manastirea Doamnei - Moglanesti isi serbeaza astazi hramul, cu ocazia sarbatorii Nasterii Maicii Domnului. Situata pe Valea Muresului, Manastirea Moglanesti a fost ctitorita in jurul anului 1658 de catre Doamna Safta, sotia domnitorului moldovean Gheorghe Stefan. Biserica infatiseaza arhitectura transilvaneana de cult in lemn. Mai multe detalii in acest sens ne-a oferit maica stareta Ecaterina: "Infiriparea Manastirii Doamnei a fost risipita de-a lungul vremii, dar traditia mentioneaza pe doamna Safta, sotia voievodului Gheorghe Stefan, din Moldova, pe la anul 1658, ca fiind intemeietoarea manastirii. Biserica fostei manastiri infatiseaza cea mai timpurie forma de plan din arhitectura de cult in lemn a romanilor transilvaneni. Primul hram a fost Intrarea Maicii Domnului in Biserica, dupa care a fost mutat la 8 septembrie, Nasterea Maicii Domnului".


Manastirea Recea, judetul Vrancea, se afla in sarbatoare

Manastirea Recea din comuna Candesti, judetul Vrancea, se afla astazi in sarbatoare. Mai multe informatii despre aceasta manastire ne-a oferit parintele Paisie Fantaziu, exarh al Eparhiei Buzaului si Vrancei: "Este o manastire de calugarite. Manastirea are, pe langa hramul Sfantul Ierarh Nicolae, si un al doilea hram, cel al Nasterii Maicii Domnului. Manastirea dateaza de la sfarsitul veacului al XVII-lea, fiind refacuta intre anii 1802 - 1804. Ca si alte manastiri si schituri, Manastirea Recea a fost desfiintata in anul 1960 si a fost reinfiintata in anul 1990. Manastirea infloreste de la o zi la alta, maicile si surorile fiind conduse de o maica stareta tanara si plina de zel, mergand pe calea cea buna a Martei si a Mariei".


Manastirea Chiuzbaia, judetul Maramures, isi sarbatoreste hramul

Lucrarile de realizare a acestui asezamant monahal au inceput in anul 1995, fiind terminate in 1998, cand manastirea a fost sfintita. Parintele Varlaam, staretul Manastirii Chiuzbaia, ne-a oferit mai multe detalii despre aceasta manastire: "Manastirea Nasterea Maicii Domnului din localitatea Chiuzbaia a fost construita de catre preotul de atunci din aceasta localitate, impreuna cu credinciosii, care au purces in anul 1995 sa zideasca aceasta manastire. Prin jertfe, prin rugaciuni, dupa vreo 3 - 4 ani, in 1998, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Iustin Sigheteanul s-a sfintit manastirea, ea intrand in salba manastirilor maramuresene si a celor din Moldova".


Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din Lapusul Romanesc isi cinsteste ocrotitoarea

Manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din Lapusul Romanesc, judetul Maramures, isi sarbatoreste astazi hramul. Asezamantul a fost ridicat incepand din anul 1994, pe locul unuia mai vechi, desfiintat in timpul regimului austro-ungar. Maica Elefteria, ghidul manastirii, ne-a oferit mai multe detalii in acest sens: "Manastirea Nasterea Maicii Domnului din Lapusul Romanesc este construita din lemn, in stil maramuresean, intre anii 1994 - 2003, si adaposteste o racla cu sfinte moaste, odoare de mare pret pentru noi si pentru credinciosii din zona. Avem moastele Sf. Ierarh Nectarie, ale Sf. Ghelasie de la Ramet, a Sf. Maria Magdalena, a Sf. Filofteia si a Sf. Atanasie Atonitul. Icoana Maicii Domnului din biserica este reproducere dupa o icoana facatoare de minuni de mult cinstita si cunoscuta care se afla astazi la Schitul "Sf. Ilie" din Muntele Athos". De asemenea, maica Elefteria ne-a vorbit si despre muzeul etnografic al manastirii: "In cadrul manastirii se poate vizita si un modest muzeu etnografic al Tarii Lapusului, muzeu care ilustreaza aspecte din viata inaintasilor nostri, costume populare din agricultura.
Biblioteca adaposteste carti din diferite domenii, printre care si cateva mai vechi cu litere chirilice".

.

08 Septembrie 2007

Vizualizari: 3702

Voteaza:

Lacasuri monahale aflate in sarbatoare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact