Manastirea Cartisoara, judetul Sibiu, isi sarbatoreste hramul
Sfantul lacas a fost distrus in anul 1761, in timpul dominatiei habzburgice, si a fost reinfiintat in anul 1990 la cererea credinciosilor. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la duhovnicul Manastirii Cartisoara, parintele Dimitrie Papacioc: "Manastirea este pozitionata intr-un loc retras, la poalele Muntilor Fagaras. Este reintemeiata pe vatra unei mai vechi manastiri, insa a continuat sa traiasca in memoria localnicilor, care au gasit un moment istoric prielnic si au hotarat reinnodarea firului vietii monahale. In 1990, s-a format un comitet de initiativa care incep demersurile pentru reinfiintarea vechii manastiri. Manastirea reprezinta un reper moral, spiritual, formator si modelator al constiintei crestine ortodoxe.
Manastirea Corbii de Piatra, judetul Arges, se afla in sarbatoare
Conform documentelor, Manastirea Corbii de Piatra a fost reinfiintata in 1512, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab. Din dorinta lui, al doilea hram al acestei manastiri domnesti este al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a carui sarbatorire s-a perpetuat vreme de secole, chiar cand manastirea nu mai avea nici un vietuitor. Despre inceputurile vietii acestei manastirii ne-a vorbit parintele Ignatie Gorunescu, staretul acestui lacas: "Documentul de la 23 iunie 1512, prin care monahia Magdalina detinea mosia respectiva, reprezinta atestarea primei manastiri de calugarite de la noi din tara, un lucru foarte important din prisma istoriei monahale, pentru ca daca pana atunci femeile puteau sa mearga la manastire doar cele care erau de neam bun, adica boieroaicele sau sotiile de domni, cum ar fi mama lui Mihai Viteazul sau sotia lui Neagoe Basarab, de acum incolo si pentru femeile de rand cu vocatie monahala li se oferea posibilitatea sa urmeze calea manastirii". Manastirea Corbii de Piatra este deosebita, in special prin pictura care dateaza din secolul al XIV-lea, dar si prin catapeteasma care dateaza din 1804, precum si prin structura sa unica in tara. "Este pictura care impodobeste peretii bisericutei, pictura care este datata catre sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Initial, biserica, la constructia ei, a fost prevazuta cu doua sfinte altare si un singur naos, lucru unicat la noi in tara. Deci, se puteau sluji in aceeasi zi doua Sf. Liturghii. Se poate vedea astazi separatia prin zid a celor doua sfinte altare, se poate vedea sfanta masa a fiecarui sfant altar, la fel si proscomidiarul, si catapeteasma care despartea cele doua alatre de naosul bisericii", a adaugat parintele Ignatie Gorunescu.
Manastirea Pestera Ialomitei isi serbeaza hramul
Intemeiata de catre Mihnea cel Rau in prima jumatate a secolului al XVI-lea, manastirea avea o biserica de lemn la intrarea in pestera. Manastirea a ars de multe ori si a fost reconstruita de-a lungul anilor 1819 - 1940. Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit parintele staret Maxim Badoiu: "Viata monahala in acest loc a decurs neintrerupt de atunci, chiar daca vitregiile sortii au avut nefericita ocazie sa arda biserica de mai multe ori, calugarii au stiut sa-si refaca chiliile, biserica, si sa ramana in aceste locuri ca sa se poata ruga. Cat au putut, calugarii au incercat sa innoiasca si partea materiala, fiind nevoiti de multe ori, ultima oara in 1961 cand au trebuit sa paraseasca cu multa durere grota si sa se mute la un schit nou, unde era deja o biserica de lemn, si unde viata spirituala a mers mai departe". De asemenea, parintele Maxim Badoiu ne-a vorbit si despre activitatea desfasurata in aceasta manastire cu hramul "Sf. Ap. Petru si Pavel": "Calugarii sunt astazi in numar mic. Dorinta noastra este sa fim prezenti aici si atat cat putem sa ne rugam si sa deschidem o poarta catre cei care au nevoie de o primire calda in vremuri foarte reci, in special pe timp de iarna".
Manastirea Ciolanu isi sarbatoreste hramul
Manastirea Ciolanu din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel. Ea dateaza din secolul al XVI-lea, iar mai multe detalii despre acest locas de cult am aflat de la pr. Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: "Manastirea Ciolanu este de calugari si dateaza din veacul al XVI-lea, fiintand pe locul uni schit mai vechi. In documente, manastirea era mentionata ca "Manastirea Sf. Gheorghe". In 1570 se pare ca manastirea era existenta. Biserica veche a fost zidita in 1589 - 1590, de catre doamna Neaga a Tarii Romanesti, sotia lui Mihnea al II-lea. In anul 1828, la initiativa episcopului Chesarie al Buzaului se termina si se sfinteste in acel an biserica cea noua. Din nefericire, aceasta biserica arde in anul 1854, dar este refacuta, repictata si sfintita din nou in 1862".
Manastirea Sihastru se afla in sarbatoare
Manastirea Sihastru din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul "Sf. Apostoli Petru si Pavel. Ea este ctitorie a boierului Iordache Sendrea, din 1768, iar mai multe detalii despre acest locas de cult am aflat de la pr. Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: "Manastirea Sihastru este de calugarite, din 1955. A fost ctitorita in 1768, cand boierul Iordache Sendrea ridica un schit din lemn, care a fost inlocuit in 1792 cu actuala biserica din zid, care a primit o pictura noua intre anii 1982 - 1983. La aceasta biserica s-a mai intervenit si dupa 1990, cans s-a spalat si s-a refacut pictura, dupa care s-a mai construit un paraclis pictat, ridicat intre anii 1990 - 1994".
Biserica "Sf. Apostoli" din Bucuresti se afla in sarbatoare
Biserica este monument istoric, ctitor fiind domnitorul Matei Basarab. Mai multe amanunte despre aceasta biserica ne-a oferit parintele paroh Nicolae Iordachescu, inspector in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului: "Biserica dateaza din anul 1636. Din pisania care este la intarea in sfanta biserica si care impodobeste usa din pridvor, aflam ca biserica a fost zidita de domnitorul Matei Basarab si ca in 1715, Stefan Cantacuzino a infrumusetat-o si pe dinauntru si pe dinafara cu adaosul clopotnitei si cu altele". De asemenea, parintele Nicolae Iordachescu ne-a vorbit si despre lucrarile de restaurare care se efectueaza in prezent la Biserica "Sf. Apostoli" din Bucuresti: "In prezent, interiorul bisericii noastre este partial ocupat cu schele, desfasurandu-se ample lucrari de restaurare a picturii, a catapetesmei, care dateaza din secolul al XVII-lea, a stranelor si a pardoselii".
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Sibiu isi serbeaza hramul
Lacasul de cult este finalizat in anul 1787, fiind ridicat pentru credinciosii ortodocsi romanii care locuiau in afara zidurilor cetatii Sibiu. Mai multe amanunte despre Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Sibiu ne-a oferit parintele Mihai Samarghitan: "Biserica dintre brazi se mai numeste si "biserica de la Cibin". Insemnatatea deosebita a acestei biserici se datoreste vechimii ei si stilului in care a fost construita. Initiativa construirii unei biserici romanesti aici apartine in intregime episcopului Inocentiu Micu Klein, fiind primul episcop unit care cere sa se respecte fagaduintele unirii din 1698, adica sa se dea si unitilor drepturile ce le aveau ca toti catolicii. Terenul bisericii a fost primit in dar, insa constructia bisericii revine mai tarziu in grija episcopului Grigorie Maior, iar la 21 martie 1776 izbuteste sa obtina definitiv proprietatea, iar in 15 octombrie 1778 pune piatra fundamentala a bisericii, donand primul clopot in numele valahilor de pe Cibin, "spre mai mare glorie a lui Dumnezeu". Episcopul Ion Bob sfinteste biserica in 1788. In anul 1983, biserica a fost pictata pentru prima data, geamurile fiind inlocuite cu vitralii, iar in 1992 a fost confectionat noul iconostas, biserica fiind resfintita de IPS Mitropolit Antonie Plamadeala".
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Radauti isi sarbatoreste hramul
Biserica a fost infiintata cu binecuvantarea IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, in octombrie 1999. In prezent, se lucreaza la constructia bisericii si se doreste ca finalizarea acesteia sa se concretizeze cat mai curand. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele paroh Angel Prelipcean: "Biserica a fost infiintata in anul octombrie 1999, iar dupa cativa ani s-au inceput lucrarile de constructie, biserica fiind rodul ostenelii unei familii credincioase. Pana la aceasta data s-a slujit si se slujeste in paraclis, insa nadajduim ca in aceasta toamna, de Cuvioasa Parascheva, sa putem sa sfintim locasul. La ora actuala se picteaza biserica, se lucreaza la clopotnita, la un pangar, la un lumanarar, precum si la o cladire care va adaposti centrala si un grup sanitar".
La Brasov, Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" se afla in sarbatoare
Biserica a fost zidita la mijlocul secolului trecut, intre anii 1950 - 1970, fiind sfintita in anul 1983, dupa cum ne-a spus pr. paroh Ioan Voineag: "Este una dintre bisericile noi ale orasului nostru, in sensul ca a fost zidita intre anii 1950 - 1970. La aceasta biserica s-a lucrat cca. 20 de ani. Ultimele lucrari au avut loc in anul 1983 si au constat in executarea picturii murale, in urma careia s-a savarsit si slujba de sfintire". De asemenea, parintele Ioan Voineag ne-a vorbit si despre activitatea misionara si social-filantropica desfasurata de catre slujitorii altarului acestei biserici, sprijiniti de credinciosii ortodocsi ai parohiei "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Brasov: "Incercam sa fim alaturi de cei bolnavi, in sensul ca avem un grup de tineri care ii cerceteaza, identifica problemele si nevoile, asa incat oamenii sunt ajutati sa se ajute in diferite situatii. De asemenea, la marile sarbatori incercam sa facem mici cadouri familiilor sarace, dar avem in proiect constructia unei cantine sociale in curtea bisericii noastre. S-a facut documentatia necesara din acest punct de vedere, in scurt timp vom avea autorizatia de constructie, asa incat vom avea langa biserica noastra, in 2 - 3 ani, un centru de ocrotire sociala si o cantina pentru ajutorarea saracilor".
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Galati se afla in sarbatoare
Lacasul de cult dateaza din secolul al XIX-lea, fiind ridicat cu sprijinul enoriasilor si al printului Dimitrie Sturdza. In prezent, la acest lacas se impun efectuarea unor ample lucrari de restaurare, dupa cum ne-a spus parintele paroh Nelu Gheorghita: "Biserica a fost construita in secolul al XIX-lea, constructia ei incheindu-se undeva in anul 1848, ca o biserica a portului Galati. Oamenii din zona portului s-au straduit foarte mult sa construiasca aceasta biserica, iar printul Dimitrie Sturdza a donat 300 de galbeni, o suma destul de mare pentru vremea respectiva, pentru constructia acestei biserici, suma cu care s-a si inceput constructia bisericii. Astazi, dupa 165 de ani de la constructia ei, este imperios necesara consolidarea ei, subzidirea ei, deoarece biserica a avut foarte mult de suferit de pe urma inundatiilor".
Biserica Domneasca "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Ploiesti isi serbeaza hramul
Ctitorita in anul 1639 de catre Matei Basarab, biserica reprezinta unul din cele mai importante monumente istorice si de arhitectura religioasa din zona. Parintele Ioan Augustin Parlea, slujitor la aceasta biserica, ne-a spus ca "Biserica Domneasca din Ploiesti poarta hramul Sf. Apostoli Petru si Pavel. A fost ctitorita in anul 1639 de catre domnitorul Matei Basarab, fiind ridicata pe locul unei vechi schit de maici, deja existent in urbea ploiesteana. Aceasta biserica a constituit km 0, datorita faptului ca in jurul bisericii se aflau primele 10 asezari atestate documentar ale ploiestenilor. Matei Basarab vine si ctitoreste aceasta biserica din dorinta si dragostea lui de a avea si ploiestenii un lacas de cult. Aceasta biserica ascunde mult din istoria Ploiestiului, datorita faptului ca in interiorul acestei biserici au fost descoperite vestigii istorice, cum ar fi sabia domnitorului Matei Basarab ce se afla astazi la Muzeul de Istorie din Ploiesti, apoi o icoana a Maicii Domnului cu trei maini. In original se mai pastreaza treptele de la intrarea in biserica executate din piatra dura, precum si usa ce face legatura intre naos si pronaos, dar si cheia bisericii care este atestata documentar tot din anul 1639". In cadrul parohiei "Sf. Petru si Pavel din Ploiesti s-a aprobat, cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist, infiintarea unui asezamant social, in cadrul caruia se deruleaza mai multe proiecte, atat cu caracter caritabil, cat si misionar si educativ, dupa cum ne-a marturisit parintele paroh Ioan Parlea: "Cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Teoctist si sub directa indrumare si povatuire a PS Varsanufie Prahoveanul, la biserica noastra functioneaza un "pui" al Asezamantului "Vasiliada" de la Bucuresti. Asezamantul nostru ofera persoanelor nevoiase asistenta medicala gratuita, consultatii gratuite si de urgenta prin colaborarea cu o clinica privata a orasului nostru. De asemenea, si pe cei tineri ii avem in vedere, asa incat cca. 3000 volume de carti le stau la dispozitie pentru imprumut gratuit la domiciliu ca sa se poata implini si pe latura aceasta invatatoreasca. Tot aici oferim lunar, la 50 - 70 de batrani, alimente de baza in mod gratuit, iar anul acesta am demarat lucrarile la noul sediu al asezamantului, ce va cuprinde o cantina sociala, un cabinet stomatologic, precum si o farmacie".
Biserica "Sf. Apostoli" din cartierul suceavean Itcanii Noi isi sarbatoreste hramul
Sfantul lacas dateaza din 1905. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica a suferit avarii si a trebuit refacuta. Pana in 1990 sfantul lacas a fost filie a parohiei "Sf. Arhangheli", iar din 1990 a devenit parohie de sine statatoare. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele paroh Mihai Clipa: "Initial, a fost un locas de cult luteran, construit intre anii 1905 - 1908 de comunitatea germana din Itcani, aflata aici inca din 1778. Intre 1958 - 1960, germanii au fost repatriati in tara lor, iar biserica lor a fost predata pritr-un proces-verbal, in 12 martie 1941. In perioada imediat urmatoare, biserica a suferit numeroase avarii, iar in 1 aprilie 1946 a fost data spre folosinta parohiei noastre. Intre 1946 - 1947 se fac numeroase reparatii si s-a facut adaptarea bisericii la locasul de cult ortodox, in sensul ca s-a facut un altar din lemn de tei. Intre 1948 - 1990 a fost filiala a parohiei "Sf. Arhangheli", iar din 1990, cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Pimen, a fost infiintata ca parohie". De asemenea, parintele paroh Mihai Clipa ne-a vorbit si despre lucrarile care se deruleaza in prezent la Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Suceava: "Suntem in lucrari. In interiorul bisericii s-au reparat peretii crapati si tot ce era nevoie pentru o buna functionare. Mai nou, am facut incalzire centrala prin pardoseala, iar in prezent se lucreaza la pictura, fiind prima biserica gotica pictata in stil neobizantin".
La Satu Mare, Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" se afla in sarbatoare
Piatra de temelie a lacasului de cult a fost asezata in data de 5 mai 1991, de catre PS Justinian, episcop al Maramuresului si Satmarului, iar sfintirea bisericii s-a facut in luna decembrie a anului 2000. Mai multe detalii despre lacasul de cult ne-a oferit pr. Petru Tataran, parohul acestei biserici: "La data de 5 mai 1991, PS Episcop Justinian al Maramuresului si Satmarului a sfintit locul viitoarei biserici, lucrarile incepand in acel an. Biserica este in forma de cruce, este acoperita cu tabla de cupru, are 4 clopote si poate primi 1.500 de credinciosi. A doua zi de Craciun a anului 2000 a fost sfintita biserica. Catapeteasma, jiltul arhieresc si amvonul bisericii noastre sunt confectionate si sculptate in lemn de stejar de catre mesteri sculptori din Moldova, de langa Tg. Neamt". De asemenea, parintele Petru Tataran ne-a vorbit si despre activitatea misionara si social-filantropica desfasurate de catre slujitorii altarului acestei biserici, sprijiniti de catre credinciosii ortodocsi ai parohiei "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Satu Mare: "Suntem in faza de pictura a bisericii, o pictura foarte frumoasa, care speram ca anul viitor sa fie gata. Rugam pe bunul Dumnezeu sa putem termina aceasta sfanta lucrare de pictare si de terminare a lucrarilor de constructie. Ne bucuram de sprijinul credinciosilor nostri, de sprijinul lor si de bruma lor de dare pentru dusul la bun sfarsit a picturii bisericii.
Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Pitesti isi cinsteste ocrotitorii spirituali
Constructia lacasului de cult a inceput in anul 2003, la initiativa PS Calinic al Argesului si Muscelului. Mai multe detalii despre acest sfant lacas ne-a oferit parintele Constantin Aron Haris, parohul bisericii: "In august 2003 au inceput lucrarile la aceasta biserica, care va fi cea mai mare din orasul Pitesti, cu demisol, doua altare suprapuse si balcoane laterale. Un proiect unic in judetul Arges. Ne-am bucurat de sprijinul enoriasilor nostri care ne-au inteles, ne-au sprijinit, ne-au ajutat material, au venit si au contribuit in masura posibilitatilor la strangerea fondurilor necesare acestui maret edificiu. Dupa aproape 3 ani de lucru am reusit sa finalizam demisolul bisericii noastre, iar acum ne pregatim pentru racordarea la energia electrica si la gaze". De asemenea, parintele paroh ne-a vorbit despre scopul ridicarii acestei biserici, si anume amintirea celor adormiti in inchisoarea din Pitesti in timpul prigoanei comuniste: "Acest lacas este ridicat si in memoria celor care au suferit detentie politica la temuta inchisoare comunista din Pitesti, iar acest hram al Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost dat special, deoarece Sf. Apostoli sunt si ocrotitorii celor aflati in lagare si in inchisori. La noi se savarsesc anual slujbe si parastase pentru martirii cunoscuti si necunosctui care s-au jertfit pentru libertatea patriei noastre si pentru salvarea Bisericii noastre".
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Bilbor se afla in sarbatoare
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Bilbor - Protopopiatul Toplita isi sarbatoreste astazi hramul. Biserica din Bilbor a fost construita intre anii 1935 - 1937. Parintele paroh Dumitru Apostol, protopop de Toplita, ne-a facut o scurta prezentare a bisericii din Bilbor pentru comunitatea de aici: "Biserica parohiala din Bilbor reprezinta pentru comunitatea crestina de aici un reper duhovnicesc deosebit. In jurul acestei sarbatori graviteaza toata comunitatea crestina".
Biserica "Sf. Apostoli" din Alexandria se afla in sarbatoare
Lacasul de cult a fost ridicat incepand cu anul 1842. In anul 1904 lacasul a fost resfintit. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la pr. Adrian Draghici, slujitor la aceasta biserica si consilier cultural al Episcopiei Alexandriei si Teleormanului: "Istoria acestui sfant locas incepe cu anul 1842 - 1845 si se incheie in 1902, prin lucrarile de reconstructie. Sfantul locas este resfintit de mitropolitul Iosif Gheorghian, in 1904, ocazie cu care au fost batute medalii din bronz care marcheaza acest moment esential. Dupa 1904, biserica s-a conservat intr-o stare precara, ulterior adaugandu-se imbunatatiri si elemente necesare scopului duhovnicesc". De asemenea, parintele consilier Alexandru Draghici ne-a mentionat si amenajarile din ultimii ani de la aceasta biserica: "In ultimii ani, sfantul lacas s-a innoit cu catapeteasma, cu podoabe pentru o buna desfasurare liturgica, frumoasa si eficienta, cu dotari termice, cu o casa parohiala, cu un aghiazmatar si clopotnita noua. Activitatea de asistenta sociala nu a ramas niciodata in urma celei liturgice. Este o biserica vie si lucratoare".
Biserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Calimanesti isi serbeaza hramul
Lacasul de cult a fost ridicat intre anii 1910 - 1920. In prezent, la biserica se deruleaza lucrari de restaurare, dupa cum ne-a precizat parintele paroh Nicolae Preoteasa, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox "Sf. Nicolae" din Ramnicu Valcea: "Nu departe de vestita Manastire Cozia a lui Mircea cel Batran, se afla Catedrala "Sf. Apostoli Petru si Pavel", un monument de arta si arhitectura bisericeasca de secol XX, ce scoate in evidenta harnicia si dragostea credinciosilor de pe aceste plaiuri pentru Dumnezeu si pentru sfintii Sai. Lucrarile la aceasta Catedrala au inceput din initiativa pr. Constantin Constantinescu, in anul 1910, iar data de 26 septembrie 1910 este memorbaila, pentru ca atunci, PS Episcop Ghenadie al Ramnicului a savarsit slujba de binecuvantare a locului si a lucrarilor. Proportiile impunatoare ale bisericii, dar si primul razboi mondial, au facut ca lucrarile sa se intinda pe o perioada foarte mare de timp. Data de 23 septembrie 1920 a fost ziua in care PS Episcop Vartolomeu al Ramnicului a savarsit slujba de sfintire a sfantului lacas. Biserica este construita in stil arhitectonic romanesc, cu trei turle, arhitectura din interior fiind impresionanta. Catapeteasma este sculptata din lemn de tei, iar pictura este executata in stil neobizantin. In prezent, cu binecuvantarea PS Episcop Gherasim am demarat lucrarile pentru un amplu proces de reabilitare a sfantului lacas, iar acum lucram la inlocuirea acoperisului cu tabla de cupru, lucrari care vor continua si in anul viitor".
Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Miercurea Ciuc isi sarbatoreste hramul
Biserica a fost ctitorita de catre pr. Isidor Vlad, chipul sau fiind imortalizat in volumul "Istorisiri din Ardeal" al lui Mihail Sadoveanu. Lacasul de cult, ridicat prin stradania pr. Isidor Vlad, cu ajutorul credinciosilor romani ortodocsi din orasul Miercurea Ciuc, a fost sfintit in anul 1936. Parintele Emil Pop, parohul acestei biserici, ne-a spus ca aceasta "constructie atrage atentia prin infatisarea ei neobisnuita pentru o biserica ortodoxa. Ctitorul ei este pr. Isidor Vlad, o personalitate deosebita. In anii "40 - "44, biserica a fost profanata de catre armata hortista. Dupa ce a fost prada profanarii timp de patru ani, si-a reluat viata duhovniceasca pana in anul mortii preotului ctitor, dupa care a fost sortita singuratatii. A disparut foarte mult mobilier, iar interiorul a fost devastat. Dupa decembrie 1989, biserica a reintrat in drepturile ei, fiind reinfiintata". De asemenea, parintele Emil Pop ne-a vorbit si despre activitatea culturala intensa care imbogateste viata sufleteasca a credinciosilor: "La aceasta biserica au luat nastere mai multe grupuri corale de copii si tineri care au imbogatit si insufletit viata bisericeasca si sufleteasca a credinciosilor. S-au dezbatut anumite teme religioase, s-au sustinut concerte in Bucuresti, s-au facut pelerinaje la diferite manastiri si schituri, iar cinci tineri din parohia noastra au imbracat haina monahala".
La Ramnicu Valcea, Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel" isi cinsteste ocrotitorii spirituali
Lacasul de cult este nou ridicat, piatra de temelie asezandu-se in anul 1990. Sfintirea bisericii s-a facut in anul 2002 de catre PS Gherasim, episcop al Ramnicului. Parintele Ion Banuta, parohul Bisericii "Sf. Ap. Petru si Pavel" din orasul Ramnicu Valcea, ne-a oferit mai multe detalii despre activitatile social-filantropice ce se desfasoara in cadrul acestei parohii: "Noi am actionat foarte repede si intr-un mod deosebit pentru sinistratii care au avut de suferit. Apoi, avem o cantina a episcopiei la care noi participam cu bani si alimente pentru ca cei saraci sa aiba unde sa-si gaseasca pranzul in fiecare zi. Ne-am implicat in cateva cazuri de copii pe care i-am ajutat sustinandu-i cu bani la facultate pentru ca nu aveau posibilitati materiale. Avem in parohie cativa oameni saraci care primesc din cand in cand ajutoare in alimente. Avem intalniri cu tinerii care sunt in numar destul de mare la biserica si pe care ii vedem interesati pentru ceea ce inseamna partea spirituala si avem intalnire si discutii cu ei". De asemenea, parintele Ion Banuta ne-a vorbit si despre proiectele parohiei "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Ramnicu Valcea: "S-au terminat de pictat vitraliile, s-au instalat la locul lor, fiind in numar de vreo 20, iar dupa aceea avem in derulare o structura care trebuie pusa in biserica. Pentru viitor, avem de gand sa initiem un program social, sa ne ocupam de o cantina sociala pentru 60 - 80 de persoane sarace si cu proleme de handicap".
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.